Uutiset


Suomi on ekumenian mallimaa

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on jo 100 vuoden ajan rakentanut yhteyttä kirkkojen välille.

Arkkipiispan vaali kuumentaa tunteita

Julkisissa keskusteluissa arvuutellaan, tullaanko seuraavaksi arkkipiispaksi valitsemaan liberaali vai konservatiivinen ehdokas ja olisiko aika kypsä naisehdokkaan valinnalle.

Pappi istui jalkapuussa

Keskiaikaista performanssia nähtiin keskiviikkona 13.9. Helsingin Bulevardilla, kun pastori Kai Sadinmaa istui jalkapuussa kadulla tuomiokapitulin edustalla.

Joustaako työ arjessa?

Suomessa joka kolmas työikäinen näkee ongelmia työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Uusi hanke haluaa muuttaa työelämää perheystävällisemmäksi.

Kehitysapurahojen leikkaus lisäsi auttamishalua

Kehitysmäärärahojen leikkaus on ajanut järjestöjä tehostamaan varainkeruutaan. Kepan mukaan yksityishenkilöiltä tulevat lahjoitukset ovat leikkausten jälkeen lisääntyneet.

Jyväskylän käräjäoikeuden päätös: Kansan Raamattuseuran Säätiö sr jää yhdeksi testamentinsaajaksi

Jyväskylän käräjäoikeus on tänään 31.8.2017 antanut ratkaisunsa testamenttiasiassa, jossa Kansan Raamattuseuran Säätiö sr on ollut haastettuna.

Suomalainen messu hurmasi sateenkaaren alla

Tuhannet ihmiset Helsingin Senaatintorilla viettivät 100-vuotiaan Suomen riemujuhlaa lauantaina, kun Lasse Heikkilän sävelteos Suomalainen messu esitettiin Tuomiokirkon portailta lähes tuhannen esiintyjän monitaiteellisena spektaakkelina.

Trump hyödyntää uskontoa valtapolitiikassaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kannatus on ollut erityisen suurta uskonnollisen oikeiston ja etenkin evankelikaalisten keskuudessa. Vaikka presidentti itse ei ole elämäntavoillaan tai lausunnoillaan antanut erityisen kristillistä vaikutelmaa, on hän omaksunut puheisiinsa uskonnollissävyisiä ilmaisuja.

Kirkon digiloikkaan on vielä matkaa

Digitalisaatio on korkealla yritysten ja koulujen tärkeyslistalla, mutta silti se etenee etanan vauhtia. Näin myös kirkossa.

Viljelijät perustivat tuekseen kristillisen yhdistyksen

Tiukat ajat saivat viljelijät etsimään toivoa rukouksesta ja keskinäisestä rohkaisusta. Pohjanmaalla syntynyt valtakunnallinen yhdistys on kaksikielinen ja yhteiskristillinen.

Missio Helsingin pääsihteerinä toiminut Juhani Peltonen: Evankelioiminen on kirkon perustehtävä

Missio Helsingin pääsihteerinä 30 vuotta sitten toimineen Juhani Peltosen mielestä suurten missiotapahtumien aika ei ole ohi. – Tarve on olemassa yhtenä toimintamuotona, koska evankelioiminen on kirkon perustehtävä, Peltonen sanoo.

Yhteinen keittiö-hanke tavoittaa eri-ikäisiä

Ensi vuoden lopulla Suomessa toimii kymmeniä keittiöitä, joissa valmistetaan ja syödään yhdessä terveellistä ruokaa.

Seurakunnissa on valmistauduttu erilaisiin uhkatilanteisiin

Kesäkuussa Temppeliaukion kirkkoon kohdistunut uhka ja sitä seurannut mittava poliisioperaatio havahduttivat ihmiset terrorismin mahdollisuuteen myös Suomessa.

Maahanmuuttajanuorten pakottamiseen ulkomaille on puututtava

Suomessakin on havahduttu siihen, että maahanmuuttajaperheissä murrosikäisiä lapsia lähetetään vanhempien entiseen kotimaahan niin sanotusti ojentautumaan. Kohtelu voi olla karua ja täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Suvipäivien viestinä kaikui: ”Sie kelpaat!”

Lähes 4000 kävijää osallistui lämpimässä kesäsäässä Sanan Suvipäivien tilaisuuksiin Imatrankosken kentällä, kirkossa ja niiden liepeillä komean Vuoksen rannalla.

Rippikoulu-uudistus vahvistaa nuoren uskoa

Suuri Ihme – Rippikoulusuunnitelma 2017 nostaa nuoret rippikoulun keskiöön. Tavoitteena on vahvistaa nuorten uskoa ja antaa heille eväitä kristityn elämään.

Venezuelassa kirkko kehottaa kansaa kapinaan

Hallituksen ja presidentti Nicolas Maduron vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Venezuelassa jo kolmen kuukauden ajan. Sadat tuhannet ihmiset lähtevät kaduille lähes joka toinen päivä tavoitteenaan saada presidentti eroamaan ja lupauksen uusista vaaleista. Usean vuoden ajan jatkunut elintarvikepula on saanut kansalaiset epätoivoisiksi.

Yhteiskunnan eriarvoisuus korostuu loma-aikoina

Köyhyystutkimusten mukaan Suomessa asuu noin 900 000 ihmistä, joilla ei ole mahdollisuutta kodin ulkopuoliseen lomaan. Varsinkin lapsista pitkä kesäloma ilman mielekästä ja mukavaa tekemistä saattaa tuntua raskaalta.

KRS:n saama testamentti yritetään kumota moitekanteella

Kirkon palvelu- ja evankelioimisjärjestö Kansan Raamattuseura on keväällä 2016 saanut tiedon testamentista, jossa KRS on merkitty yhdeksi edunsaajaksi. KRS:lla ei ole ollut testamentista mitään tietoa ennen sen tekijän kuolemaa. Testamenttiin tyytymättömät vainajan aikuiset kummilapset kiistävät kolme viimeistä testamenttia vedoten kummitätinsä muistisairauteen.

Radikaali islam vahvistaa asemiaan kristinuskon syntysijoilla

Viime vuosikymmenien aikana Arabian niemimaalta lähtöisin oleva poliittinen islam on pyrkinyt muovaamaan islamin tulkintoja äärikonservatiiviseen suuntaan. Radikaalia islamia ajavat tahot näkevät ideologiansa parhaana mahdollisena hallitusmuotona yhteiskunnalle ja ovat valmiita edistämään aatetta kaikin keinoin.

Diakoniatyö paikkaa Kelan ruuhkia

Vuoden vaihteessa perustoimeentulon maksaminen siirtyi kunnilta Kelalle. Hakemusten käsittelyn viivästyessä monet ovat joutuneet kääntymään seurakuntien puoleen arjen kuluista selvitäkseen.

Äärinationalistisilla liikkeillä on Suomessa vain vähän kannattajia

Turvapaikanhakijoiden käännytyksiin liittyvät seikat ovat saaneet monet ottamaan voimakkaasti kantaa. Tilanne konkretisoituu Helsingin Rautatientorilla, jossa kaksi vastakkaista tahoa ovat jo viikkoja pitäneet mielenosoitusleiriä.

Radikalisoituminen kuriin yhteistyöllä

Suomessakin yritetään ehkäistä nuorten radikalisoitumista.

Muslimitytöt rohkaistuvat kirkon kouluissa

Muslimitytöt hyötyvät eniten Suomen Lähetysseuran kummitoiminnasta Israelissa. Laajan selvityksen mukaan Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon kouluista valmistuu suvaitsevaisia ja hyvän itsetunnon omaavia nuoria.

Kirkkopäiville luvassa 10 000 kävijää

Paljon innostavaa puhetta, mutta sitäkin enemmän näkyviä ja luovia uskon tekoja kaduilla ja toreilla. Tätä kaikkea on luterilaisen kirkon suursatsaus, reformaation merkkivuoden Kirkkopäivät Turussa 19.–21 toukokuuta.

Kirkko tukee työttömiä

– On käsittämätöntä ja pöyristyttävää, ettei ison työttömien joukon hätätilaa huomata. Haluamme tehdä ongelman näkyväksi ja asettua entistä selkeämmin työttömien rinnalle, sanoo työttömyyteen liittyvistä kysymyksistä kirkkohallituksessa vastaava asiantuntija Kari Latvus.

Yhä useampi kristitty lähtee Pohjois-Siinailta

Egyptiläiskristittyjen elinolosuhteet Pohjois-Siinailla ovat kaventuneet entisestään. Muutamia satoja kristittyjä on helmi-maaliskuussa jättänyt kotinsa väkivallan pelossa.

Kirkot suojelevat laittomia siirtolaisia Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa uusi hallinto toteuttaa presidentti Donald Trumpin johdolla siirtolais- ja muslimivastaista politiikkaa. Kirkot ovat ryhtyneet suojelemaan paperittomia.

Kansan Raamattuseurassa kolmen viikon lomautukset

Kansan Raamattuseuran Säätiö ja sen liiketoimintayksikkö Karas-sana Oy lomauttavat 80 työntekijäänsä tänä vuonna kolmeksi viikoksi. KRS:ssa on etsitty keinoja tasapainottaa tämän vuoden taloutta, ja lomautuksilla saavutetaan yt-neuvotteluiden tavoitteena olleet 145 000 euron säästöt henkilöstömenoista.

Hollannissa eutanasiatapausten määrä lisääntyy

Lääketiede tarjoaa nykyään ennen näkemättömät keinot hyvään hoitoon, silti mahdollisuus eutanasiaan on saanut yhä enemmän kannatusta useissa maissa. Hollannissa eutanasia laillistettiin vuonna 2002. Ajan myötä saatavuus on luonut kysyntää ja eutanasiaan päädytään yhä useammin.

Indonesiassa kristitty poliitikko jumalanpilkkasyytösten kohteena

Vuodesta 2014 pääkaupunki Jakartan kuvernöörinä toiminut Basuki Tjahaja Purnama on ollut oikeuden kuultavana vastatakseen saamaansa jumalanpilkkasyytökseen. Ahok-lempinimellään tunnetun Purnaman väitetään arvostelleen Koraania.

Seurakunta toimii kriisin hetkellä

Sastamalassa kaksi viikkoa sitten tapahtunut kahden nuoren kuolemaan johtanut onnettomuus järkytti syvästi paikallisia. Teon tahallisuus ja uhrien nuori ikä johtivat kaupungin yhteiseen suruun, jonka käsittelyssä seurakunnalla on tärkeä rooli.

Piispaehdokas Jaana Hallamaa on kirkon ja yhteiskunnan vahva vaikuttaja

Helsingin piispanvaalien ehdokas Jaana Hallamaa, 58, on maamme ykkösteologeja, terävä älykkö, ihmisoikeuksia edistävä ja yhteiskunnassa laajalti vaikuttava eetikko.

Piispaehdokas Kaisamari Hintikka on kirkon ykseyden ykkösnainen

Helsingin piispanvaaliin ehdokkaaksi lähtenyt teologian tohtori Kaisamari Hintikka, 49, on meritoitunut kansainvälisessä huippuvirassa. Luterilaisen maailmanliiton kakkosjohtaja ja apulaispääsihteeri on työskennellyt viimeiset kuusi vuotta Sveitsin Genevessä.

Pastori Marjaana Toiviainen: Nyt taidot käyttöön irakilaisten tueksi!

Helsinkiläinen pastori Marjaana Toiviainen on käynyt useana päivänä tapaamassa irakilaisia turvapaikanhakijoita Kiasman edustalle asettuneessa telttaleirissä. Hän kannustaa ihmisiä tukemaan ja auttamaan heitä, kukin taitonsa ja armolahjansa mukaan.

Irakilaisten telttaleiri on vetoomus päättäjille

Telttoja ja halonhakkuuta, nuotion ympärillä tanssivia ja laulavia ihmisiä. Tämä näky on värittänyt taidemuseo Kiasman edustaa Helsingissä viime perjantaista saakka. Tunnelma on leppoisa ja surullinen samaan aikaan. Leiriä pitävät irakilaiset turvapaikanhakijat pelkäävät joutuvansa takaisin sotaa käyvään kotimaahansa ja vetoavat rauhallisella mielenosoituksellaan Suomen turvapaikkapolitiikkaa linjaaviin päättäjiin. Mukaan telttaleiriin on tiettävästi liittymässä myös afganistanilaisia.

Sisäministeri Risikko vieraili vaivihkaa irakilaisten telttaleirissä: ”Suhtaudumme vakavasti heidän viestiinsä”

Irakilaisten turvapaikanhakijoiden telttaleirissä Helsingissä iloittiin keskiviikkona, kun maahanmuutto- ja pakolaisasioista vastaava sisäministeri Paula Risikko saapui yllättäen keskustelemaan heidän kanssaan.

Helsingin seurakunnat valmistautuvat piispanvaaliin

Piispanvaalin järjestelyt ovat käynnistyneet Helsingissä ja uusi piispa tullaan valitsemaan elo-syyskuun aikana. Näissä vaaleissa äänioikeus on kaikkiaan 1786 helsinkiläisellä, puolet heistä on maallikoita ja puolet pappeja.

Teemu Laajasalolla kolme tuttua teesiä piispaehdokkaana

Helsingin piispanvaalissa on nyt kaksi varmaa ehdokasta, kun Kallion kirkkoherra, kasvatustieteen tohtori Teemu Laajasalo, 42, antoi maanantaina suostumuksensa ehdokkaaksi.

Kansainvälinen ystävyys elää ja kehittyy seurakuntien kesken

Ystävyysseurakuntatoiminta voi yllättävän hyvin. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon 400 seurakunnalla on ulkomailla lähes 250 ystävyysseurakuntaa, joiden määrä ei ole laskenut yhtä jyrkästi kuin yhdistymisten johdosta kutistunut kotimaisten seurakuntien luku.

Suomi herää auttamaan ihmiskaupan uhreja

Evankelis-luterilaisen kirkon suurkeräys, Yhteisvastuu, käynnistyy 5. helmikuuta. Viime vuonna sama keräys kokosi reilut 3,4 miljoonaa euroa. Nyt Yhteisvastuu tukee ulkomailla konfliktien keskellä asuvia nuoria, jotta he pystyisivät rakentamaan kohtuullisen elämän, eivätkä joutuisi ihmissalakuljettajien ja ihmiskaupan uhreiksi.

Suntion ammattitutkinto laaja-alaistuu

Uusi ammatillisia tutkintoja koskeva asetus etenee tammikuussa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen allekirjoitettavaksi. Valtaosassa tutkintoja niiden osaaminen yhdistetään toisten tutkintojen kanssa. Suntion ammattitutkinto laaja-alaistuu, koska hautauspalveluala tulee siihen uutena osaamisena mukaan.

Open Doors: Kristittyihin kohdistuva vaino pahenee

Vainon löyhä määritelmä nostaa arvion vainottujen kristittyjen määrästä 350 miljoonaan.

Kirkko juhlii reformaatiota ja itsenäisyyttä

Tänä vuonna Suomi juhlii 100 itsenäistä vuottaan. Sen rinnalla jatkuu lokakuun lopulla avattu reformaation merkkivuosi.

Ekumeeninen juhla loi valoa synkkään uskontouutisten vuoteen 2016

Vuosi 2016 oli synkkien uskontouutisten vuosi. Lähi-idän kristittyjen joukkopako jatkui Syyrian ja Irakin alueella jatkuneen sodan takia.

Turussa valmisteilla iso rukoustapahtuma

Turussa valmistellaan jo vuoden 2017 joulukuussa pidettävää isoa rukoustapahtumaa, Kristuspäivää. Paikaksi on valitttu Gatorade Center, joka Turussa tunnetaan parhaiten jääkiekkojoukkue TPS:n kotihallina.

Tampereella innostuttiin yhteisöpajoista

Tampereen seurakunnat ovat käynnistäneet kahdeksan uutta yhteisöpajaa.

Sana toivottaa taivaallista joulua!

Sana toivottaa taivaallista joulua ja rauhan täyttämää tulevaa vuotta kaikille lukijoilleen!

Seurakuntien verotulot vaihtelevat eri puolilla Suomea

Tästä vuodesta alkaen kirkon yhteisövero-osuus on lakkautettu ja sen tilalle on tullut valtion talousarviomäärärahoista maksettava rahoitus seurakuntien lakimääräisten tehtävien hoitamiseksi. Seurakuntien taloudellinen tilanne tulee vaikeutumaan, sillä myös kirkollisveron tuotto laskee työikäisten jäsenten määrän vähetessä.

Yksityiskoulujen tunnustuksellisuus kyseenalaistetaan Ruotsissa

Ruotsissa pelätään islamia tunnustavien yksityiskoulujen opettavan ääri-islamia ja lisäävän maahanmuuttajien eristäytyneisyyttä.

Arkkipiispan vaalitapaa muutetaan tasapuolisemmaksi

Marraskuussa kirkolliskokous päätti muuttaa arkkipiispan vaalitapaa koskevia kirkkolain ja kirkon vaalijärjestyksen säännöksiä. Vaalitavalla on havaittu olevan suuri merkitys vaalin tulokseen.

Hillary Clinton - unelma, joka ei toteutunutkaan

Miljardööri Donald Trumpin voitto yllätti maailman viime viikolla. Keskiviikkoaamuna kirjoitettiin pikana sivun juttu Trumpin hengellisestä taustasta. Lue tästä, millainen juttu oli kirjoitettu valmiiksi Hillary Clintonin tiestä valtion johtoon ja hänen hengellisestä taustastaan.

Mosulin kristityt tuskin palaavat kotiin

Pohjois-Irakin Mosulissa ja sitä ympäröivissä kylissä asuneet kristityt joutuivat pakenemaan kaksi vuotta sitten kodeistaan Isisin vallattua alueen. Taistelu Mosulin takaisinvaltaamiseksi käynnistyi lokakuussa useiden eri armeijakuntien voimin. Operaatio on sujunut hitaasti, sillä miinoitukset ja viritetyt pommit tekevät etenemisen vaivalloiseksi. Lisäksi Isis käyttää mottiin jääneitä asukkaita ihmiskilpinä.

Temppeliaukion kirkko päätyi ottamaan vierailumaksun turisteilta

Ensi vuoden alusta Suomen suosituimpiin matkailunähtävyyksiin kuuluva Helsingin Temppeliaukion kirkko alkaa velottaa turistiryhmiltä vierailumaksua. Asia on herättänyt vilkasta keskustelua, sillä monet vierastavat pääsymaksun asettamista kirkkoon.

Paavi osallistui reformaation muistojuhlaan Ruotsissa

Ruotsissa tehtiin maanantaina kirkkohistoriaa, kun katolinen kirkko ja Luterilainen maailmanliitto järjestivät yhteisen reformaation 500-vuotismuistojuhlan Lundin tuomiokirkossa.

Etiopiaan julistettu poikkeustila on johtanut odottavaan tunnelmaan

Viime vuosina Etiopiassa kyteneet, eri kansanryhmien väliset jännitteet ovat purkautuneet väkivaltaisuuksina sekä mielenosoituksina, jotka hallinto on voimallisesti tukahduttanut. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin 500 ihmistä on kuollut niissä. Maahan on julistettu kuuden kuukauden poikkeustila, joka antaa hallitukselle valtuudet taltuttaa mielenosoitukset.

Ilkka Peura nyt operaatiopäällikkönä Startup Refugees -verkostossa

Kauhavan vastaanottokeskuksen johtajana tunnetuksi tullut Ilkka Peura on aloittanut lokakuun alusta operaatiopäällikkönä Startup Refugees –verkostossa, joka on 350 yhteisön yhteenliittymä turvapaikanhakijoiden työllistämiseksi ja yrittäjyyden tukemiseksi. Tarkoitus on saada maahanmuuttajien työvoima ja osaaminen parhaaseen mahdolliseen käyttöön Suomen talouden tukena. Perusteilla on jo 20 yritystä.

Eduskunta myönsi tukea kaikkein heikoimpia auttaville

Sosiaali- ja terveysministeriö jakoi eduskunnan päätöksellä 1 100 000 euroa valtionapua kuudelle ruohonjuuritason hankkeelle erityisen tuen tarpeessa olevien auttamiseksi.

Wittenbergin linnankirkko on restauroitu

Lutherin teesien julkaisupaikkana tunnettu Wittenbergin linnankirkko on restauroitu. Se vihittiin uudelleen käyttöön kolmen vuoden remontin jälkeen lokakuun alussa Saksan presidentin ja Tanskan kuningattaren läsnäollessa.

Onko lääkäreiden eutanasia-kysely epäluotettava?

Suomen lääkärikunnan kantojen kartoittamiseksi on tehty laaja Lääkäri ja kuolinapu – kyselytutkimus, jonka tulokset julkaistaan lääketieteen etiikan päivän Hyvä kuolema -seminaarissa tällä viikolla. Tapa, jolla kyselytutkimus on laadittu, on jo etukäteen herättänyt arvostelua monien lääkäreiden keskuudessa.

Pyhävaatteelta uusi ratkaisu papin pukeutumiseen

Pappien synodaalikokouksissa nähdään tänään Helsingin, Espoon ja Porvoon hiippakunnissa uutta suomalaista papinvaatetusta: lyhyttä ja pitkää papintakkia.

Seurakunnat kasvattavat ekotietoisuuttaan

Ihmiset ovat yhä enemmän tietoisia ympäristöön kohdistuvasta uhasta ja kokevat luomakunnan varjelemisen olevan yhteydessä kristityn elämään. Kirkon ympäristöpäivillä Mikkelissä kuultiin käytännön kokemuksia ja vinkkejä vihreämmän seurakunnan kehittämiseksi.

Tuleva lainmuutos ei vaikuta kirkon avioliittokantaan

Piispainkokouksen antamassa selonteossa linjataan, että kirkon opin mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Tämä tarkoittaa sitä, että papeilla ei ole oikeutta vihkiä samaa sukupuolta olevaa paria.

Turkin yhteiskunnan jännitteet heijastuvat laajalle

Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen aloitetut puhdistuskampanjat herättävät ristiriitaisia ajatuksia turkkilaisissa. Islamilaisempaa Turkkia ajaneisiin gülenisteihin kohdistuvat toimet ovat olleet sekulaarille kansanosalle jopa helpottava uutinen, kun taas joissakin se herättää huolta vähemmistöjen asemasta.

Rauha Etelä-Sudaniin vaatii toimia kirkkojen johtajilta

Maailman nuorin valtio Etelä-Sudan on koko viisivuotisen itsenäisyytensä ajan elänyt väkivaltaisesta kriisistä toiseen. Täysimittaisen sisällissodan uhka on jatkuvasti läsnä.

Yhdistysrekisteristä siivotaan myös kristillisiä toimijoita

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) julkaisi 10.8. verkkosivuillaan ja Virallisessa lehdessä listan reilusta 41 100 yhdistyksestä, jotka eivät ole tehneet rekisteriin ilmoituksia vuoden 1995 jälkeen. Ellei PRH saa niiltä yhteydenottoja vuodenvaihteeseen mennessä, se poistaa nämä yhdistykset rekisteristä tammikuussa.

Venäjän lakiuudistus tuskin vaikuttaa kristittyjen asemaan

Venäjän paljonpuhutun lakiuudistuksen vaikutuksesta uskonnollisten yhteisöjen työhön on liikkeellä perättömiä tulkintoja, sanoo Inkerin kirkossa työskentelevä pastori Pasi Hujanen.

70-vuotias Kirkastusjuhlat veti Heinävedelle myös lapsiperheitä

Omaleimainen kesäjuhla pysyy evankeliumin ytimessä, mutta uudistuva ohjelma vetää mukaan myös uusia juhlavieraita.

100-vuotiaan Vivamon henki elää

Vivamon juhlavuosi huipentuu. Vuosikymmenien aikana Vivamo on muuttunut kunkin sukupolven jätettyä sinne oman jälkensä.

Turvapaikanhakijat Kauhavalla haluavat johtajansa Ilkka Peuran takaisin

– We want Ipe back! (Haluamme Ipen takaisin!) Tämä toivomus kaikui turvapaikanhakijoiden joukossa viime perjantaina. Asukkaat ovat tässä kuussa kokoontuneet useita kertoja Kauhavan vastaanottokeskuksen pihamaalle osoittamaan tukeaan sen juuri eronneelle johtajalle Ilkka ”Ipe” Peuralle.

Ilkka Peuralla ja esimiehellä eri näkemys tapahtumista

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtajalla Pekka Annalalla ja Kauhavan VOK:n johtajan tehtävästä eronneella Ilkka Peuralla on eri näkemys siitä, mikä johti ruokahuoltoon liittyvään umpikujaan. Sana kertoi Peuran erosta uutisessaan 6. heinäkuuta.

Kauhavan VOK:n yhteisruokailun järjestävä yritys: ”Ei mitään syytä purkaa sopimusta”

Kauhavan vastaanottokeskuksessa hiertävään kiistaan turvapaikanhakijoiden ruokailusta ei ole näköpiirissä helppoa ratkaisua ainakaan ruokailun järjestäjän suunnasta. Yhteisruokailussa ei käy enää juuri ketään, mutta ruokailun järjestävä LSK Business Park pitää kiinni sopimuksesta, jolla heille korvataan ruokapalveluiden tuottaminen. Sopimus on tehty yrityksen ja Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin välillä.

Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura eroaa

Kauhavalla toimivan vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura eroaa tehtävästään. Hän sanoo, ettei voi jatkaa johtajana keskuksessa, joka pakotetaan kohtelemaan turvapaikanhakijoita ala-arvoisella, suuria ongelmia aiheuttavalla tavalla ja valtiolle erittäin suurin kustannuksin.

Kehitysyhteistyövaroilla katetaan pakolaiskriisin kustannuksia

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n raportin mukaan teollisuusmaiden kehitysapuun varaamat rahasummat kasvoivat viime vuonna ennätystasolle. Myönteiseltä vaikuttava suuntaus perustuu kuitenkin osittain siihen, että pakolaiskriisin kustannuksia katetaan kehitysyhteistyövaroilla ja siten monista EU-maista on tullut oman kehitysapunsa vastaanottajia.

Sade ei latistanut Suvipäiviä

Sanan Suvipäivät Kangasalla kokosi runsaasti väkeä sateista huolimatta. Kansan Raamattuseuran päätapahtuman ytimessä oli rohkaisu: pää pystyyn ja ilosanomaa välittämään. Selityksensä sai myös arvoituksellinen The Four, Kansan Raamattuseuran uusi hanke.

Kesäleirejä järjestetään vähemmän, mutta suurempina

Seurakuntien kesäleirit ovat säilyttäneet suosionsa. Ripareiden lisäksi järjestetään nuoremmille esimerkiksi luonto-, musiikki-, perhe- ja puuhaleirejä, vaelluksia sekä alakouluikäisille päiväleirejä.

Avioliittolain muutos voi yllättää kirkon

Siviilioikeuden professori Urpo Kankaan lausunto avioliittolain muutoksen vaikutuksista kirkolliseen vihkimiseen yllätti kirkon viime viikolla.

Kristillinen tv-kanava panostaa terveysvalistukseen Lähi-idässä

Lähi-idässä operoiva kristillinen tv-kanava SAT-7 aloittaa toukokuussa terveysvalistusta sisältävät ohjelmat. Sisältö on suunniteltu erityisesti pakolaisten ja köyhien fyysisiä ja psyykkisiä tarpeita ajatellen.

Venäjän media tekee protestanteista valtion vihollisia

Pidätyksiä, karkotuksia ja kiristynyttä valvontaa. Venäjä suhtautuu yhä epäluuloisemmin lännestä tuleviin kristillisiin järjestöihin ja evankelioimistyötä tekeviin kristittyihin. Kiristynyt ilmapiiri tuntuu myös paikallisissa protestanttisissa seurakunnissa.

Sopivilla suhteilla kristittyjen vainoja voidaan vähentää

Suomessa viime viikolla vieraillut Release Internationalin strategisten toimintojen johtaja Asif Mall kehittää strategiaa, jolla kristittyjen vainoja voidaan estää tai ainakin minimoida.

Muukalaisvastaiset liikkeet ratsastavat kristillisillä arvoilla

Saksan Dresdenissä viime vuonna jopa 25 000 mielenosoittajaa koonnut muukalaisvastainen Pegida-liike on hiipumassa. Pakolaisvastaisuus kanavoituu nyt uuteen liikkeeseen.

Englannin kirkko evankelioi helluntaina

Englannin kirkko panostaa näyttävästi evankelioimiseen helluntaiviikolla. Kansaa ei koota stadioneille amerikkalaisten evankelistojen voimin, vaan asialla ovat omat piispat ja papit, jotka herättelevät kansaa sanankuuloon kirkkoihin.

Nimiäisten suosio kasvaa, kastajaisten vähenee

Vuonna 2014 jo liki 16 000 suomalaislasta sai nimensä ilman kirkollista kastetta, helsinkiläisvauvoista jo joka toinen. Määrä on kasvanut nopeasti, koska vuonna 2010 nimiäisiä vietettiin noin 11 000 perheessä.

Juhlamatka Vivamosta Sykarin kaivolle

Bussilastillinen Vivamon-kävijöitä teki huhtikuun loppupuolella Ruotsiin, Norrköpingin lähellä sijaitsevaan Sikargårdeniin, entiseen Sykariin, paikkaan jolla on ollut yhteys Kansan Raamattuseuran omistaman Vivamon loma- ja kurssikeskuksen kanssa 1900-luvun alkukymmeninä.

Kirkon kultaiset kädenpuristukset ärsyttävät Ruotsissa

Vuodesta 2000 lähtien Ruotsin ev.lut kirkko on käyttänyt joka vuosi lähes 25 miljoonaa kruunua (2,7 miljoonaa euroa) korvauksiin eroaville työntekijöilleen.

Piispa Jolkkonen: Pitää koskettaa sekä sydäntä että päätä

– Evankelioiminen merkitsee monien mielikuvissa jonkinlaista aivopesun synonyymiä, Jeesuksen nimissä tehtyä propagandaa, kristinuskon kaupustelua, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen totesi avajaispuheessaan 15.4. kirkon evankelioimistyön konferenssissa Joensuussa.

Partioviikolla huivit kaulaan

Suomen Partiolaisten toiminta on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Kannattajamäärät ovat lisääntyneet vuosittain usealla prosentilla, ja vanhemmista ikäluokista on noussut uusia ohjaajia pienemmille lapsille. Tämän viikon aikana partiotoimintaa esitellään lukuisissa tapahtumissa eri paikkakunnilla.

Porissa valmius antaa kirkkoturvaa

Lakimies: ”Uusilla ohjeilla täysin laillista”

Yhteisöllisyydellä pelkoa vastaan

Brysselin suomalaisella merimieskirkolla on pyritty palamaan mahdollisimman pian arkeen Brysseliä ja koko Eurooppaa järkyttäneiden terrori-iskujen jälkeen.

Pakolaisten hätää ymmärretään Kreikassa

Turkista Välimeren yli Kreikkaan saapuneiden turvapaikanhakijoiksi pyrkivien matka on pysähtynyt rajojen sulkeuduttua. Noin 36 000 ihmistä on joutunut jäämään leireille Makedonian rajan tuntumaan odottamaan pääsyä muualle Eurooppaan. Osa pakolaisista on jäänyt jo Ateenaan, jossa olosuhteet ovat myös huonot.

Äiti ei enää määritä lapsen uskontoa

Ensi vuoden maaliskuussa voimaan tuleva avioliittolain muutos tuo uusia tuulia myös lapsen uskonnolliseen asemaan. Eduskunta hyväksyi 17.2. esityksen avioliittolain edellyttämistä lainmuutoksista. Uskonnonvapauslaki muuttuu koskien lapsen liittämistä uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Katolista kirkkoa epäillään jälleen seksuaalirikosten vähättelystä

Eri maiden uutistoimistot ovat tarttuneet ranskalaisen katolisen papin, monsignore Tony Anatrellan lausuntoon seksuaalirikosepäilyjen ilmiantovelvollisuudesta. Uusille piispoille suunnatussa koulutusmateriaalissa Anatrella arvioi, ettei piispan tehtävänä olisi kaikissa tapauksissa ilmoittaa epäillyistä seksuaalirikoksista poliisille.

Ilmastonmuutos vyöryttää pakolaistulvia

Ilmastonmuutoksen ennustetaan aiheuttavan tulevaisuudessa pakolais- ja siirtolaistulvia, joihin verrattuna nykyinen EU:n nykyinen pakolaiskriisi on vasta alkusoittoa. Hurjimpien laskelmien mukaan vuosisadan vaihteessa uutta kotimaata etsisi jopa miljardi ihmistä. Näin voi käydä, jos ilmastonmuutosta ja siihen kytkeytyviä vesi- ja ruokakriisejä, levottomuuksia ja ympäristökatastrofeja ei saada kuriin.

Yhteistyötä etnisten seurakuntien kanssa herätellään

Kirkon kansainvälisen työn piirissä on keskusteltu, miten voitaisiin tehdä yhteistyötä etnisten seurakuntien kanssa. – Olemme päättäneet herätellä henkiin vanhan yhteistyöverkoston, kertoo hiippakuntasihteeri Hannu Lätti.

Uskonto kietoutuu USA:n presidentinvaaleihin

Yhdysvaltoihin valitaan marraskuussa uusi presidentti. Esivaaleja on värittänyt kiivas väittely, jossa uskonnolla on merkittävä rooli.

Valtava Raamattumuseo keskelle Washingtonia

Yhdysvaltain pääkaupungin Washington DC:n keskustaan vain pari korttelin päähän kongressitalosta nousee uusi raamattumuseo Museum of the Bible. Noin 40 000 neliömetriä käsittävä museo avataan syksyllä 2017.

Yle Teeman ”Tapahtukoon sinun tahtosi” -sarjalle Vuoden 2015 kristillinen mediateko -tunnustus

Kristillinen Medialiitto (KML) on myöntänyt Vuoden 2015 kristillinen mediateko -tunnustuksen Yle Teeman sarjalle ”Tapahtukoon sinun tahtosi”. Tunnustus jaetaan vuosittain tammikuun 25. päivänä.

Suurmoskeijahanke herättää paljon kysymyksiä

Helsingin Hanasaareen kaavaillusta suurmoskeijasta ja monitoimikeskuksesta on keskusteltu runsaasti julkisuudessa. Erityisesti rakennuksen rahoitus Bahrainin kuningaskunnan tuella on nostanut esiin huolen uskonnollisen ääriajattelun leviämisestä Suomeen.

Hitlerin kirja uudelleen julki Saksassa

Adolf Hitlerin kirja Mein Kampf (Taisteluni) on vuoden alusta lähtien vapaa julkaistavaksi Saksassa, koska diktaattorin kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Saksassa kielletty kirja julkaistaan nyt historiankirjoittajien lisäyksillä varustettuna.

Kirkon tulevaisuus näyttää sittenkin valoisalta

Kirkkoon kuuluminen tulee lähivuosina olemaan yhä enemmän tietoinen valinta. Vaikka kirkosta eroaminen on ollut vilkasta, kolme neljäsosaa suomalaisista pitää yhä kirkkoa tärkeänä. Kipupisteitä ovat toimintakulttuuriin ja moniportaiseen hallintoon liittyvät kysymykset.

Sota uhkaa kristittyjen olemassaoloa Syyriassa

Kristittyjen lähes 2000 vuotta vanha jatkumo Syyriassa on sisällissodan vuoksi vaarassa katketa. Ennen sisällissotaa Syyria oli yksi harvoista Lähi-idän maista, joissa oli suuri kristillinen vähemmistö. Maan 17 miljoonasta asukkaasta noin kymmenesosa oli kristittyjä.

Toivoa ja paineita Pariisin ilmastokokouksessa

Maailman päättäjät ovat kokoontuneet Pariisiin YK:n ilmastohuippukokoukseen tavoitteenaan sopia toimenpiteistä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Miten kirkot yrittävät vaikuttaa siellä?

Leikkausten ahdistama Fida panostaa kirpputoreihin

Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun tukiin tehdyt leikkaukset ovat vaikeuttaneet lähetysjärjestöjen työtä. Muista poiketen helluntaiherätyksen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestölle Fidalle lähetystorit ovat jo aiemmin olleet varainhankinnan kivijalka.

Lue tästä viikon 48 Sana-lehti ilmaiseksi!

Postin seisauksen vuoksi Sana ei tällä viikolla ilmesty kaikkien postiluukuista. Siksi viikon 48 Sanan voit nyt lukea tästä ilmaiskeksi näköislehtenä.

Sanan jakelussa voi olla häiriöitä

Sana-lehden jakelussa voi olla häiriöitä viikolla 48. Postialan työntekijäjärjestö PAU aloitti 19.11. paikalliset työnseisaukset, jotka aiheuttavat merkittävää viivettä postinkulkuun eri alueilla.

Pariisin terrori-iskut järkyttivät turvapaikanhakijoita Suomessa

Ainakin 129 ihmistä surmanneet islamistisen Isis-äärijärjestön terrori-iskut Pariisissa järkyttivät maailmaa myöhään perjantai-iltana. Myötätunnon aalto ja rauhanvetoomukset ovat vyöryneet yli mantereen mediassa, verkossa ja katutapahtumina.

Helsingin helluntaiseurakunnat neuvottelevat yhdistymisestä

Helsingin kantakaupungin kolme helluntaiseurakuntaa ovat aloittaneet neuvottelut yhdistymisestä. Uudessa suurseurakunnassa voisi olla lähes 5000 jäsentä, jos kolmen seurakunnan väki yhdistettäisiin samaan jäsenrekisteriin.

Teologien työllistyminen huolestuttaa

Tulevaisuudessa kirkko ja koulut eivät tule työllistämään teologeja siinä määrin kuin aiemmin on totuttu. Teologin koulutus antaa kuitenkin valmiudet toimia lukuisilla eri aloilla ja yhä useammat opiskelijat tähtäävät urallaan myös muihin tehtäviin.

Puukkointifada jatkuu Israelissa

Tänä syksynä Israelissa ei ole pelätty raketteja, vaan palestiinalaisten heiluttamia puukkoja Puhutaan jo puukkointifadasta, jota lietsotaan sosiaalisessa mediassa yllyttämällä puukotuksiin. Israelin poliisi ja armeija vastaavat iskuihin kovin ottein.

Rakenneuudistus näkyy seurakuntien arjessa

Mitä rakenneuudistus käytännössä tarkoittaa? Seurakunnassa se voi olla esimerkiksi hallinto- ja toimintatapojen kehittämistä, muokkausta ja tehostamista.

Lasten Tuomasmessu valloitti myös aikuiset

Puhalteluhöyheniä, karkkikioski ja kaupungin suurin piirustuspaperi. Siinä aineksia ensimmäisessä Lasten Tuomasmessussa, jota vietettiin 400 messuvieraan voimin mikkelinpäivänä Helsingin Agricolan kirkossa.

Harrastustalleista on tullut arjen seurakuntia

Eri puolilla Suomea on seurakuntien sisälle syntynyt uudenlaisia yhteisöjä, joita yhdistää elämäntilanne, harrastus, tietyt hengelliset kysymykset, urheilu, ihmisoikeudet tai auttamistyö. Keskikokoiset ryhmät ovat helppoja kohtaamispaikkoja niillekin, jotka eivät seurakunnissa muuten käy.

Ihmissalakuljettajat rikastuvat toisten hädällä

Rikollisjärjestöt sekä yksittäiset ihmiset käyttävät häikäilemättä hyväkseen kriisimaista Eurooppaan pyrkivien ahdinkoa. Sotaa ja näköalatonta tulevaisuutta pakenevien epätoivosta on tullut yhä tuottoisampaa liiketoimintaa.

Syyrian konfliktia ei ratkaista aseilla

Syyrian sota on aikakautemme suurimpia murhenäytelmiä. Vuonna 2011 sadat tuhannet syyrialaiset aloittivat rauhanomaiset mielenosoitukset demokraattisten uudistusten puolesta. Arabikevään levitessä oletettiin, että Tunisian ja Egyptin tavoin myös Syyriassa valta voisi vaihtua suhteellisen rauhanomaisesti.

Työelämä muuttuu - onneksi töitä riittää

Viimeaikojen uhkakuvissa on käsitelty paljon työpaikkojen vähenemisestä Suomessa. Asiantuntijoiden mukaan palkkatyön määrä ei välttämättä vähene, sillä myös uutta työtä syntyy.

Taide kutsuu Uskon Yöhön 50 paikkakunnalla

Juuri nyt käy valmistelun kuhina 50 seurakunnassa. Syyskuun 19. päivänä niissä soivat yhtä aikaa kirkonkellot kello 19 merkiksi Suomen ensimmäistä valtakunnallisesta Uskon Yöstä.

Pitäisikö uskonnonopetus korvata yhteisellä katsomusaineella?

Elokuun 13. päivänä on aloitettu nimien keruu, jolla valmistellaan kansalaisaloitteen tekemistä eduskunnalle oman uskonnon opetuksesta luopumiseksi ja kaikille yhteisen katsomusaineen perustamiseksi. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ei kannata kansalaisaloitteen vaatimusta, sillä hänen mukaansa katsomusopetuksen uudistaminen vastaamaan monikulttuurisen toimintaympäristön vaatimuksia on täysin mahdollista ilman uutta oppiainetta.

Kansanopistot säästömyllerryksen kourissa

Keväällä julkaistussa hallitusohjelman mukaisessa säästöpaketissa tavoitellaan opetuksesta, tieteestä ja kulttuurista 541 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2019 mennessä Suurin säästökohde opetuksessa on toinen aste, jossa pyritään saamaan 190 miljoonan euron säästöt vuodesta 2017 alkaen. Säästöjä haetaan järjestelmän uudistamisesta. Miten käy kansanopistojen tulevaisuudessa?

Lähi-idän muslimien väliset konfliktit heijastuvat myös Suomeen

Syyrian sisällissodasta leimahtanut väkivalta on kasvattanut jännitteitä sunni- ja shiiamuslimien välillä myös Euroopassa. Vallankäyttäjille uskonto on tehokas väline ihmisten manipulointiin. Sunnien ja shiiojen vastakkainasettelussa on ensisijaisesti kyse politiikasta, ei opillisesta skismasta.

Suomen kehitysyhteistyö on hyvää keskitasoa

Neljä viidesosaa suomalaisista kannattaa kehitysyhteistyötä, mutta viime aikojen julkinen keskustelu on herättänyt monia kysymyksiä avun tehokkuudesta. Tuoreen raportin mukaan Suomen kehitysyhteistyö on hyvää keskitasoa.

Skandaalien ryvettämä Livets Ord järjestää rivejään

Livets Ord käy läpi suurta murrosta perustajansa Ulf Ekmanin siirryttyä katoliseen kirkkoon ja liikkeen toisen vahvan hahmon Robert Ekhin jätettyä tehtävänsä uskottomuuden tähden.

Piispa Jari Jolkkonen: Kulttuurienvälisyys ei ole yksinkertaista, mutta sille ei ole vaihtoehtoa

Monikulttuurisuus on väistyvä käsite. Se korvataan yhä useammin termillä kulttuurienvälisyys, sanoo Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Kirkastusjuhlat ovat iso ponnistus pienelle Heinävedelle

Heinäveden kirkonmäellä Etelä-Savossa vietettiin viime viikonvaihteessa jo 69. kertaa valtakunnallisia Kirkastusjuhlia. Juhlat ovat pitäneet sitkeästi pintansa, vaikka järjestelyt ovat iso ponnistus reilun 3000 jäsenen seurakunnalle.

Kansalaisjärjestöt ovat ahtaalla Venäjällä

Uusi lakialoite velvoittaa myös kristilliset, Venäjällä toimivat kansalaisjärjestöt raportoimaan valtiolle saamastaan ulkomaisesta rahoituksesta. Laki antaisi mahdollisuuden haitata järjestöjen toimintaa, mikäli niin halutaan tehdä.

Raamatun historialliset alueet tuhon ja ryöstelyn kohteina

Syyrian sisällissodan kaikki osapuolet ovat syyllistyneet muinaismuistojen tuhoamiseen. Erityisesti ISIS käyttää muinaiskohteita sodankäynnin välineenä ja tuhoaa niitä uskonnollisista ja mediastrategisista syistä. Hävittämistä perustellaan profeetta Muhammedin käskyllä tuhota epäjumalien kuvat.

Hiekalle rakennettu seurakunta

Vaikka Jeesus varoittaa rakentamasta hiekalle, Beach Church on onnistunut tavoittamaan rantalentopallon harrastajat Ruotsissa.

Pyhän lapsen kirkon siunaus kruunasi Sanan Suvipäivät

Sanan Suvipäivillä Lohjan Vivamossa koettiin tänä vuonna harvinaisen monta juhlahetkeä, ja hellesään hellimässä viikonvaihteessa tehtiin lähes uusi kävijäennätys, noin 5000 juhlavierasta.

Kirkko on huolissaan maaseudusta

Miten maaseutu pidettäisiin elävänä, kun yhteiskunnan murros uhkaa syrjäyttää sen asukkaat? Tätä pohditaan juuri julkaistussa Kirkon maaseutulinjaukset 2015 -strategiassa. Kirkon maaseututoimikunnan puheenjohtajan, Lapinlahden kirkkoherra Lauri Jäntin mielestä strategia tulee tarpeeseen.

Rippikoulukiusaamiseen puuttumiseen kaivataan ohjeita

Rippikouluissa esiintyy kiusaamista samalla tavoin kuin koulussa tai harrastuksissa. Rippikoulutyötä tekevät kaipaavat tukea kiusaamistilanteiden tunnistamiseen ja niihin puuttumiseen.

Kirkkopäivät pohti kohtaamisen taitoa

Kouvolassa viime viikonloppuna pidetyillä Kirkkopäivillä etsittiin toiveikkaita näkökulmia kirkon tulevaisuuteen viljelemällä runsaasti paneelikeskusteluja. Erityisesti kirkollista ammattiväkeä tuntui kiinnostavan ihmisten kohtaamisen taito.

Työhyvinvointi heikentynyt kirkossa

Taloudellinen epävarmuus ja kirkon yhteiskunnallisen aseman muutokset koettelevat seurakuntien työntekijöitä. Huolta aiheuttaa ennakoimattomuus työympäristön muutoksissa.

Yad Hashmona ei selviydy ilman nuoria jäseniä

Ortodoksirabbien painostus on johtanut Yad Hashmonan messiaanisen yhteisön taloudellisiin vaikeuksiin.

Vihapuhe vaikeuttaa yhteiskunnallista keskustelua

Näkyvässä roolissa olevat asiantuntijat ja julkisuuden henkilöt ovat tänä päivänä yhä alttiimpia saamaan osakseen vihaa ja uhkauksia niiltä, jotka eivät hyväksy heidän näkemyksiään. Internet on tehnyt siitä helppoa. Esimerkiksi yliopistojen tutkijat saavat uhkauksia sähköpostiinsa, heistä kirjoitetaan loukkaavasti sosiaalisessa mediassa ja saatetaan laatia panettelevia vihasivustoja verkkoon. Myös joidenkin perheitä on uhkailtu.

Välimeren pahin turma herätti kirkot ja EU-johtajat

Katastrofi toisensa jälkeen pakotti EU:n johtajat päättämään pelastuslaivojen ja helikoptereiden lisäämisestä Välimerelle. Tänä vuonna kuollut jo ainakin 1750 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista, kun täyteen ahdetut kalastusalukset ja kumiveneet ovat haaksirikkoutuneet.

Kostonkierre ylläpitää konflikteja

Terrorismin vastaisen sodan aikakausi on tuonut pintaan ajatuksen koston oikeutuksesta konflikteissa. Voidaan pohtia myös, onko erityisesti Isisin julkisuushakuinen raakuus tehnyt kostamisesta hyväksyttävämpää myös länsimaisessa ajattelussa?

Vivamon Lastenkylä järjestää leirejä pakolaislapsille

Vivamon Lastenkylässä Lohjalla järjestetään leirejä Suomeen yksin saapuneille pakolaislapsille. Ohjelmassa on samaa puuhaa, jota leireillä yleensä harjoitetaan: uimista, nuotiolla istuskelua, jalkapalloa, leikkejä keskustelua sekä taidetunteja.

Yösija kerjäläisille kirkkojen suojissa

Ruotsissa useat seurakunnat ovat yhteistyössä kuntien kanssa järjestäneet yömajoitusta EU-maista tuleville kerjäläisille.

Sana-lehden tilinumeron BIC-koodi on muuttunut

Sana-lehden tilille suorittamasi tilausmaksu saattaa palautua, jos et ole muuttanut BIC-koodia nettipankissa.

Katso ihmistä sivusta!

Via Crucis -pääsiäisvaellus koetaan 20. kerran Helsingissä pitkänäperjantaina 3.4. Käsikirjoittaja Veli-Pekka Hännisen uusi tulkinta, ”Sivustakatsojan pääsiäinen”, käsittelee ihmisen kyvyttömyyttä kohdata kärsimystä.

Happoisku on julma kosto

Syövyttävän hapon heittäminen uhrin kasvoille ovat äärimmäisen julma väkivallan muoto, jonka tarkoituksena on tuhota toisen ulkonäkö. Ne ovat nopeita tilanteita, joita kutsutaan happoiskuiksi (acid attack) .

Liikkuva seurakunta tuo uutta aktiivisuutta kirkkoihin

Passiivisen elämäntavan yleistyessä myös seurakunnissa on alettu etsiä keinoja saada työntekijät sekä seurakuntalaiset innostumaan liikkumisesta. Tarkoituksena on edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja samalla luoda yhteisöllisyyttä.

Kreikan kirkko suhtautuu varovaisesti vasemmistohallitukseen

Kreikan tammikuisissa vaaleissa vasemmistopuolue Syriza oli odotetusti suurin voittaja. Vähäosaisten puolestapuhujana esiintynyt puolue saa kaikupohjaa maassa, jossa joka kolmas elää suhteellisen köyhyysrajan alapuolella. Perinteisesti vasemmisto on suhtautunut kriittisesti kirkkoon ja sen asemaan, ja niiden välit ovat etäiset.

Puoluejohtajien mielestä uskonto saa näkyä

Kirkon arvoillassa 26.2. puoluejohtajat keskustelivat siitäkin, miten uskonto saa näkyä julkisessa keskustelussa. Vihreiden Ville Niinistö esitti henkilökohtaisena toiveenaan, että hengellisyys ja siitä tulevat arvot voisivat näkyä enemmän.

Lähetyshiippakunta ei ole vielä eroamassa omaksi kirkokseen

Kristillisten medioiden yhteinen uutissivusto Seurakuntalainen.fi kertoi helmikuun alussa, että yhdysvaltalaisesta Missouri-synodista olisi tulossa Suomen lähetyshiippakunnan yhteistyökirkko sitten, kun Lähetyshiippakunta järjestäytyy omaksi uskonnolliseksi yhdyskunnakseen. Uutisoinnin sanamuoto on herättänyt keskustelua, sillä se antoi ymmärtää, että oman kirkon perustaminen olisi välittömästi ajankohtaista.

Puolustusvoimille esitetään yhdistävää eettistä opetusta

Puolustusministeriön asettama työryhmä on antanut esityksen siitä, miten uskonnonvapaus voisi paremmin toteutua puolustusvoimissa. Esityksen lähtökohtina ovat joukon yhtenäisyys ja toisaalta kirkkokunnasta riippumaton oikeus osallistua tai olla osallistumatta.

Oma tarina nettiin

Ei enää kädessä hionnutta rypistynyttä traktaattia, ei takellellen kerrottua uskoontulotodistusta kiusalliselta tuntuvassa tilanteessa. Nyt voi oman tarinansa kertoa tyylikkäästi videolla ja mainostaa sitä asiallisella käyntikortilla.

Emerituspiispan oivalluksesta tuli kansainvälinen menestys

Ruotsissa alkoi Rukoushelmien juhlavuosi, sillä emerituspiispa Martin Lönnebon kehittämien rukoushelmien synnystä on 20 vuotta. Nyt jo 85 vuotta täyttävä piispa oli itse avaamassa juhlavuoden Vadstenan luostarinkirkossa, jossa myös vihittiin käyttöön hänen suunnittelemansa ehtoollisvälinekaappi.

Kokonaisia perheitä on lähtenyt Suomesta Syyriaan

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan kymmeniä henkilöitä, joista osa pyrkii osallistumaan jonkin Syyrian hallitusta vastaan taistelevan kapinallisryhmän toimintaan.

Vuoden kristillisen mediateon tekijä on Risto Nordell

Musiikkitoimittaja Risto Nordell palkittiin tänä vuonna jo toisen kerran. Kristillinen Medialiitto antoi Nordellille Vuoden 2014 kristillinen mediateko -tunnustuksen 25. tammikuuta Temppeliaukion kirkossa. Aiemmin samalla viikolla Nordellille myönnettiin Kirkon kulttuuripalkinto 2014.

Ukrainan kirkkojen välit kiristyneet entisestään

Venäjän miehitystoimet Ukrainassa ovat johtaneet uskonnon politisoitumiseen aiempaa vahvemmin maassa, jossa eri kirkoilla on jo entuudestaan vaikeat suhteet keskenään.

Käyttääkö Putin uskontoa valtansa pönkittämiseen?

Venäjän presidentti Vladimir Putinin valtakausi on kestänyt 15 vuotta. Hänen aikanaan Venäjän talous on vahvistunut, federaation valtaa on lisätty ja oligarkit ovat laitettu ruotuun siten, etteivät he pysty puuttumaan poliittiseen päätöksentekoon. Samalla Putin on tuonut hallintoon yhä enemmän omia kannattajiaan.

Leipäjonot ovat tulleet jäädäkseen

EU:n antama ruoka-apu käynnistyy Suomessa uudelleen tämän vuoden aikana. Aiemmin tarkoituksena oli jakaa maatalouden ylijäämää, nyt painopiste on siirtynyt köyhyyden vähentämiseen. Leipäjonoja on ollut Suomessa 1990-luvun lamasta lähtien. 2010-luvulla ruoka-apu on vakiintunut epäviralliseksi osaksi maamme köyhyyspolitiikkaa.

Kansan Raamattuseura aloittaa juhlavuoden

Kansan Raamattuseura juhlii tänä vuonna 70-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden teemana on ”Lähellä”. Teeman mukaisesti juhlinta pyritään tuomaan ihmisten keskelle. Keväällä on luvassa kahviloita, kesällä kesäjuhlia, syksyllä kaupunkijuhlia ja joulun lähestyessä konsertteja.

Sana toivottaa Hyvää Joulua!

Vapahtajan valoa jouluusi!

Israelissa on vain vähän joulun henkeä

Joka vuosi Israeliin virtaa 35 miljoonaa turistia, joista suuri osa on matkalla uskonnollisista syistä. Missään muussa maailman kaupungissa ei ole yhtä paljon pyhiä paikkoja kuin Jerusalemissa. Yli kahdeksan miljoonan asukkaan valtio Israel on kolmen suuren uskonnon, juutalaisuuden, islamilaisuuden ja kristinuskon Pyhä maa. Miltä loputon uskonnollisten matkaajien virta tuntuu paikallisista?

Kirkot ovat osa Etelä-Korean kasvuihmettä

Viime vuosikymmenten aikana kristinusko on levinnyt voimakkaasti Etelä-Koreassa. Nykyään lähes kolmannes maan 50-miljoonaisesta väestöstä on kristittyjä.

Paavi rukoili moskeijassa Turkissa

Turkissa 28.–30.11. vieraillut paavi Franciscus rukoili Istanbulin Sinisessä moskeijassa kasvot Mekkaan päin ja keskusteli Istanbulin suurmufti Rahmi Yaran kanssa. Paavi kehotti uskontoja yhdistämään voimansa taistelussa fundamentalismia vastaan.

Vivamossa ollaan valmiina jouluun

Kansan Raamattuseuran toimintakeskuksessa Vivamossa esitetään joulun alla jo kymmenettä vuotta peräkkäin jouluvaellus Ihmeellinen ilo. Näytelmä vie yleisönsä joulun ydinsanomaan ja se on jo vuosien ajan ollut Raamattukylän suosituin esitys. —Koko henkilökunta ja lukuisa vapaaehtoisten joukko tsemppaavat ja ilmassa on tekemisen meininkiä, Vivamon johtaja Leena Broman kuvailee.

Jordanian kristityillä voisi olla kehnomminkin

Kristityillä on Jordaniassa hyvä asema ja paljon oikeuksia, vaikka he ovat hyvin pieni vähemmistö. Uskonnon harjoittamiseen ja kirkkojen rakentamiseen on perustuslaillinen oikeus. Kristityt ovat edustettuina niin armeijassa, valtion viroissa kuin politiikassakin.

125 vuotta soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Suomessa 125 vuotta toiminut Pelastusarmeija on ollut yhteiskunnallisessa työssä aikaansa edellä. Uutta on, että varsinkin pääkaupunkiseudulle on muuttanut paljon ihmisiä ulkomailta. Kaikki tämä näkyy järjestön toiminnassa.

Uupunut äiti tarvitsee apua

Äitiyteen liittyy parhaimmillaan suurta iloa, mutta se voi tarkoittaa myös pohjatonta väsymystä ja yksinäisyyttä. Uupumuksessa epätoivo saattaa päästä pinnalle ja arjen hallinta voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Tunteista ja ajatuksista on kuitenkin vielä pitkä matka tuhoisaan tekoon.

Sanan seuraava päätoimittaja: Parhaat herkut on pantava näyttävästi tarjolle

Toimittajana ja viestinnän kouluttajana tunnetuksi tullut Heli Karhumäki on valittu Sanan seuraavaksi päätoimittajaksi.

Nuorisoväkivalta puhuttaa seurakunnissa

Syksyn aikana noussut kohu nuorten väkivallasta on saanut monet nuoret ja heidän vanhempansa huolestumaan. Kymmenistä nuorista koostunut jengi on loppukesän ja syksyn aikana ryöstänyt ja pahoinpidellyt sivullisia lapsia ja nuoria eri puolilla pääkaupunkiseutua. Ilmiö on otettu esiin myös seurakunnissa.

Korruptio koskettaa myös kristillisiä järjestöjä

Korruptio vie köyhimmiltä mailta arviolta biljoona dollaria vuosittain. Korruptionvastaisen ONE-kampanjan tutkimuksen mukaan korruption, rahanpesun ja veronkierron voittaminen köyhimmissä maissa auttaisi pelastamaan jopa 3,6 miljoonan ihmisen hengen, jos epäeettiseen rahankäyttöön suunnatut rahat käytettäisiin kehitysmaiden terveysjärjestelmien tukemiseen.

Työpaikkoja kannustetaan ikäjohtamiseen

Eläkeiän nousu kahdella vuodella haastaa entistä vahvemmin työkyvyn vaalimiseen kaikissa ikävaiheissa. Asian puolesta kampanjoivat nyt kaikki suomalaiset työmarkkinoiden keskusjärjestöt, niiden mukana Kirkon työmarkkinalaitos.

Uskonto yhdistää ja erottaa itsenäistymispyrkimyksissä

Syyskuun kansanäänestyksessä skotlantilaiset torjuivat itsenäistymisen Iso-Britanniasta. Tästä lopputuloksesta huolimatta Skotlannin esimerkki todennäköisesti tulee kannustamaan muita itsenäisyydestä haaveilevia Euroopan alueita niiden irtaantumispyrkimyksissä. Itsenäistymistavoitteet liittyvät pääasiassa historiallisiin ja taloudellisiin seikkoihin, joissa myös uskonnolla on oma roolinsa.

Kirkko panostaa kirjamessuihin

Osallistuminen Göteborgin kirjamessuihin on Ruotsin kirkon suurin vuosittainen panostus yleisötilaisuuksiin. Viime viikolla piispat ja vapaaehtoiset jalkautuivat jälleen kirjaihmisten pariin.

Seurakuntien perheneuvontaan pitää jonottaa yhä pitempään

Kuntien heikko taloustilanne siirtää parisuhdeongelmista kärsivien auttamisen yhä enemmän seurakuntien vastuulle. Kysynnän kasvamisesta huolimatta resurssit perheneuvontaan ovat aiempaa vähäisemmät, ja monilla paikkakunnilla ihmiset joutuvat odottamaan apua liian pitkään.

Hartausohjelmat ovat edelleen suosittuja

Ylen Radio 1:n hartausohjelmat ovat kuunnelluimpia ohjelmia ja niiden suosio on jatkunut, vaikka kanavan kuuntelu kokonaisuudessaan on hieman vähentynyt. Hartausohjelmista saatava runsas palaute kertoo siitä, miten tärkeitä ne ovat yleisölleen.

Irakista paenneet kristityt ovat vailla tulevaisuutta

Ääri-islamistinen Islamilainen valtio -ryhmä (ISIS) aloitti kesällä Syyriassa ja Irakissa järjestelmällisen vainon kristittyjä ja muita uskontovähemmistöjä kohtaan. ISIS-joukkojen edetessä Irakissa 1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Kuubaan nousee vihdoin uusi kirkko

Kuuban kommunistinen hallinto on viime vuosina antanut yhä enemmän vapautta kirkoille, mikä näkyy sekä kristittyjen määrän kasvussa että toiminnan vahvistumisessa. Ongelmana on kirkkorakennusten vähyys ja puute Raamatuista.

Venäjällä uskonto ja politiikka kietoutuvat yhteen

Kommunistien aikana vainotusta ortodoksisesta kirkosta on viimevuosikymmenien aikana tullut merkittävä vaikuttaja Venäjällä, samalla se on likeinen kumppani maan vallanpitäjille. Kumpaakin tahoa yhdistää kansallismielisyys ja halu vahvistaa Venäjän asemaa.

Ruotsissa evankelista tenttaa puoluejohtajia

Equmeniakirkon evankelista Britta Hermansson jatkaa vapaakirkollisen liikkeen perinteitä tenttaamalla Ruotsin suurimpien puolueiden johtajia seurakuntien ja Equmeniakirkon järjestämissä tilaisuuksissa. Kahdeksana elokuisena iltana päävieraana on aina yksi puoluejohtaja.

Kristinuskon sanoma vetoaa kiinalaisiin

Kiinassa kristittyjen määrä kasvaa nopeasti, mutta valtavassa, väkirikkaassa maassa kyse on yhä pienestä vähemmistöstä. Tuoreimpien tilastojen mukaan protestanttisia kristittyjä on 26 miljoonaa.

Yli miljoona kristittyä on paennut Irakista

Kristittyjen määrä Irakissa on kutistunut 1,5 miljoonasta pariinsataantuhanteen kymmenessä vuodessa. Vainotut kristityt ovat paenneet henkensä kaupalla maan pohjoisosiin ja ulkomaille. Ruotsinsyyrialainen ihmisoikeustuomari Robert Hannah luonnehtii kristittyjen vainoja kaikkien aikojen suurimmaksi rikokseksi ihmiskuntaa vastaan.

Risti ei saa peittyä

Kirkastusjuhlia vietettiin jo 67. kerran Heinäveden kirkonmäellä hikisessä helteessä. Kansan Raamattuseuran ja Heinäveden seurakunnan perinteinen yhteistyö kokosi 25.–27.7. reilut kolme tuhatta kävijää, joka oli viitisen sataa enemmän kuin viime vuonna.

Uskon yö on unelmien työ

Virolaissyntyinen kapellimestari Lehari Kaustel tunnetaan suurten ammatillisten näkyjen ja toiminnan miehenä. Suomessa hän koordinoi vuoden 2015 valtakunnallista Uskon yö-tapahtumaa.

Ebola kurittaa Länsi-Afrikkaa

Eri puolilla Guineaa, Liberiaa ja Sierra Leonea leviävän hengenvaarallisen verenvuototauti ebolan tartuntaluvut ovat nousussa. WHO:n edustaja Keiji Fukuda arvioi, että epidemia kestää vielä kuukausia.

Alkuajan helluntailaiset eivät halunneet perustaa omaa liikettä

Helluntaiherätys levisi Suomeen reilut sata vuotta sitten lestadiolaisten ja vapaakirkollisista eronneiden skutnabbilaisten ansiosta. Aluksi ei ollut tarkoitus perustaa omia seurakuntia, vaan toimia olemassa olevien seurakuntien sisällä.

Ruotsin kirkko jakoi kondomeja festivaaleilla

Luulajassa viikonvaihteessa järjestetyille Pridefestivaaleille osallistunut Ruotsin kirkko jakoi tapahtuman yhteydessä kondomeja. Pakkauksiin oli painettu teksti ”Suurin niistä on rakkaus”.

Suvipäivillä nähtiin ihmistä

Sanan Suvipäivillä Klaukkalassa puheet koskettelivat ihmisen kykyä nähdä aidosti itseään ja toista ihmistä elämän eri tilanteissa ja Jumalan tapaa nähdä ihminen. Päivillä 13.–15.6. oli lähes viisi tuhatta kävijää.

Taistelu palestiinalaiskristityistä kuumenee

Helsingin seurakuntayhtymän Kirkko ja kaupunki -lehden mukaan Kirkkojen maailmanneuvoston EAPPI-ohjelma kytkeytyy toimintaan, jota tukevat useat terroristijärjestöt. Suomesta ohjelmaan osallistuu Kirkon Ulkomaanapu.

Ruotsi saa ensimmäisen naisarkkipiispan

Kesäkuun 15. päivänä Ruotsin kirkon arkkipiispaksi vihittävä Antje Jackelén, 58, on kiistelty hahmo. Toiset näkevät hänessä kirkon uudistajan, toiset taas pitävät häntä huolestuttavan liberaalina.

Milloin Suomi saa pyhiinvaelluskeskuksen?

Voisiko kirkko ottaa vastuulleen Suomessa toimivan pyhiinvaellusliikkeen koordinoinnin? Tätä kysellään asian harrastajien keskuudessa jälleen, kun kalenteriin merkitty pyhiinvaellus lähestyy.

Terroristi-iskut uhkaavat tyttöjen koulutusta Nigeriassa

Nigerialaisen terroristijärjestö Boko Haramin iskut ovat viime vuosina suuntautuneet kirkkojen ohella erityisesti kouluihin. Laajaa kansainvälistä huomiota on saanut viimeisin, lähes kolmensadan kristityn koulutytön sieppaus.

Ovatko kaikki pelissä?

– Seurakunnissa tulisi uskaltaa reippaammin kysyä ja pyytää ihmisiä vapaaehtoistehtäviin, sanoo diakoni Anne Viljanen Tikkurilasta.

Ex-piispa Margot Kässmann on Lutherin lähettiläs

Reformaation merkkivuosi 2017 ei olisi voinut saada valovoimaisempaa lähettilästä kertomaan Martti Lutherin merkityksestä Saksalle ja koko maailmalle kuin Margot Kässmannin. Avoimena ja suorapuheisena pappina entinen piispa on sekä arvostettu että arvosteltu, mutta kansa on ottanut hänet omakseen.

Lasten kirkon harjakaisia juhlitaan vappuna

Pari vuotta sitten syntynyt Vivamon Lastenkylä avautuu vappuna, jolloin vietetään myös Pyhän Lapsen kirkon harjakaisia.

Uskontojen kirjo kukkii Singaporessa

Maailman uskonnollisesti monimuotoisin valtio on Singapore, kertoo yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin laatima tilasto. Uskonnollisesti monimuotoisimmat valtiot sijaitsevat eteläisessä Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

Vanhustyöntekijöiden omatunto koetuksella

Tuoreen tutkimuksen mukaan viidennes vanhustyön lähi- ja sairaanhoitajista ilmoittaa joutuvansa työnantajan vaatimusten takia toimimaan omaatuntoaan vastaan päivittäin tai ainakin kerran viikossa.

Redraman rehellisyys koskettaa

Suomalaisen rap-artisti Redraman alias Lasse Mellbergin selviytymistarina on herättänyt paljon kiinnostusta ja myötätuntoa. Uudella albumilla Reflections hän paljastaa syvimpiä tuntojaan. Rehellinen ulostulo julkisuuteen itsemurhayrityksistä ja raitistumisesta on koskettanut kuulijoita.

Nigerian kristityt pakenevat Boko Haramin iskuja

Tuhannet ihmiset ovat viime kuukausina paenneet Nigerian pohjois- ja koillisosista ääri-islamilaisen Boko Haram -liikkeen väkivaltaisten iskujen pelottamina, kansainväliset uutistoimistot kertovat. Väkivaltaisuuksissa on tämän vuoden puolella kuollut jo useita satoja ihmisiä.

Vertaistuki auttaa avioparityössä

Kansan Raamattuseuran Samassa veneessä -avioparityössä on huollettu avioliittoja jo 30 vuoden ajan. Tulevana viikonloppuna avioparityö juhlistaa pyöreitä vuosiaan Hirvensalmella kartanohotelli Satulinnassa.

Kriisi yhdisti Ukrainan kirkot

Vaikea poliittinen tilanne on saanut Ukrainan hajaantuneen uskonnollisen kentän yhdistymään verenvuodatuksen välttämiseksi.

Johtamiskoulutus rauhoitti eskariryhmän

Espoolaisessa päiväkoti Eskimossa lapset ovat ottaneet johdon käsiinsä. Kristillisen koulun yhteydessä toimivan Eskimon johtaja Maritta Lamponen on kehitellyt Young Leadership -menetelmän. Sen avulla opetellaan tiimijohtajuutta eskarilaisten kanssa.

Alfa-kurssi leviää Latinalaisessa Amerikassa

Alfa-kursseille on osallistunut yli 23 miljoonaa henkilöä 169 maassa. Kurssien suosio kasvaa nopeimmin Latinalaisessa Amerikassa, missä katoliset kirkot ovat valjastaneet ne käyttöönsä. Myös Ranskassa ja Italiassa kirkot tavoittavat yhä enemmän väkeä Alfa-kurssin avulla.

Jo viisi pappia pyrkii mepiksi

Papit ja aktiivikristityt ovat hyvin edustettuina kevään eurovaaleissa, jolloin 13 suomalaista edustajaa valitaan Euroopan parlamenttiin.

Kansan Raamattuseurassa aloitettu yt-neuvottelut

Kansan Raamattuseurassa on käynnistetty yhteistoimintaneuvottelut. Ne koskevat säätiön ja Karas-Sana Oy:n kaikkia työntekijöitä, yhteensä noin 90:ä henkilöä.

Uskonnonopetuksen mallista reipasta vääntöä

Uskonnonopetuksen mallista käydään meillä nyt vilkasta keskustelua: pitäisikö uskonnonopetus järjestää kaikille yhteisenä vai erillisenä oppiaineena?

Mikä ei kiinnosta työntekijää, ei kiinnosta seurakuntalaista

”Työntekijät, jotka eivät vietä jumalanpalvelusta, ovat sula mahdottomuus tulevaisuuden kansankirkossa.” Näin kirjoittaa seurakuntapaimen Fredrik Modéus vastikään suomennetussa kirjassaan Osallisuuteen kutsutut. Myös jumalanpalveluksen kehittämishankeen ”Tiellä – På väg” loppuraportissa on kiinnitetty huomiota seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden jumalanpalvelussuhteeseen.

Fiksummat puheet eivät innostaneet johtajia

Adressi fiksumpien puheiden puolesta kirkossa keräsi netissä 300 allekirjoitusta. Lapuan tuomiokirkkoseurakunnassa aloitetun vetoomuksen allekirjoitti lisäksi paperille 32 aloitustilaisuudessa mukana ollutta. Allekirjoittajina on rivikristittyjä, seurakuntien työntekijöitä ja joitakin kirkollisia vaikuttajia.

Olennaista on se, mistä puhutaan

Vuoden 2013 Kristillinen mediateko -palkinto on myönnetty Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherralle Teemu Laajasalolle.

Kristillinen kampanja haastaa maailmankatsomuksen pohdintaan

Maallistuvassa yhteiskunnassa kristinusko on hankala keskustelun aihe, vaikka uskonto koskettaa yhä suurta osaa suomalaisista. Kevään mediakampanjassa pyritään tuomaan kristinuskoa näkyväksi ja samalla tarkoituksena on saada ihmiset pohtimaan omaa maailmankatsomustaan.

Tarvasjoella sinnitellään esimerkillisesti

Pieni ja vähävarainen seurakunta voi olla hengellisesti rikas. Tarvasjoen 1 700 jäsenen seurakunnassa messuissa käy keskimäärin 75 henkilöä ja vapaaehtoistyö kukoistaa.

Liioitellaanko kristittyjen marttyyrien lukumäärää?

Sata kirkkoa on poltettu Egyptissä. 75 kuoli pommi-iskussa kirkon edessä Pakistanissa. Yli 100 000 kristittyä kuolee marttyyrinä joka vuosi. Näin raporteissa on kerrottu 2013, mutta onko luku liioiteltu? Se tarkoittaisi 12 kuollutta joka tunti, 287 sammunutta elämää joka päivä.

Luottamushenkilö käyttää myös hengellistä valtaa

Luottamushenkilöillä on valtaa muun muassa seurakunnan talouteen ja hallintoon liittyvissä kysymyksissä. Paljonko he käyttävät hengellistä valtaa ja vastuuta? Miten paljon luottamushenkilöiden omat hengelliset painotukset pääsevät tehtävässä esiin? Sana kysyi asiaa kolmelta tämän kauden luottamushenkilöltä?

Himanen ylistää ihmisen arvokkuutta

Vuoden kohutuin raportti lytättiin syntyessään. Vaikka se hehkuttaa lähes raamatullisia hyveitä. Miksi Pekka Himasen ja kumppaneiden kirja Kestävän kasvun malli – Globaali näkökulma tuntui niin virkistävältä? Siitä puuttui toivottomuus, kirjoitti Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen kirjan ilmestyttyä.

Koditon Delhissä odottaa joulua

Jacob Indu on mietteliäs ja kohtelias mies, joka on tullut Delhin kodittomien suojaan yöksi kylmää pakoon. Puhtaaseen, kaakeloituun huoneeseen mahtuu kylki kyljessä noin kolmisensataa koditonta miestä. Jokaisella on yksi huopa allaan ja toinen peittona.

Helsinkiin avattiin Rukouksen talo

Kansan Raamattuseura (KRS) avasi ensimmäisen Rukouksen talonsa Helsinkiin tiistaina 3. joulukuuta. Rukouksen talo toimii Sanan talossa osoitteessa Kaisaniemenkatu 8.

Ensi kertaa verkossa retriittiin

Suomen kirkkohistorian ensimmäinen verkkoretriitti järjestetään ensimmäisenä adventtina (29.11–1.12.). Kaikille avoin verkkovälitteinen hiljaisuuden retriitti on osallistujilleen maksuton.

Hyvässä ilmapiirissä muslimit eivät radikalisoidu

Suomessa arvioidaan olevan noin 60 000 islamin uskoa tunnustavaa ihmistä, joista suurin osa asuu pääkaupunkiseudulla. Muslimien kirjo on meillä suurempi kuin missään muslimimaassa. Eri maista kotoisin olevina he kuuluvat islamin eri suuntauksiin, tämä ilmenee esimerkiksi moskeijayhdyskuntien perustamisessa.

Katulapsi kaipaa syliä

Kansan Raamattuseuran katulapsityö Pietarissa painii toiminnallisissa ja taloudellisissa haasteissa. Viranomaiset vaativat toimistoon mittavia korjauksia, jotka haukkaavat aikaa ja varoja varsinaiselta työltä. Nyt etsitäänkin uutta toimistoa, uusia työn tukijoita. Ja ensi töiksi käytettyä pikkubussia.

Kuka muistaa evankelistaveteraanin?

Evankelista Billy Graham viettää 95. syntymäpäiväänsä tänään 7. marraskuuta pitämällä mission amerikkalaisille television ja netin kautta. Mutta saavuttaako veteraanin sanoma vielä?

Kristilliset kustantamot pärjäävät

Suomessa kristillistä kirjallisuutta luetaan yhä paljon ja kirjojen tuotanto on laajaa, mutta nimikekohtaiset myynnit ovat vuosien mittaan pienentyneet. Ihmisiä kiinnostavat edelleen toiset ihmiset, ja siksi elämäntarinoihin liittyvät kirjat myyvät parhaiten.

Jo 25 vuotta Sanaa ja rukousta: Spontaanit illat vakiintuivat ja pysyivät raittiina

Sanan ja rukouksen iltoja on pidetty Jyväskylän luterilaisessa seurakunnassa jo 25 vuotta. Puolentusinan maallikon innostuksesta alkunsa saaneet illat ovat onnistuneet välttymään karismaattisilta muotivirtauksilta ja säilymään osana seurakunnan toimintaa.

Asekauppaa on vaikea valvoa

Sääntelemätön asekauppa on merkittävä este ihmisoikeuksien kehitykselle, samalla se on tuottoisa bisnes, josta ei hevin haluta luopua. Ekumeeninen vastuuviikko pyrkii kiinnittämään huomiota rauhanomaiseen konfliktinratkaisuun asevarustelun sijaan.

Kirja haastaa hyvinvointivaltion

– Täydellinen vapaus ei synnytä vastuuta eivätkä vapaat markkinat korjaa kaikkea. Siksi tarvitaan lakeja ja säätelyäkin. Näin vastaa pitkän linjan diakonian ammattilainen, rovasti Antti Lemmetyinen Henri Heikkiselle ja Antti Vesalalle, jotka kirjoittivat vastikään kirjan Elämää hyvinvointivaltiossa.

Kristityistä tavallisia ihmisiä

Miten kristinuskosta vieraantunut sukupolvi tavoitetaan evankeliumilla? Kanadalainen elämäntapavalmentaja Tim Schultz vieraili viime viikolla kertomassa alan uusista tuulista eri seurakuntien johtotiimeille ja Helsinki Vinyard -seurakunnan seminaarissa yleisölle.

”Sosiaalinen media on tämän päivän kirkonmäki”

Piispainkokous päätti hiljattain, että papiksi vihittävältä vaaditaan jatkossa todistus seurakunnan toimintaan osallistumisesta. Syynä on huoli teologien seurakuntayhteyden ohenemisesta.

Fasismi oli uskonnon korvike

Euroopassa 1900-luvun alkupuolella jalansijaa saaneet fasistiset liikkeet, kuten saksalainen kansallissosialismi ja italialainen fasismi, olivat olemukseltaan pseudouskonnollisia liikkeitä, uskonnon korviketta, sanoo kirjallisuuden emeritusprofessori Tarmo Kunnas.

Hindunationalismi kyykyttää Intian kristittyjä

Raphael Dutta on kokenut syrjintää slummiyhteisössä. – Päälleni on syljetty ja minua on kielletty menemästä kirkkoon. Koko perhettä on vaadittu kääntymään hindulaisiksi.

Kirkkorakennuksia voitava muunnella käyttötarpeen mukaan

Kalliisti ylläpidettävät, korjausta odottavat kirkot ja seurakuntatalot ovat mittava taloudellinen rasite. Pohjoismainen konferenssi pohti viime viikolla kirkkorakennusten tulevaisuutta.

Vihreä kirkollinen vaikuttaja haastaa Merkelin

Saksan vihreän puoleen ykkösnimi syksyn liittopäivävaaleissa on teologi ja kirkollinen vaikuttaja Katrin Göring-Eckardt. Vihreiden arvellaan pystyvän haastamaan pitkään vallassa olleet kristillisdemokraatit.

Skandinaavinen pyhiinvaellusreitti avautuu

Norjassa ja Ruotsissa avautuu syyskuun alussa uusi pyhiinvaellusreitti, Pyhän Olavin tie. Merkitty reitti kulkee Skandinavian niemimaan halki Ruotsin itärannikolta Norjaan.

Sosiaaliturvan vastikkeellisuus jakaa mielipiteitä

Puhe sosiaaliturvan vastikkeellisuuden lisäämisestä on vahvojen ehdoilla tehtyä politiikkaa, joka ei lisää oikeudenmukaisuutta eikä tasa-arvoa. Tätä mieltä on tutkija Mikko Malkavaara.

Helluntaiseurakunnat panostavat diakoniaan

Diakoniatyö on nousussa helluntaiseurakunnissa. – Yhtenä syynä on avun tarpeen selkeä lisääntyminen, mikä näkyy myös seurakuntaelämän arjessa, sanoo seurakuntapastori Tino Varjola Lahden helluntaiseurakunnasta

Kirkko harvoin murtovarkauden kohteena

Viime vuonna Suomessa tuli poliisin tietoon toistakymmentä kirkkoon tai seurakuntataloon kohdistunutta murtoa.

Suviseuroissa lyötiin yleisöennätys

Lasten hyväksikäyttö ja niin sanottujen hoitokokousten aiheuttama kohu ja niiden vaikutus liikkeen julkisuuskuvan nousivat esille viime viikonloppuna vanhoillislestadiolaisten Suviseurojen lehdistötilaisuudessa.

Sanan Suvipäivät: Ole rohkeasti hengellinen

Lisääntynyt raamatunopetus, yhteinen rukous, maltilliset kannantotot ja musiikki olivat Sanan Suvipäiviä keskeistä antia Lohjan Vivamossa. Viime viikonloppuna pidetty tapahtuma keräsi lähes 4000 kävijää.

Hiljaisuus voi toteutua kaupungissakin

Moni uskoo hiljaisuuden ja rauhan löytyvän mahdollisimman kaukaa kaupungin hälinästä. Tampereen Viinikan kaupunginosan Hiljainen polku lähtee ajatuksesta, että myös kaupunki voi tarjota oivallisia rauhoittumisen paikkoja.

Lähetystyöhön kypsällä iällä

Moni lähtee lähetystyöhön nykyään jopa 50–60 vuoden iässä. Kun urakehitys on saatu tyydytettyä, on kypsytty ja viisastuttu sekä kaivataan vielä merkittävään työhön.

Oronmylly juhli 50 vuottaan: ”Oron henki” tuntuu yhä

Pommit paukkuivat ja savua tuprusi, kun Oronmyllyn toimintakeskus juhli 50-vuottaan viime viikonloppuna. Juhlan kruunasi Arto Myllärisen ohjaama näytelmä Sovinto, joka kertoi Oronmyllyn vaiheista aina sota-ajoista tähän päivään. ”Oron henki” vilahteli puheissa useaan otteeseen.

Kirkkopäivillä alettiin ymmärtää moninaisuutta

Kirkkopäivillä Kuopiossa viime viikonloppuna pohdittiin kirkon tulevaisuutta. Pyrkimys ymmärtää moninaisuutta vilahti päivien ohjelmavirrassa tämän tästä.

Syyrian sota saattaa laajeta yli rajojen

Mielenosoituksina ja hallinnon vastaisena protestiliikkeenä yli kaksi vuotta sitten alkanut Syyrian konflikti on kasvanut yhä vaikeammin ratkaistavaksi sisällissodaksi. Maan lukuisten etnisten ja uskonnollisten ryhmittymien edesauttamana sota uhkaa levitä yli valtiorajojen.

Viisikielinen käyttöön ensi vuonna

Kuuden viidesläisen järjestön uusi yhteinen laulukirja Viisikielinen saadaan herätysliikeväen käyttöön ensi vuonna helmi-maaliskuulla.

Norjan valtiolta tukea kristilliseen kasvatukseen

Norjassa valtio maksaa kirkolle, jotta se opettaisi lapsille ja nuorille kristinuskon perusteet. Koulujen uskonnonopetus on maassa tunnustuksetonta.

Ruoka-apu on pääasiassa kirkon ja kristillisten järjestöjen vastuulla

Alun perin tilapäiseksi avuksi 1990-luvulla ajateltu ilmaisruoan jakelutoiminta on vakiintunut normaaliksi osaksi yhteiskuntaamme. Leipäjonoista on tullut sosiaaliturvan epävirallisia paikkaajia ja vastuu hyvinvoinnin viimesijaisesta turvaamisesta on siirtynyt kolmannelle sektorille. Valtaosa avunjakajista on kristillisiä järjestöjä.

Egyptin kristityiltä tiukka vaatimuslista presidentille

Egyptin koptiortodoksit eivät enää vaikene. Koptikirkon johtaja on esittänyt sihteerinsä välityksellä presidentti Muhammed Mursille vaatimuslistan kristittyjen paremmasta yhteiskunnallisesta asemasta ja tasa-arvosta.

Kirkkokahvit tekevät messusta kotoisen

Kirkkokahvit näyttävät olevan yleistymässä. Niillä vaikuttaa olevan merkitystä siihen, millaisena jumalanpalvelus koetaan.

Yhteisvastuukeräys pyrkii pitkään vaikuttamiseen

Vaikka Yhteisvastuukeräys tuottaa kotimaan kohteilleen vuosittain suhteellisen pienen summan, alle miljoona euroa, keräyshakkeilla voidaan saada aikaan laajamittaista ja pitkäaikaista apua.

Franciscus voisi olla varovainen uudistaja

Paavin virkaan astunut argentiinalainen kardinaali Jorge Mario Bergoglio, 76, on katolisen kirkon historian ensimmäinen paavi Latinalaisesta Amerikasta. Hän on myös ensimmäinen paavi, joka kuuluu jesuiittaveljistöön.

Mediamissio herättelee varsinaissuomalaisia

Sosiaalinen media on keskeisessä roolissa Varsinais-Suomen mediamissiossa, joka jatkuu maaliskuun loppuun asti.

Kirkollinen media katuu saamattomuuttaan

Viimeviikkoinen kohu Ylen MOT-ohjelman esiin nostamasta Pirkko Jalovaaran toiminnasta luterilaisten kirkkojen tiloissa on saanut kirkollisen median tutkimaan itseään. Miksi se itse ei nostanut aihetta esiin? Miksi aiheeseen tarttui Yle?

Uusi paavi Euroopan ulkopuolelta?

Terveyssyistä tehtävistään eronneen paavi Benedictus XVI:n seuraaja pyritään Vatikaanin tiedonannon mukaan valitsemaan ennen pääsiäistä. Monissa kannanotoissa on pidetty toivottavana, että seuraava paavi tulisi Euroopan ulkopuolisesta maasta.

Toiveikkaat itsekriitikot

Suuren paaston seuraavat viikot ovat itsetutkiskelun, katumuksen, mielenmuutoksen ja parannuksenteon aikaa.

Säästämisen hyve unohtunut

Kotitalouksien ylivelkaantumisen raju kasvu näkyy velkajärjestelyyn hakeutuvien lisääntyneissä yhteydenotoissa.

Seurakunnat houkuttelevat senioreja

Keravan seurakunta lähestyy tänä vuonna kirjeellä 60, 61, 64 tai 65 vuotta täyttäviä jäseniään. Heitä kutsutaan kerran kuussa pidettävään senioritiistaihin, jossa on asiantuntijaluentoja ajankohtaisista aiheista.

Talous Irania tärkeämpi Israelin vaaleissa

Lähi-idän ainoan toimivan demokratian Israelin äskeiset parlamenttivaalit tuottivat yllätyksen. Oikeiston voittoa odottaneet joutuivat pettymään. Poliittinen kenttä siirtyi lähemmäksi keskustaa.

Lähetysjärjestöiltä leikattujen varojen käyttö hämmentää

Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston päätös evätä tuki lähetysjärjestöiltä jätti jäljelle rahasumman, jonka uudesta kohdistamisesta on tehty päätös. Sen mukaan rahat jäävät Helsinkiin ja ne tullaan käyttämään ensi kesäkuussa pääkaupungissa järjestettävien Lähetysjuhlien kustannuksiin.

Kampin kappeli on mediateko

Kristillinen medialiitto palkitsi Helsingin Kampin kappelin ja siihen liittyvän ajattelun Vuoden 2012 kristillisenä mediatekona.

”Kannattaa katsoa tarkoituspykälää?”

Kasvanut kontrollihanakkuus haittaa järjestötyötä. Jotkut rahoittajat vaativat entistä tiiviimpää seurantaa ja raportointia. Sen vuoksi hallintoon ja teknologiaan joudutaan investoimaan aivan eri tavalla kuin ennen.

Kansan Raamattuseuralla on yhä paikkansa kirkossa

Kansan Raamattuseuralla on kirkossa oma roolinsa ja paikkansa kirkosta katoavien ihmisten tavoittamisessa, kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki arvioi. Salomäki osallistui paneelikeskusteluun aiheesta Kansan Raamattuseuran Säätiön työntekijäpäivillä viime perjantaina Vivamossa.

Etelä-Afrikan johtajat ovat kadottaneet moraalisen kompassinsa

Etelä-Afrikan poliittiset johtajat ovat kadottaneet moraalisen kompassinsa. Näin kirkkojen johtajat arvostelevat presidentti Jacob Zumaa ja tämän johtamaa puoluetta.

Siltoja uskontojen välille

Eri tavoin elävien ja uskovien ymmärtäminen on yhdessä toimimisen ja rauhan elinehto monikulttuurisessa maailmassa. Brittiläinen Three Faiths Forum (3FF) -järjestö aloittaa yhteisymmärryksen luomisen lapsista ja nuorista.
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä