Raamattuartikkeli


Liikaa vaadittu?

Isä Meidän 5/5. Jeesuksen opettama rukous sisältää hämmentävän toteamuksen siitä, miten mekin annamme anteeksi meitä vastaan rikkoneille. Kosto sopisi ihmisluonnolle paremmin.

Ensimmäinen pääsiäinen

Lapset hihkuvat takapenkillä katsellessaan Egyptin prinssin ja faraon piirrettyjä seikkailuja. Ovatko nämä hahmot totta vai tarua?

Leipä oli poliittisesti tulenarka hyödyke

Isä Meidän 4/5. Leipä oli ruokavalion perusta niin Rooman kaduilla kuin Galileassakin. Sen puuttuminen saattoi kaataa keisareita.

Ei sisäinen tiikerini vaan Sinun tahtosi

Isä meidän 3/5. Jeesus ei luonut uutta uskontoa, perustanut kansankirkkoa tai aatteellisena yhdistyksenä maailmaa valloittavaa Voittavan Uskon seurakuntaa linja-autoaseman yläkertaan. Hänen sanomansa oli Vanhan testamentin profeettojen uumoileman Jumalan valtakunnan tuleminen lähelle ja arkeen.

Postia pastoreille

Raamattuartikkeli. Ensimmäisten seurakuntien elämässä tärkeintä olivat oikeat opettajat.

Isä mukaan treeneihin

Isä meidän 2/5. Ajatus Jumalan nimen pyhittämisestä luiskahtaa helposti magian ja juhannustaikojen maailmaan. Se ei kuitenkaan tarkoita isojen poikien kaapurituaaleissa kuiskaamalla lausuttuja taikasanoja tai mystisiä kiertoilmauksia Jumalan nimelle. Jumalan nimen pyhittäminen on ollut jo vuosituhansia karua arkirealismia ja on sitä edelleen.

Rukous on myös uskontunnustus

Isä meidän 1/5. Jeesus opetti meille Isä meidän -rukouksen. Tämä rukous on toiminut rutiinina aamuaskareisiin valmistuville kristityille ja viimeisinä henkäyksinä tuhansille kuoleville.

Sinulla on ikuisuus

Reformaatio ja Raamattu 5/5. Ennen vanhaan, kun vielä oli puhelinpylväitä, saattoi niissä nähdä julisteen, joka kysyi suurin kirjaimin: MISSÄ VIETÄT IÄISYYTESI? Ikuisuus, iäisyys, iankaikkisuus. Kristityt eivät pääse oikein yksimielisyyteen edes käytettävästä termistä, saati sitten näkemyksistään. Mitä seuraa ihmisen kuoleman jälkeen?

Syvän kaivon tapaus

Nasaretilainen liikkui mielellään huonojen naisten seurassa. Eräästä kohtaamisesta kohistaan vieläkin.

Sinulla on tehtävä

Reformaatio ja Raamattu 4/5. Luterilaisuus tunnetaan siitä korostuksesta, että hyvillä teoilla ei voi ansaita pelastusta. Pelastus on yksin armosta. Onko siis mitään väliä sillä, miten elämme? Mihin hyviä tekoja sitten tarvitaan, onhan Raamattukin täynnä elämänohjeita ja kehotuksia.

Sinulla on toivo

Reformaatio ja Raamattu 3/5. Alkanutta juhlavuotta viettävät luterilaisten lisäksi myös muut protestanttiset kirkkokunnat. Maailmalla reformoidut kirkot ovat luterilaisuutta suurempi osa kristikuntaa, mutta sitä perintöä edustavat lähinnä helluntailaisuus ja muut vapaat kirkkokunnat sekä karismaattinen liike. Meillä karismaatikot ovat useimmiten luterilaisia, mutta teologialtaan liikkeessä vaikuttavat reformoidut virtaukset.

Sinulla on pelastaja

Reformaatio ja Raamattu 2/5. Kristinusko on pelastususkonto. 2000 vuoden varrella tämä on päässyt välillä unohtumaan.

Joustaako Raamattu?

Onko se uskon peruskallio vai juoksuhiekkaa? Luotettava valo majakassa vai väriä vaihtava diskopallo? Raamatusta on monta näkemystä.

Sinulla on elämä

Reformaatio ja Raamattu 1/5. Luterilainen usko arvostaa elämää eikä irtaudu siitä ylimaallisiin sfääreihin.

Miksi Jumala tuli ihmiseksi?

Jouluyön hiljaisuudessa on hyvä miettiä sen suurinta salaisuutta. Se löytyy syvemmältä kuin uskoisikaan.

Teot puhuvat

Opetuslapsen alkeet 2/2. Edellisessä osassa opittiin, että Jeesuksen seuraajan elämä lähtee sanoista. Nyt ovat vuorossa teot, sillä ilman tekoja sanat ovat vain tuulta.

Puhu kuin Jeesus

Opetuslapsen alkeet 1/2. Oletko päättänyt elää Jeesuksen mallin mukaan? Silloin on syytä pysähtyä aivan alkeiden ääreen. Kristillinen elämä nimittäin lähtee sanoista.

Batseba otti ohjat käsiinsä

Jeesuksen suvun naiset 4/4. Batseba ei ollut pelkkä uhri. Hän ei päätynyt sattumalta esittelemään ruumiillisia sulojaan kuningas Daavidin ikkunan alle, eikä hänen pojastaan Salomosta tullut sattumalta kuningasta.

Muukalaisesta tuli kantaäiti

Jeesuksen suvun naiset 3/4. Ruutin kirjan keskeinen sanoma on, että myös muukalaisilla on sijansa Israelin kansassa.

Jumalan kolmet kasvot

On vain yksi Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Nouseeko tämä erikoinen laskutapa Raamatusta vai teologien kammioista?

Rahab otti valtavan riskin

Jeesuksen suvun naiset 2/4. Joosuan kirjan ensimmäinen tarina alkaa yllättävästi. Keskellä Israelin valloitussotien historiaa tarinan päähenkilöksi valikoituu pakanakansaan kuuluva prostituoitu.

Tamarin rohkea teko

Jeesuksen suvun naiset 1/4. Apostoli Matteus listasi Jeesuksen sukuluetteloon neljä naista. Millainen on ensimmäisenä mainitun Tamarin tarina?

Täyskäännös muutti Paavalin

Paavalin matkassa 4/4. Nuoruuden väkivaltainen radikalismi ja äkillinen kääntymyskokemus jättivät apostoli Paavaliin pysyvän jäljen. Käännynnäisiä opettaessaan hän korosti, että vanhan ja uuden elämän välillä on selvä ero.

Henki kulkee

Jumalan kolmas persoona on jäänyt monelle vieraaksi. Raamattukaan ei kerro uskosta Pyhään Henkeen. Mitä hänestä tulisi ajatella?

Kenen joukoissa seisot?

Paavalin matkassa 3/4. Suhde juutalaiseen perintöön jakoi joukon.

Älä anna uskon nousta päähän

Paavalin matkassa 2/3. Paavali muistuttaa kirjeissään, että keskinäinen rakkaus on kaikki armolahjoja arvokkaampaa.

Naisverkostot tukivat Paavalin työtä

Paavalin matkassa 1/4. Apostoli Paavalin mukana kristinusko eteni Juudeasta muualle Rooman valtakuntaan ja etsi paikkaansa kreikkalais-roomalaisen kulttuurin parissa.

Näin kuuluu rukoilla, osa II

Jeesuksen mielestä Jumalalta saa ja pitää pyytää elämäänsä kaikenlaista. Eräät asiat ovat muita tärkeämpiä.

Parisuhdeterapiaa pyytämättä

Nainen Sykarin kylän kaivolla häpesi elämäntilannettaan. Kohtaaminen Jeesuksen kanssa kääntyi yllättäen parisuhdeterapiaksi.

Öinen tunti teologiaa

Jeesuksen kohtaamisia 3/4. Juutalaisen neuvoston jäsen Nikodemos tuli Jeesuksen luo yöllä keskustelemaan. Mistä miehet puhuivat?

Kaikki tai ei mitään!

Rikkaasta nuorukaisesta ei tullut Jeesuksen työtoveria. Mestarin ehdottomuus oli hänelle liikaa.

Näin kuuluu rukoilla, osa 1

Moni puhuu Jumalalle päivittäin Jeesuksen opettamin sanoin. Mitä silloin oikein pyydetään?

Hän haisee jo

Jeesuksen kohtaamisia 1/4. Betaniassa tapahtui ihme, kun Jeesus herätti kuolleen Lasaruksen henkiin. Miksi näin tapahtui?

Jeesusta koskevat myyttiteoriat puntarissa

Jeesusta koskevat myyttiteoriat ovat tähän asti vältelleet kunnon tieteellistä analyysiä. Väitettä, jonka mukaan Jeesus Nasaretilaista ei historiallisessa mielessä koskaan ollut olemassa, pitäisi kuitenkin arvioida samalla tavoin kuin mitä tahansa tieteellisiä teorioita historian tapahtumista.

Jeesus rivien välissä

Jeesus historian henkilönä 4/5. Paras historiallinen lähde Jeesuksesta on Uusi testamentti.

Kaiken takana on nainen

Maailmassa ei ole monta yhtä suurta voimaa kuin lastaan puolustavan äidin rakkaus. Sen edessä taipuu jopa Jumala itse.

Jeesus kadonneissa kirjoissa

Jeesus historian henkilönä 3/5. Tutkimus haikailee ainakin paria kadonnutta teosta, jotka kertoisivat jotain olennaista Jeesuksen historiallisuudesta.

Usko on yhteinen asia

Raamattua on joskus vaikea ymmärtää, sillä se syntyi meille vieraissa oloissa. Vähän auttaa, kun opiskelee sen historiaa ja kieliä. Vielä suuremman haasteen muodostavat omat asenteemme.

Mitä sanoo Josefus?

Jeesus historian henkilönä 2/5. Kun roomalaiset viimein pääsivät tunkeutumaan vuosien piirityksen jälkeen Jerusalemiin vuonna 70 jKr., he tuhosivat temppelistä turhauma-aggressionsa vallassa kuutioittain kirjallisuutta. Tämän vuoksi tutkijoiden käytössä oleva materiaali ensimmäisen vuosisadan Palestiinasta on perin vähäistä.

Messias, myytti vai mysteeri?

Jeesus historian henkilönä 1/5. Jeesus on todella elänyt. Miksi tämä totuus halutaan kieltää?

Niin kauan kuin ihminen elää

Kaikkein toivottomimmassa hetkessä piilee jo toivon pilkahdus.

Jeesuksen puhuttelussa

Tämä miniraamattunäytelmä toteutettiin Vivamossa talvella 2016. Saa kokeilla myös kotona. Kertojan ja Jeesuksen lisäksi tarvitaan kymmenen Pietaria. Kuka heistä olisit?

On lupa valittaa

Suru voi muuttaa elämän arvoja. Omassa surussaan voi ajaa myös karille. Silti suru vain tulee.

Kärsimys on loukkaus

Pakolaiskriisi on tuonut eteemme itkeviä lapsia, katkeria nuoria, epätoivoisia äitejä ja pettyneitä isiä. Ihmisiä, jotka kärsivät.

Viimeiset profeetat

Profeettojen sanoma 7/7. Haggain, Sakarjan ja Malakian kirjoissa enteillään Messiaan tuloa.

Väkivaltainen testamentti

Kun Raamattu kuvaa kohtuuttoman väkivaltaista maailmaa, tämän ei pitäisi yllättää ketään televisiouutisten katsojaa. Sellaista elämä on.

Virkamies parasta laatua

Profeettojen sanoma 6/7. Vanhan testamentin Daniel palveli valtakunnan korkeissa tehtävissä kahden eri imperiumin aikana. Uskoonsa liittyvissä asioissa hän ei kuitenkaan suostunut kompromisseihin pakanahallinnon kanssa.

Kotouttakaa muukalaiset maahanne

Profeettojen sanoma 5/7. Profeetta Hesekiel näki näkyjä ja lausui toivon sanoja Jerusalemin tuhon musertamalle kansalle. Hänellä on myös tärkeä viesti nykyihmisille.

Profeetta vei ihmisiltä rohkeuden

Profeettojen sanoma 4/7. Jeremia ei ollut erityisen innostunut profeetan tehtävästään. Hänen kirjansa onkin puhuttelevaa luettavaa.

Näkijät antoivat myrskyvaroituksen

Profeettojen sanoma 3/7. Babylonin suurvallan varjon levitessä piskuisen Juudan ylle profeetat varoittivat kansaa ja kehottivat uskollisuuteen Herralle.

Suunnitelma, joka meni pahasti pieleen

Kärsimysviikolta tunnetaan monta pahaa miestä, mutta kärkeen kiilaa Juudas. Mies, joka kavalsi Jeesuksen. Mutta onko tässä sittenkään koko totuus?

Herran äänitorvet

Profeettojen sanoma 2/7. Hoosea, Aamos, Miika ja Joona kurmottivat kansaa synnistä ja luopumuksesta. Toisaalta he myös loivat toivon ja lohdun näköaloja.

Profeettoja, onko heitä?

Profeettojen sanoma 1/7. Joskus poikkeuksellisen voimakkaan sanoman julistajaa kutsutaan profeetaksi tai hänen sanomaansa profeetalliseksi. Toisissa kristillisissä piireissä korostetaan profetioiden merkitystä. Raamattukin korostaa.

Yksi luomiskertomus, viisi tulkintaa

Raamatun ensimmäinen luku on yhdelle kosmista valvontakamerakuvaa, toiselle muinainen myyttinen kertomus vailla järjen häivää. Miten luomiskertomusta ymmärtäisi oikein

Viimeiset käskyt - kun mikään ei riitä

Kymmenen käskyä 5/5. Viimeisten käskyjen tarkoitus on turvata järjestys ihmisen elämässä ja yhteiskunnassa. Miten taltuttaa sammumaton kateus ja himo?

Aviorikos on varkautta

Kymmenen käskyä 4/5. Jumala loi ihmiskunnan pitkälti miehestä ja naisesta koostuvien sidosyksiköiden varaan. Aviorikos iskee näihin elintärkeisiin sidoksiin ja näivettää näin kokonaisten kansakuntien elämää.

Yhteiskunnan rakennuskivet

Kymmenen käskyä 3/5. Kunnioita isääsi ja äitiäsi ja älä tapa ovat demokratian perusta.

Mikä on Raamattu?

Jos ostat uuden kirjan, tiedät mihin sitä tarvitset. Raamattu on hankalampi tapaus.

Toinen ja kolmas käsky – Pyhyyden ABC

Kymmenen käskyä 2/5. Mooseksen Siinailla saamassa laintaulussa ensimmäiset kolme käskyä kohdistuivat ensisijaisesti ihmisen ja Jumalan väliseen suhteeseen. Näiden käskyjen perustarkoituksena näyttää olevan toisaalta välttää jumalasuhteen latistuminen, toisaalta varmistaa, että Jumala otetaan vakavasti.

Ensimmäinen kymmenys

Kymmenen käskyä 1/5. Jumalan Moosekselle antama kymmenen käskyn kokoelma on sarja periaatteita, joissa otetaan vakavasti sekä ihminen että Jumala.

Jouluksi kotiin

Kristinusko ei alkanut kauniina satuna. Elettiin levotonta aikaa, kun Joosef tahtoi jouluksi kotiin.

Kahden on parempi kuin yksin

Raamatun käytösopas 3/3. ”Mistä tunnet sä ystävän”, kysytään Junnu Vainion suomentamassa Vladimir Vysotskin Ystävän laulussa. Kysymys on niin ikiaikainen, että sitä pohditaan myös Raamatussa.

Ei vaatien vaan rakastaen

Raamatun käytösopas 2/3. Ennakkokäsitys Raamatusta perhe-elämän oppaana on usein romanttiset kirkkohäät ja täydellinen perhe. Ihan niin kepeästi pyhä kirja ei kuitenkaan lukijaansa päästä.

Ryhdy työntekijäksi, jossa on sisältöä

Raamatun käytösopas 1/3. Työllä on oma paikkansa ihmisen elämässä. Ikivanhoilla ohjeilla teet itsestäsi suositun työntekijän.

Älä pelkää!

Pieni tulevaisuusopas 3/3. Eräs henkilö kuuli ohjeesta, jonka mukaan kristittyjen pitäisi tulevia aikoja varten hamstrata säilykepurkkeja kellariin. Hänen välitön vastauksensa oli: ”On parempi lahjoittaa säilykepurkit nälkää näkeville!” Hyville teoille omistautuminen on kristityn paras elämäntapa myös lopun aikoina.

Jeesus sijoitusneuvojana

Kun sukanvarteen on kertynyt ylimääräistä, ovat hyvät neuvot kalliita. Löytyisikö apua Raamatusta?

Jeesuksen paluu

Pieni tulevaisuusopas 2/3. Läpi Raamatun löytyy kerrontaa Jumalan tulevaisuuden suunnitelmista. Erityisesti tulevaisuuteen suuntaavat Danielin kirja ja Johanneksen ilmestys.

Viestejä tulevasta

Pieni tulevaisuusopas 1/3. Sähköpostiini tulvii herätteleviä viestejä. Muuan mies on nähnyt näyn siitä, kuinka Suomeen hyökätään…

Magdalan Maria - syntinen nainen?

Kuka kukin on Raamatussa 6/7. Magdalan Mariaa sai syntisen naisen maineen, vaikka evankelistat eivät hänestä pahaa puhuneet.

Sinä olet pakolainen

Kun pakolaiset tulvivat Suomeen, seurakuntien väki on ensimmäisten joukossa ottamassa heitä vastaan. Se on oikein. Sillä Raamatun perusajatuksia on muukalaisista huolehtiminen.

Pontius Pilatus – modernin kirjailijan suosikki

Kuka kukin on Raamatussa 5/6. Pontius Pilatus oli järjestyksessä viides roomalainen Juudean prefekti. Yksi Pilatuksen virkatehtävistä oli Jeesuksen tuomitseminen kuolemaan kansankiihottamisesta.

Juudas Iskariot – urbaani kapinallinen?

Kuka kukin on Raamatussa 4/6. Juudas oli yksi Jeesuksen valitsemasta kahdentoista seuraajasta. Hän luopui Jeesuksesta ensimmäisenä, ja siksi hänen nimensä esiintyy aina joukon viimeisenä. Aina myös muistetaan mainita Juudaksen olleen se, joka kavalsi Jeesuksen.

Huolet veivät Martan huomion

Kuka kukin on Raamatussa 3/5. Martta oli Jeesuksen ystävä Betanian kylästä. Luukkaan evankeliumissa hän esiintyy yhdessä sisarensa Marian kanssa. Evankelista Johannes kertoo myös heidän veljestään Lasaruksesta.

Roskapöntön herra ja muita jumalia

Raamatussa mainitaan monia jumalia. Pitäisikö ne ottaa todesta?

Sinisilmäiset ulkomaalaiset sekaantuivat tarinaan

Kuka on kukin Raamatussa 2/6. Matteuksen evankeliumissa kerrotaan idän tietäjistä, jotka saapuivat tervehtimään Jeesus-lasta. Keitä he olivat?

Jeesuksen perheessä oli ristiriitansa

Kuka on kukin Raamatussa 1/6. Jeesuksen perheessä oli ristiriitansa

Myötäile puolisoa!

Rakkautta Raamatussa 5/5. Ihmisen perustarve on saada tunnekokemukselleen vahvistusta läheisestä ihmissuhteesta. Jeesus-kielellä todettuna: kaiken, minkä tahdotte ihmisten vahvistavan teille, vahvistakaa tekin se samoin heille.

Nimi elämän kirjassa

Jeesus lupaa jokaiselle, jonka nimi on kirjoitettu elämän kirjaan: ”Minä en pyyhi pois hänen nimeänsä… Minä olen tunnustava hänen nimensä Isäni edessä ja hänen enkeliensä edessä” (Ilm. 3:5; 21:5). Mikä tuo kirja on?

Avioeron siunaus?

Rakkautta Raamatussa 4/5. Raamatun juutalaisessa maailmassa avioliitto ei ollut määritelmällisesti elinikäinen projekti.

Oksitosiinirakkaus on uskollinen

Rakkautta Raamatussa 3/5. Kuningas Salomon voi nähdä miehenä, joka oli rakastunut rakastumisen tunteeseen ja liiteli kukasta kukkaan. Hannan ja Elkanan pitkä liitto lapsettomuusongelmineen taas on esimerkki kiintymykseen ja huolenpitoon perustuneesta suhteesta.

Jalat alta!

Rakkautta Raamatussa 2/5. Benji-hyppy ja rakastuminen ovat fysiologisilta vaikutuksiltaan samankaltaisia. Aivokemiallinen prosessi tunnetaan, mutta miten selitetään rakastuminen teologisesti?

Uhripappeja tarvitaan vieläkin

Tutkimus pöllyttää vanhentuneita uskomuksia: Jumala kaipaa kristityiltä uhreja. Kirkossa tarvitaan uhripappeja!

Luomiskertomus ja rakkauden biologinen pohja

Rakkautta Raamatussa 1/5. Juutalaisille luomiskertomuksen käsky lisääntyä ja täyttää maa muodosti keskeisen osan ihmiskuvaa. Tähän sisältyy myös syvällinen ihmisyhteisöjen ja yksilöiden käyttäytymistä selittävä ilmiö, jonka huomiotta jättäminen tekee elämää ohjaavasta teologiasta ontuvaa ja pinnallista.

Radikaali uusi Paavali

Muutama vuosikymmen sitten tutkijat oivalsivat, että Jeesus oli juutalainen. Hänen tekojaan ja puheitaan ymmärtää vasta, kun niitä katselee osana varhaista juutalaisuutta. Nyt sama on oivallettu Paavalista.

Särjettyjen sielujen isähahmo

Hengelliset ohjaajat 4/4. Paavo Ruotsalaisen elämässä ei ollut mitään sankarillista. Sankarin viitta sopii yleensäkin huonosti hengellisen ohjaajan harteille.

Ihmisen ja Hengen prosessi

Odotin saavani hengellisyyttä. Sainkin paperia ja kynän.

Rukoile ja tee työtä

Jos kristitty hörhöilee niin, ettei kykene säännöllisyyteen ja työhön, Benedictus Nursialaisen mielestä on syytä epäillä hänen kristillisyyttään.

Näin ymmärrät Vanhaa testamenttia

Jumalanpalveluksessa luetaan nykyisin katkelma Vanhasta testamentista ennen Uuden testamentin tekstejä. Jutussa neuvotaan apuvälineitä, joiden avulla tekstistä saa enemmän irti.

Vetäytymisen siunaus

Hengelliset ohjaajat 1/4. Puuliiterissä tai erämaassa, Antonios Suuren esimerkkiä noudattamalla ahdistus hellittää.

Ettet eläisi vain itsellesi

Jumala vaatii uhreja. Törmäsin tähän ajatukseen eräässä keskustelussa. Se on hyvin yleinen näkökulma Raamatun jumalakuvaan. Mutta entäpä jos vaihdetaan näkökulmaa? Entä jos kyse olikin sydämen asioista?

Kristinuskoa vastaan rokotetut

Kristillinen kirkko joutuu meillä ja muualla länsimaissa tosissaan pohtimaan, miten lähestyä sitä yhä suurempaa joukkoa, joka ei halua kuulla mitään Kristuksesta. Miten tavoittaa niin sanottu jälkikristillisen sukupolvi?

Lausu vaikeat nimet miten haluat

Jännittääkö vaikeiden nimien lausuminen, jos pääset lukemaan Raamattua ääneen jumalanpalveluksessa? Jutun vinkeillä onnistut.

Lähtijöitä ja tulijoita

Kirkosta eroaminen on viime aikoina saanut joukkoliikkeen kaltaisia piirteitä, kun kirkosta on tullut monenlaisen mielipahan purkautumistie ja protestoinnin kohde. Mutta kirkkoon myös liitytään enemmän kuin aikaisemmin. Keitä ovat nämä kirkkoon liittyvät?

Ihmeellinen usko

Olennaiset asiat 3/3. Puhutaan ihmeparantumisista, ihmesuorituksista, ihmepelastumisista ja vaikka mistä ihmeistä. Suurin ihme on kuitenkin se, kun joku uskoo

Sovituksen pääsiäinen

Pääsiäisen tapahtumien ydin, Jeesuksen kuolema ristillä, tuntuu kovin raa’alta ja väkivaltaiselta. Miksi Jumala sellaista vaati, eikö vähemmällä olisi selvinnyt?

Ihmeellinen risti

Olennaiset asiat 2/3. Ensimmäisiä kristittyjä kutsuttiin ”sen tien vaeltajiksi” (Apt. 9:2). Nimitykseen sisältyi myös halveksuntaa. Kristityt väittivät Jeesuksen ristin olevan ainoa tie pelastukseen.

Ihmeellinen armo

Olennaiset asiat 1/3. Maailma on täynnä vihaa, katkeruutta ja kostoa. Onko armolla enää mitään sijaa? Onko armo kadoksissa?

Älä pyri Jumalaksi

Alkukertomuksissa toistuu kolme kertaa sama kaava. Jumala loi kaiken hyväksi, mutta ihmiskunta lankesi. Jumala kuitenkin armahti ihmisiä. Babylonin torni-kertomuksella on selvä oma sanomansa.

Ota tästä selvää!

Raamatun alkukertomusten jälkeen lukijan eteen vyörytetään yhtäkkiä sekalainen luetteloa henkilöistä, kansoista, alueista ja kielistä. Miten päin tätä listaa pitäisi lukea?

Jeesuksen paras puhe

Vuorisaarna on maailman kuuluisin puhe. Ihmiset yli uskontorajojen ihailevat Jeesuksen ajatuksia ja etiikkaa. Mihin Jeesus puheellaan tähtäsi?

Vedenpaisumuksen sanoma

Vedenpaisumus on Raamatun tunnetuimpia – ja epäuskottavimpia kertomuksia. Kaikki tietävät Nooan, joka seilasi arkillaan suuren eläinlauman kanssa ja pelasti ihmiskunnan täydelliseltä tuholta. Mikä on kertomuksen sanoma ja mitä siitä voidaan tietää?

Mistä paha tuli maailmaan?

Jumala loi maailman hyväksi. Miksi täällä sitten on niin paljon pahuutta?

Raamatun monet luomiskertomukset

Raamatusta löytyy kaksi luomiskertomusta, mutta aiheesta on kirjoitettu siellä yllättäen paljon enemmänkin. Luomisteema tulee esiin monissa psalmeissa ja Jobin kirjassa. Myös Uusi testamentti puhuu luomisesta.

Tarkoitus ei pyhitä Raamatussa

Kertomus kahdesta veljeksestä ja liitonarkusta on Raamatun kovimpia kohtia. Siksi siihen kannattaa pysähtyä.

Luomisen päivät ja yöt

Jumala loi maailman kuudessa päivässä - Raamatun mukaan. Toisaalta, Jumalalle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Näin ollen emme voi olla varmoja, kuinka pitkästä ajasta on kyse. Eikä se ole kovin tärkeääkään. Olennaista on tietää, kuka on luonut, ja tuntea hänet.

Mitäs me Jumalan kuvat

Alkuluvut 2/8. Raamattu väittää, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Siis minut, sinut ja kaikki muutkin ihmiset maailmassa. Mitä tämä kertoo Jumalasta? Ei hän kuitenkaan ole meidän kaltaisemme.

Raamatuntutkijan jouluevankeliumi

Tämä teksti on tehty luettavaksi aattoiltana ennen jouluateriaa. Niin kuin perheenisän on se väelleen yksinkertaisesti opetettava. Jo monet ovat ryhtyneet työhön ja laatineet kertomuksia niistä asioista, jotka joulun aikaan ovat tapahtuneet. Niin olen nyt minäkin, otettuani alusta asti kaikesta tarkan selon, päättänyt kirjoittaa yhtenäisen esityksen sinua varten, kunnioitettu lukija.

Alussa oli Sana

Alkuluvut 1/8. Ilman Raamatun alkukertomuksia emme tietäisi, keitä olemme, mistä olemme tulleet ja minne olemme menossa.

Pystytä pyhät kivet

Jumalan kansan matka autiomaan läpi luvattuun maahan on merkitty alttarein. Läpi Israelin kansan historian kaikki sen suuret johtajat pystyttivät alttareita. Niitä pidettiin eräänlaisina kilometripylväinä, maamerkkeinä matkalla vapauteen.

Älä luule olevasi perillä

Toisen Mooseksen kirjan kuvaamassa Israelin kansan erämaavaelluksessa Jumalan kansan muotoutui yhdessä matkaa tekeväksi joukoksi. Apostolien teoissa taas yhtenäinen Jumalan kansa kasvaa vapauden ja ilon ilmapiirissä. Ikään kuin kansa nyt iloitsisi estoitta päästyään viimein perille maahan, joka oli sille luvattu.

Sarja sakkokierroksia

Siinain erämaassa vaelsi sekalainen kansanjoukko, joka oli kutsuttu ulos orjuudesta matkalle kohti luvattua maata. Tämä on kuva myös seurakunnasta.

Voi itku!

Kun syysmasennus iskee, on aika avata Raamatun surkein teksti. Valitusvirsiä lukiessa oma elämäntilanne alkaa näyttää sentään ihan siedettävältä.

Elämä on pyhä matka

Ensimmäisiä kristittyjä ei suinkaan kutsuttu kristityiksi. He olivat Abrahamin esimerkin mukaisesti vain "sen tien kulkijoita".

Tiukkaa vääntöä kristinuskon ytimestä

Viidesti raippoja, pari kivitystä, haaksirikko, leegioittain ilkeitä ihmisiä ja paljon vihapuhetta. Paavalilla täytyi olla kova motiivi. Mikä oli se teräksinen evankeliumin ydin, josta hän ei luopunut Välimeren aalloissa tai tainnuttavien kivenmurikoiden lentäessä?

Oliko Paavali oikeasti sovinisti?

Paavalia on syytetty naisten vihaajaksi, mutta tarkempi tutkiminen paljastaa toisenlaisen totuuden.

Raamattua peilin avulla

Oletko koskaan yrittänyt lukea tekstiä peilin kautta? Ei ole helppoa! Vielä vaikeampaa on saada käsitystä tilanteesta, johon apostolit lähettivät kirjeensä.

Paavalin joustava usko

Jeesus painotti ulkoiset rakenteet ohittavaa uskoa ja kiteytti ajatuksen kuuluisaan sloganiinsa: ”ei ihminen ole sapattia varten vaan sapatti ihmistä”. Paavali jatkoi tämän ajatuksen käytäntöön panoa.

Ihan mukava teräsmies

Apostoli Paavali on totuttu esittämään aggressiivisena, kovana, koleerisena ja jopa hieman narsistisena ihmisenä. Jotkut Paavalin kirjoitukset voivatkin ensilukemalta muistuttaa ylenemiskiellossa olevan vääpelin aamupahanolon purkamista alokaskomppaniaan. Varsinkin korinttolaiskirjeistä nousee kuitenkin kuva hyvin toisenlaisesta Paavalista, kun niitä tarkastellaan psykologisen historiantutkimuksen valossa.

Galileasta korinttiin

Kristinuskon oppeihin ja käytäntöihin on ajan saatossa kertynyt niin koristetta kuin karstaakin. Tämän havaitsemiseen ei tarvita kirkkohistorian laudaturopintoja tai syväsukelluksia oppihistorian hämäriin. Risteihin on tullut lisää sakaroita ja piispoille uudenlaisia hiippoja.

Jobin postia

Jobin tarina kyllä tunnetaan. Mutta kuinka moni tietää, että sille on jatko-osa?

Toivo selättää pelon

Pelkoja kokematta ei selviä elämästä, mutta kristityn ei tarvitse antaa peloilleen periksi.

Jumalan valtakunta tulee - vai menikö se jo?

Taivasten valtakunta oli yksi yleisimpiä aiheita Jeesuksen puheissa. Meidän aikanamme siitä ei enää paljonkaan puhuta. Mitä Jeesus valtakunnalla oikein tarkoitti?

Oletko sitoutuja vai shoppailija?

Shoppailija haarukoi seurakuntien ohjelmatarjonnasta parhaat palat ja jättää vastuutehtävät suosiolla toisille. Mutta menettääkö siinä jotakin?

Raamatun pohjatulppa

Lasteni iltasatujen suosikkihahmoja on Pirjo. Ei ole niin suurta ongelmaa, ettei hän ratkaisisi sitä pettämättömällä logiikalla. Jos autiomaassa tulee jano, Pirjo laskee hanasta lasillisen vettä. Jos puusta ei pääse alas, hän painaa hissin alinta nappulaa. Myrskyn yllättäessä Pirjo ottaa merenpohjasta tulpan pois. Luemmeko Raamattua samalla mallilla?

Kelttiläinen kristillisyys – tie rauhaan?

Kelttiläinen kristillisyys kiinnostaa nuoria kaupunkilaisia etsijöitä. Millaista se on?

Vanttera voimapussi vai särkynyt saviruukku?

Pannaanko sinun kirkossasi jalalla koreasti vai itketäänkö itkevien kanssa? Suomalaiseen perinteeseen kuuluvat molemmat tunneskaalat. Millainen ilme kasvoille pitää vetää, jos aikoo olla oikea uskova?

Persoonallinen totuus ja rakkaus

Johannes kuvaa evankeliumissaan tarkimmin Jeesuksen jäähyväispuheet opetuslapsilleen. Jeesus puhuu omilleen rakkaudestaan ja myös osoittaa sitä käytännössä.

Evankeliumi puuhun

Sakkeus ei käänny, kadu, nöyrry eikä tee parannusta, vaan pitää tiukasti oksastaan kiinni.

Seitsemän kuvaa Jeesuksesta

Johanneksen näkökulmia 3/4. Johannes on tallentanut evankeliumiinsa kaikkiaan seitsemän Jeesuksen ”Minä olen” -lausahdusta. Ne herättelevät erityisyydellään. Näin voi puhua vain Jumalan Poika.

Oliko Jeesus naimisissa?

Kevään teologisiin uutisiin kuului ”aidoksi todistettu” löytö, jossa Jeesus puhuu vaimostaan Mariasta. Mistä nyt tuulee?

Taivaallinen tulee inhimillisyyden keskelle

Johanneksen evankeliumissa on kuvattu seitsemän Jeesuksen tekemää merkittävää tunnustekoa. Jokaisella niistä on oma viestinsä.

Syvin tarkoitus täyttyy Jumalan yhteydessä

Johanneksen näkökulmia 1/4. Mikä on elämän tarkoitus? Miten kaikki on saanut alkunsa? Elämän suuret kysymykset ovat aina kiehtoneet ihmistä. Vastausyritysten valtamerestä nousee kirkkaasti loistavan majakan tavoin esiin Johanneksen evankeliumi.

Ei mitään hyvää

Laodikea on varoittava esimerkki itseriittoisesta seurakunnasta, joka ei tarvinnut ketään eikä mitään.

Paavalin kirje filippiiniläisille

Kun rippikoulun kokeissa kysytään Paavalin kirjeitä, yksi ainakin muistetaan – vaikka vähän väärässä muodossa. Vaan kuka muistaa, mitä hän näille ihmisille kirjoitti?

Ei lainkaan moitteita

Filadelfian seurakunta oli ihmeellinen poikkeus seitsemän seurakunnan joukossa.

Toimittiin ja väsyttiin

Sardeen kaupungilla oli sama tilanne kuin Sardeen seurakunnalla: hyvä maine ja maineikas historia. Se oli ollut satoja vuosia aikaisemmin kuuluisa Kroisoksen kaupunki. Seurakunnan väitettiin elävän rikasta elämää, mutta Kristus tiesi totuuden.

Milloin viestikapula putosi?

Tyatiran seurakunta tunnetaan huonoiten. Sen taloudellinen, poliittinen ja uskonnollinen vaikutus olivat heikoimpia. Siitä huolimatta se sai pisimmän ja vaikeimmin selitettävissä olevan kirjeen. Kirjeen alussa seurakuntaa kiitetään.

Vain yksi moitteen sana

Pergamonissa oli yksi maailman hienoimmista kirjastoista, jonka hyllyt pullistelivat pergamenttikääröjä. Pergamonin seurakunnalla olisi ollut edellytykset vaikka mihin, mutta pakanallinen ilmapiiri houkutteli osaa kristityistä myönnytyksiin. Kirjeessä seurakunta sai yhden moitteen sanan. Vain yhden.

Myrsky kirkossa

Kun kirkkolaiva heiluu, syy ei ole merenkäynnissä tai tuulessa. Kovin myrsky puhaltaa kirkon sisällä.

Ei yhtään moitteen sanaa

Smyrnan nimi merkitsi mirhaa. Se oli hyvänhajuista voidetta, jota käytettiin vainajien voiteluun. Smyrnan seurakunnalle apostoli Johanneksella ei ollut moitteen sanaa.

Hylätty ensirakkaus

Apostoli Johannes vietti elämänsä viimeisiä aikoja Patmoksen saarella. Hän lähetti sieltä seitsemän kirjettä eri seurakunnille. Niiden sisältö tarjoaa edelleen paljon oppia.

Kristinuskoa ei ole ilman ylösnousemusta

Jeesus syntyi Betlehemissä ja kärsi ristinkuoleman Jerusalemissa. Juttusarjan päätösosassa kuljetaan Jeesuksen ajan paikkakunnilla.

Miten ihminen pelastuu?

Eri uskonnot ja kristillisetkin ryhmät neuvovat erilaisia teitä ikuiseen elämään. Huikeimman ratkaisun tarjoaa apostoli Paavali.

Valtakunta avautuu maan hiljaisille

Mitä tiedämme 6/7. Danielin kirja kertoo Vanhan testamentin ja Uuden testamentin rajalla eletystä ajasta. Sen pohjalta saattoi laskea Messiaan tulon.

Temppelin hävitys viimeisteli tuhon

Kuningaskunta oli hajonnut. Lopulta myös Jerusalemin temppeli tuhottiin. Raamatun historian aikakausia valottavan sarjan viides osa käsittelee Juudan pakkosiirtolaisuuden aikaa.

Rakennukset kertovat kuninkaniden ajasta

Israelin kuningaskunnan ensimmäisistä hallitsijoista on niukalti tietoja Raamatun ulkopuolelta. Hallitsijoihin liittyviä rakennuksia sen sijaan on löydetty useita. Mitä ne kertovat kuningasten ajasta?

Postia pappi Jaakobilta

Tämä kirje on polttelee jokaisen lukijan näpeissä. Silti se kannattaa avata.

Valloitus ei sujunut käden käänteessä

Arkeologian keinoin tiedämme kolmentuhannen vuoden takaisesta Israelista melko paljon. Myös Raamattu kertoo samasta ajasta. Voidaanko tietoja sovittaa yhteen? Kertooko Vanha testamentti luotettavasti Joosuan ja tuomareiden ajasta?

Mitä tiedämme Mooseksesta?

Millaisessa maailmassa Vanhan ja Uuden testamentin ihmiset elivät? Millaista tietoa Raamatun ulkopuoliset lähteet tarjoavat näistä ajoista? Sarjan toinen osa käsittelee Mooseksen aikaa

Mitä tiedämme patriarkkojen ajasta?

Mitä tiedämme 1/7 Juttusarjassa käydään läpi Raamatun historian eri aikakausia. Millaisessa maailmassa Vanhan ja Uuden testamentin ihmiset elivät? Millaista tietoa Raamatun ulkopuoliset lähteet tarjoavat näistä ajoista? Sarjan ensimmäinen osa käsittelee patriarkkojen aikaa.

Mistä Raamattu kertoo?

Vaikka olisit lukenut Ison kirjan moneen kertaan, et välttämättä tunne sen juonta.

Tekikö Jeesus oikeasti ihmeitä?

Jeesus käveli veden päällä, ruokki tuhansia muutamalla leivällä ja kalalla ja paransi sairaita suurin joukoin. Onko tällaista oikeasti tapahtunut vai kertovatko evankeliumien kirjoittajat omiaan?

Kauneimmat joululaulut

Vuoden viimeiset viikot kuluvat joulun oikean tunnelman ja sanoman metsästyksessä. Sitä etsitään marketista, konsertista, myyjäisestä ja hartaushetkestä. Olisiko nyt Raamatun vuoro?

Joulufiilistä stressin keskellä

Joulusaaga 5/5. Evankeliumien kuvaus ensimmäisestä kristillisestä joulusta on ihan muuta kuin monen ihannoima stressitön, meditatiivinen ja askeettinen yhden lahjan joulu.

Herodes - jouluevankeliumin kiintiöpsykopaatti

JOULUSAAGA 4/5. Lahjakas diplomaatti. Taitava talousmies. Tyranni, joka tapatti lähisukulaisiaan. Onko siinä kuningas Herodeksen koko kuva?

Joosef Jeesuksen roolimallina

JOULUSAAGA 3/5. Millainen mies oli Joosef, Jeesuksen isä? Minkälaisen roolimallin hän tarjosi pojalleen?

Jumalan äiti ja teologinen teiniraskaus

Joulusaaga 2/5. Jeesuksen elämän ja toiminnan kuviot tuskin olivat Marialle yhtä selviä kuin sunnuntaisudokut ydinfyysikolle.

Kristinuskon äidinkieli

Uusi testamentti ja ensimmäinen koko Raamattu kirjoitettiin kreikaksi. Myös Jeesus osasi tuota kieltä. Kannattaisiko sitä opetella?

Joulun sitkeä satu?

Joulusaga 1/5. Jeesuksen neitseestä sikiäminen on yksi teologian suuria selittämättömyyksiä.

Löytääkö jokainen etsivä?

Raamatussa luvataan: ”etsikää, niin te löydätte”. Kuitenkin osa Jumalaa etsivistä päätyy ateismiin tai vieraan uskonnon pariin. Eivätkö kaikki etsi vilpittömin mielin, ja voiko sellaista ihmiseltä edes odottaa?

Paatumus ei iske yllättäen

Raamatussa puhutaan paatumuksesta ja siitä, että Jumala voi paaduttaa ihmisen sydämen. Aiemmin suomalaiseen sananjulistukseen kuului enemmän puhetta etsikkoajoista ja varoitusta paatumuksesta. Ovatko varoitukset edelleen voimassa, vai joko viimeinen juna meni?

Pelkkää hepreaa

Piispat ovat päättäneet, että pappien tulee osata enää kahta klassista kieltä. Käytännössä vaikeana pidetty heprea saa väistyä. Mitä se tarkoittaa tavallisen kristityn kannalta?

Jää kärsivän vierelle

Ihminen voi kuunnella ja kuulla kaikki maailman puheet, mutta varsinainen ymmärrys puuttuu. Silloin tarvitaan avuksi Jobia ja näkevät silmät.

Nukkuva Jumala

Jos Jumala näkee ihmisen kärsimyksen, hän herää auttamaan ihmistä. Joskus Jumala ei tunnu välittävän ihmisestä lainkaan. Jumala nukkuu.

Kärsimyksen paahteessa yksin

Kärsimykseen liittyy aina yksinäisyys – silloinkin kun joku toinen istuu kärsivän kanssa samassa tuhkaläjässä.

Jeesus lähettää kirjeen

Uusi testamentti on täynnä Paavalin kirjoittamia kirjeitä, mutta Jeesus ei sellaisia lähettänyt. Väärin!

Taakkaa taakan perään

Ihmisen osa maailmassa ei ole vain onnea, iloa ja menestystä. Siihen liittyy myös vaaraa, hätää, kauhua, ahdistusta ja kärsimystä. Joskus päivästä toiseen.

Kirottu syntymäpäivä

Juutalaisessa ajattelussa oman syntymäpäivän kiroaminen merkitsee koko oman elämän kiroamista. Näin Job ajatteli sanoessaan: ”kadotkoon jäljettömiin se päivä, jona synnyin.”

Ei ole toista ilman toista

Toisessa kirjeessään Johannes sitoo toisiinsa rakkauden ja totuuden.

Juhlimaan tulkaa

Loppukesän tummat, lämpimät illat ovat ystävien ja suurten juhlien aikaa. Jeesuskin viihtyi juhlissa, mutta niihin liittyi myös vakavia sävyjä.

Älä anna hämätä itseäsi!

Omaksi parhaaksesi tunnustele, johdatetaanhan sinua syntien anteeksiantamukseen ja armosta elämiseen.

Rakkaudesta syntyy rakkautta

Johannes haluaa johdattaa kuulijansa samaan uskonsuhteeseen, jonka hän itse on kalleimpana aarteenaan saanut löytää.

Hämäryydestä huolestuneille

JOHANNEKSEN KIRJEET 1/4. Elämän sanojen virta tulvii vastaan Johanneksen ensimmäisen kirjeen ensi lauseesta alkaen. Voisiko toisaalta vähempää odottaa Jeesuksen rakkaimmalta opetuslapselta?

Laulujen laulu – eroottisen rakkauden manifesti

Laulujen laulu on monien mielestä ollut hämmentävimpiä kirjoja koko Raamatun kaanonissa.

Pahuuden virkamies

Sielunvihollinen, paholainen, vanha kehno, alakerran isäntä… rakkaalla vastustajalla on monta nimeä, joista useimmat eivät sopi tähän perhelehteen. Mikä hän on miehiään?

Raamattua terapeuttisesti 4/5: Sananlaskut – taivaallista työnohjausta

Raamatun luku pitäisi aloittaa vartin lämmittelyllä Sananlaskujen kirjan parissa. Urheilijat puhuisivat lajinomaisesta verryttelystä, koska esimerkiksi Jeesuksen opetuksista huomattavan suuri osa on tulostettu juuri tällä nimenomaisella tyylilajilla.

Psalmi – sukelluskeikka sielun syvyyteen

Tuskin mitkään Raamatun tekstit ovat yhtä ahkerassa käytössä kuin psalmit. Ne kun eivät askartele abstraktien teologioiden kanssa vaan riimittelevät elämää arjesta juhlaan ja tuskasta iloon.

Valitusvirret – kriisiterapeuttista runoutta

Raamattua terapeuttisesti 2/5. Jerusalemilaisten kokemista kauhuista nousee rinnakkaisuuksia ihmisten kokemille kriiseille hyvinkin pitkän ajallisen ja kulttuurillisen välimatkan päähän. Runot kyntävät syvällä ihmiselämän äärimmäisissä kokemuksissa.

Saarnaaja vie tyhjyydestä toivoon

Kaikki on turhaa, mikään ei nappaa, maaksi maadutaan ja tuulta tavoitellaan.

Raamatun harmaa lanka

Moni etsii Raamatusta punaista lankaa. Suurta kertomusta, joka kulkisi läpi koko kirjan. Mutta on siellä muunkin värisiä lankoja.

Jumala on – mitä se hyödyttää?

Jumalan lahjojen eteen emme voi paljoa tehdä. Avaruustiedettä ne eivät kuitenkaan ole.

Jumala nauroi ja itki

Kun kristillinen kirkko opettaa Jumalastaan, on tärkeää kertoa myös se, mitä Jumala ei ole.

Jumala on

Hiekka pöllyää ja miekat kalisevat. Ääni puhuu palavassa pensassa. Ajasta aikaan on tehty yrityksiä Jumalan määrittelemiseksi.

Pieniä kertomuksia

Jostakin hän saapui, tuo palavasilmäinen pitkätukkainen nuorimies, joka hurmasi kaikki. Mies, joka ”ihmistä soitti kuin kitaraa”. Hänen aseensa olivat pienet tarinat. Ne puhuivat tavallisesta elämästä.

Jeesus tutkijan silmin 5/5: Jeesus terapeuttina

Ihmisten väliseen kanssakäymiseen sisältyy terapeuttisia elementtejä. Jeesuksen toiminnassa niitä ilmeni yllättävän paljon.

Jeesus ja tunteiden valtakunta

Jumalan valtakunta ei tarkoittanut Jeesukselle elämän realiteettien pakenemista ekstaasiin.

He tappoivat Jeesuksen

Jeesuksen kuolemasta on syytetty juutalaisia ja roomalaisia. Oikeasti asialla olivat muut miehet.

Jeesus isosiskona

Jeesus rikkoo tabun toisensa jälkeen.

Jeesus tutkijan silmin 2/5: Jeesus ja Talentiton Show

Jumalan valtakunta sopii kaikenlaisille, etenkin niille, joilla on heikoimmat edellytykset uskonnollisiin suorituksiin. Jeesus aloitti julkisen toimintansa kutsumalla kaksitoista opetuslasta. Tapa poikkesi muiden rabbien käytännöstä, jossa halukkaat anoivat itse oppilaaksi pääsyä.

Jeesus tutkijan silmin 1/5: Jeesus, G8 ja neulansilmä

Klassinen kysymys ”mitä Jeesus tekisi?” ei nykyisen tieteellisen Jeesus-tutkimuksen valossa ole itse asiassa lainkaan niin huono kuin teologien tuhahtelut ovat ajoittain antaneet ymmärtää.

Laulujen laulusta on moneksi

Laulujen laulua kannattaa lähestyä avoimesti, ilman ennakko-oletuksia ja kokonaisuuden kauneudesta nauttien. Näin kehottaa professori ja ortodoksimunkki Serafim Seppälä.

Hirmuisia numeroita

Vanhan testamentin lukijalle nousee helposti tukka pystyyn. Elikö Metusalem oikeasti 969 vuotta?

Kohti loppusuoraa

Vaikka Paavalin vaiheita ylös kirjannut lääkäri Luukas lopettaa Apostolien teot töksähtäen kuin törmäämällä seinään, niin Paavalin loppuvuodet olivat mitä merkittävin vaihe hänen urallaan.

Paavalin pointit 4/5: Paavali vaietkoon naisista

Oliko Paavali naisvihamielinen sovinisti vai miten hän suhtautui naisiin? Paavali oli kova poika kirjoittamaan kirjeitä. Niissä hän intoutui lähettämään tutuille terveisiä. Roomalaisille lähettämässään kirjeessä hän lähettää terveisiä jopa kahdellekymmenellekahdeksalle henkilölle. Heistä yhdeksän, eli joka kolmas, oli naisia, jotka hän kaikki mainitsee nimeltä

Paavalin pointit 3/5: Cityseurakunnat syntyvät

Strategia ei ole nykyajan keksintö. Jo Paavalin työ perustui tarkkaan strategiaan. Se hän siirsi myös nuoremmille työtovereilleen.

Minustako raamatuntutkija?

Tuhansia vuosia vanhojen tekstien tulkinta vaatii erikoisosaamista. Mutta jokaisella ihmisellä on piileviä kykyjä, jotka auttavat Raamatun ymmärtämistä.

Paavalin pointit 2/5: Pistin lihassa

Paavali on kirjeissään ja opetuksissaan hyvin avoin. Hän päivittää facebook-statustaan ahkerasti eikä hänellä ole mitään salattavaa.

Paavalin pointit 1/5: Kolme kovaa

Paavali on kirjeissään ja opetuksissaan hyvin avoin. Hän päivittää facebook-statustaan ahkerasti eikä hänellä ole mitään salattavaa.
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä