Ajankohtaista


Hävikkiruoka hyötykäyttöön

Kirkon Ulkomaanapu avaa Suomen ensimmäisen hävikkiruokamyymälän 20.9. Helsingin Kalasatamaan kauppakeskus REDIIN. WeFood-konsepti tuotiin Suomeen vastaamaan maamme hävikkiruokaongelmaan. Suomessa hävikkiruokaa syntyy vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa.

Hymy herkässä koulun alkaessa

– Luulen, että olen kaikessa ihan hyvä, tuumaa Kyröskosken koulussa ensimmäisen luokan aloittava Niilo Rebane ja hymyilee luottavaisesti.

Omavaraisuus on iloa maan antimista

Diakonin työstä eläkkeelle jäänyt Hannele Salokannel seuraa lastenlasten kanssa taimien kasvua ja sadon kypsymistä.

Vivamon Lastenkylässä koetaan hyvä hetkiä

Kuudetta vuotta toimivalla Vivamon lastenkylällä on ollut vilkas kesä. Tieto erilaisesta retkikohteesta Lohjanjärven rannalla on tavoittanut perheitä, seurakuntien työntekijöitä ja koulujakin. – Kävijöitä on ollut enemmän kuin koskaan, iloitsee kylän toimintaa johtava "Pöllö", Anna-Mari Kaskinen.

Iloa ja ikävää Herättäjäjuhlilla

Sodan 1918 sovinto ja ihmisen taivasikävä kulkivat puheitten punaisena lankana Herättäjäjuhlilla Tampereen Kalevan kirkon juurella viime viikonvaihteessa. Juhlatunnuksen Lähellesi ikävöin alla veisasi Siionin virsiä hitusta vaille 30 000 juhlavierasta.

Katupapin työnä on välittää rakkautta

Helsinkiläinen Malmin seurakunta palkkasi neljä pappia kulkemaan kaupungin kaduilla ihmisten vierellä.

Lontoo yllättää: 50 uutta seurakuntaa

Englannin anglikaaninen kirkko on onnistunut perustamaan Lontoossa viidessä vuodessa peräti 50 uutta kristillistä seurakuntaa ja jumalanpalvelusyhteisöä, vaikka juuri perinteiset kirkot Euroopassa menettävät nykyisin jäseniään. Miten se on saatu aikaan?

Kesäooppera Mannerheimista

Koti-ikävän ja uskon teemat kantavat myös Ilmajoen musiikkijuhlien Mannerheim-oopperaa, joka kulkee marskin lapsuudesta Pietarin sotakouluun, avioliittoon ja naissuhteisiin, Venäjän vallankumoukseen sekä vuoden 1918 ja viime sotiin.

Iloisen uskon liike 10-vuotias

Evankelinen lähetysyhdistys ELY viettää tänä vuonna perustamisensa 10-vuotisjuhlaa ja kymmenensiä Evankelisia kesäpäiviä 8.-10. kesäkuuta Seinäjoella. ELYn juuret ovat evankelisessa herätysliikkeessä, joka puolestaan syntyi erkaantumalla herännäisyydestä eli körttiläisyydestä 1843. Evankelisuus korostaa iloista pelastusvarmuutta Jeesuksen lunastustyön tähden.

Körtin pipa ei kiristä

Körtin pipa ei kiristä Tampereen "kiälessä" pipa on rakastetuimpia sanoja – ei siis pipo, vaikka samaa asiaa tarkoittaakin. Heinäkuisilla Tampereen Herättäjäjuhlilla päähän voi vetää körttipipan. Eläkkeellä oleva Riitta Innamaa on omin käsin neulonut jo viitisenkymmentä körttipipaa.

Gospelin konkarit lähtevät kiertueelle

Jaakko Löytty, Pekka Simojoki ja Petri Laaksonen lähtevät yhteiselle Gospel Gentlemen -kiertueelle ensi syksynä. Muusikot yhdistävät voimansa ja kiertävät yhdeksän kirkkoa eri puolilla Suomea.

Naispapit haluavat naispiispan

Tulevaisuudessa Suomen ev.lut. kirkon piispa voi yhä todennäköisemmin olla nainen. Ja ehkä määräaikaisessa virassa. Mutkia oikoen näin voisi päätellä kahdesta tuoreesta kyselystä.

Haukkaako verottaja nuoren kesätienestistä?

Jos nuorelle ei napsahda sopivaa kesätyöpestiä, kekseliäs voi tarjoutua tekemään palkkiota vastaan pieniä työkeikkoja, vaikkapa siivousta, kaupassa käyntiä, auton pesua tai lemmikkien hoitamista.

Sankarivainaja Jussi Marttila palaa vihdoin kotimaan multiin

Sotamies Jussi Marttila on yksi niistä 351 kaatuneesta, jonka maalliset jääneet on viime sotien jälkeen löydetty taistelukentiltä ja tunnistettu.

Eliittityttö Valburg räjäytti lasikatot

Vappupalloja, serpentiiniä, kuohujuomaa ja silliaterioita. Englantilainen Valborg olisi ihmeissään, jos eläisi ja näkisi, miten me täällä kylmässä Pohjolassa vietämme hänen mukaansa nimettyä vappua.

Israelin ihme ja presidentti Truman

Israelin valtio täyttää tällä viikolla 70 vuotta. Juutalaisvaltion syntyminen juutalaisen kalenterin vuonna 5708 eli keväällä 1948 ei tapahtunut sattumalta, vaan oli lähes sata vuotta kestäneen poliittisen prosessin lopputulos.

Vihdoinkin muuttolintuja!

Viime viikolla alkoi vihdoin lintujen kevätmuutto Itä-Suomessakin, kun etelästä saapui lämmintä ilmavirtaa. Muuttolintusesongin alettua Harri Kontkanen otti kaapista lintukiikarinsa, jonka sai valmistujaislahjaksi 25 vuotta sitten.

Puvustani en luovu

Työn saanti voi estyä pelkästään romanipuvun takia, ja ilman pukua olisi helpompi sulautua pääväestöön. En silti kadu romanipuvun käyttöä, kertoo Miriam Schwartz.

Millaista on hyvä trullitus?

Suomen pääsiäisessä kohtaavat nykyisin itäsuomalainen virpomisperinne ja pohjalaismaakuntien trullitus.

Olisinko tänään onnellinen?

Onnen aiheita voi juhlistaa tiistaina 20. maaliskuuta, jolloin on paitsi kevätpäivän tasaus, myös YK:n kansainvälinen onnellisuuden päivä. Nyt kuudetta kertaa vietettävän merkkipäivän tarkoitus on keskittää huomio onnellisuuden ja hyvinvoinnin tärkeyteen.

Linssikeitto on raamatullista ruokaa

Mikäpä lämmittäisi paremmin kylmänä talvipäivänä kuin höyryävän kuuma linssikeitto. Se on myös perinteistä kristillisen kirkon paastonajan ruokaa. Linssit sisältävät runsaasti proteiinia, joten keitto taittaa hyvin nälän. Samalla se on varsin vähäkalorista.

Vihille Vivamossa

Houkutteleeko ajatus siitä, että vihkisormuksiin voisi kaivertaa ajankohdaksi 18.8.2018? Tuona lauantaipäivänä kello 18 alkaen on mahdollisuus lausua ”tahdon” ainutlaatuisessa ympäristössä, Vivamon loma- ja kurssikeskuksessa Lohjalla.

Vastuu luonnosta heräsi jo lapsena

Jo pikkupoikana Sulo Raitapuro oli tiedonhaluinen viikari, joka kiinnostui luonnon ihmeistä.Pohdintojensa tuloksena tämä 81-vuotias tarmonpesä on julkaissut omakustanteena viidennen tietokirjansa Muuttuva luomakuntamme, jossa hän yhdistää ammattiosaamisensa Raamatun sanomaan.

Super Bowlin sankari tähtää papiksi

Viime viikolla Minneapolisissa pelattu Super Bowl, amerikkalaisen jalkapallon loppuottelu, oli jännitysnäytelmä, jossa altavastaajana otteluun lähtenyt Philadelphia Eagles kukisti ylivoimaisen ennakkosuosikin New England Patriotsin numeroin 41–33 ja voitti Super Bowlin ensimmäistä kertaa.

Arja-Leena Paavolasta vuoden tiedetoimittaja

Sana-lehden avustajana vuodesta 2000 lähtien toiminut vapaa toimittaja Arja-Leena Paavola on palkittu vuoden tiedetoimittajana.

Jopa on eksoottinen pitopöytä!

Ensi lauantaina katetaan Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa pitopöytä, josta lounasvieraat löytävät taatusti uusia makuja Keniasta, Israelista ja Thaimaasta. Lounasherkkujen nauttiminen on paitsi ilo, myös hyvä teko, sillä tuotto käytetään kappeliseurakunnan lähetystyöhön nimikkokohteissa näissä maissa.

The Crown nostaa esiin kuningatar Elisabethin ja Billy Grahamin ystävyyden

Kuningatar Elisabeth II:n elämästä kertova Netlfix-sarja The Crown on saanut huippusuosion ympäri maailmaa. Sarjan yksi kantava teema on kuningatar Elisabethin uskonnollisuus, The Guardian kertoo. Draamasarjassa kuningatar polvistuu usein sänkynsä viereen rukoilemaan.

Maailman ensimmäinen arkkipiispanvaalikone avattiin

Kenen ehdokkaan ajatukset ja arvot vastaavat parhaiten omiasi? Tätä voit testata Kirkko ja kaupunki -lehden julkaisemalla vaalikoneella osoitteessa www.kirkkojakaupunki.fi.

Muisteluryhmässä kohdataan kätkettyjä kipuja

Kirkko kannustaa seurakuntia ja järjestöjä perustamaan Kätketyt kivut -muisteluryhmiä, joiden toteutukseen on tarjolla valmis aineisto Sakasti-verkkopalvelussa.

Presidenttiehdokkaat kehuvat Roskakävelyä

Seitsemän presidenttiehdokasta on mukana tai kannustaa Roskakävelyjä. 18 vuotta täyttävä Roska päivässä -liike järjestää tänä vuonna kävelyjä teemalla Oma ympäristö kunniaan!

Rantasalmen kirkossa soivat nuorten sävellykset

Rantasalmella lukiolaiset ja heidän läheisensä ovat kokoontuneet 26 vuoden ajan yhteiseen joulumessuun, joka sisältää kerta toisensa perään uniikkeja elementtejä. Messussa soi nimittäin aina nuorten itse säveltämä, sanoittama, sovittama ja soittama musiikki.

Magdalan Maria valkokankaalla

Lukuisat Jeesus-elokuvat ovat tarjonneet oman versionsa evankeliumien kertomuksista. Nyt katse käännetään reippaasti eri suuntaan, kun tapahtumia tarkastellaan naisnäkökulmasta. Garth Davisin ohjaama Mary Magdalene tuo valkokankaalle yhden Raamatun kiehtovimmista naishahmoista, Magdalan Marian. Elokuva saa ensi-iltansa maaliskuussa Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Anna joululahja köyhälle lapselle

Apua tarvitsevien lasten määrä on kasvanut Suomessa hälyttävästi taloudellisen taantuman seurauksena. Useat joulun ajan keräykset antavat iloa vähävaraisille lapsiperheille.

Puhelin pirahtaa kutsun rukoukseen

Lempeällä huumorilla höystetyn mobiilisovelluksen tavoite on innostaa rukoilemaan. Älypuhelimen voi ajastaa muistuttamaan tarkkana kellonlyömänä tietyistä rukousaiheista. Sovelluksessa on myös rukousseinä, johon liitetään rukouspyyntöjä.

Joosua näki auringonpimennyksen

Brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkijat kertovat määritelleensä täsmällisen ajankohdan auringon ja kuun pysähtymiselle, josta kerrotaan Joosuan kirjassa. Tutkijat tulkitsevat kertomuksen tarkoittavan rengasmaista auringonpimennystä.

Ota lapsi mukaan töihin!

Reilun viikon päästä vietetään Lapsi mukaan töihin -päivää. Sitä vietetään nyt toistamiseen lapsen oikeuksien viikon perjantaina 24.11. Päivän tarkoituksena on näyttää lapselle, missä vanhempi viettää ison osan päivästään.

Maailman suurin raamattumuseo tarjoaa tietoa ja elämyksiä

Washington DC:n keskustaan, vain kolmen korttelin päähän Yhdysvaltojen kongressitalosta, avautuu kohta maailman suurin raamattuaiheinen museo. Marraskuun 17. päivänä ovensa avaava Museum of the Bible esittelee Raamatun kertomuksia, historiaa sekä kulttuurista ja yhteiskunnallista vaikutusta.

Merkkivuoden viimeinen viikko käynnissä

Tiistaina tuli kuluneeksi tasan 500 vuotta saksalaisen Martti Lutherin kuuluisien teesien julkaisemisesta. Sen kunniaksi Suomessa vietetään koko viikko valtakunnallista reformaatioviikkoa. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, opaskierroksia, näytelmiä ja valtakunnallinen pääjuhla.

Onko kaiken anteeksianto mahdollista

Kirkon Mediasäätiön tukema, Lars Feldballe-Petersenin ohjaama dokumenttielokuva Anteeksiantamaton käsittelee kipeää kysymystä, johon ei ole helppoa vastausta.

Journalistien oma kirkko

Aivan Lontoon ytimessä on pieni kirkko, joka toivottaa tervetulleeksi kaikki maailman journalistit. St Bride´s Church tunnetaan Lontoossa median omana kirkkona. Se on hyvin luonnollista, sillä se sijaitsee Fleet Streetin varrella. Fleet Street on katu, jolle aikojen kuluessa on kertynyt painojen ja lehdistön rakennuksia. Lehdistöön joskus viitataankin pelkästään kadun nimellä.

Peter Stormare siunasi naapurien ateriat

Amerikkalaisten elokuvien tunnettu pahis, ruotsalaissyntyinen näyttelijä Peter Stormare tapasi lapsena käydä siunaamassa naapuriensa aterioita.

Tyttöjen puolesta

Pääministeri Juha Sipilän kalenterissa on poikkeuksellinen merkintä 11.10. kansainvälisenä tyttöjen päivänä. Hän saa tuolloin työparikseen 16-vuotiaan Katariina Räikkösen.

Valta vääristää uskonnon

Vuoden paitsi kiinnostavin myös ahdistavin televisiosarja, Elizabeth Mossin tähdittämä The Handmaid’s Tale voitti parhaan draamasarjan palkinnon Emmy-gaalassa Los Angelesissa. Kirjailija Margaret Atwoodin romaaniin Orjattaresi perustuva sarja on dystopia luokkayhteiskunnasta, jota hallitaan pakotetun kristinuskon keinoin.

71-vuotias kehonrakentaja ei anna periksi ikääntymiselle

Floridalainen Josefina Monasterio, 71, aloitti 59-vuotiaana intohimoisen kehonrakennusharjoittelun. Monena vuonna hän on sijoittunut paikallisissa kehonrakennuskisoissa sarjansa ykköseksi. Tänä vuonna tuli toinen sija.

Unohdettujen suomalaisten tarina

Antti Tuurin romaaniin perustuva, mutta tosielämään pohjautuva Ikitie-elokuva kertoo Neuvostoliittoon muuttaneiden amerikansuomalaisten tarinan.

Muumipiispa onnittelee Suomea

Ruotsin kirkon piispa Mikael Mogren on vannoutunut Suomen ystävä. Hänen vaakunaansa koristavat sinivalkoiset värit. Äskettäin piispa hauskuutti Facebook-seurakuntaansa julkaisemalla itsestään kuvan muumina.

Suosikkitubettaja By Selma julkaisi riparivideon

Demin suosikkitubettaja By Selma on julkaissut uuden ”Mun päivä rippileirillä”-videon. Videolla Selma viettää päivän rippileirillä haastatellen riparilaisia, isosia, vetäjiä ja tutkaillen mitä riparilla tapahtuu.

Jenni Haukio Suomalaiseen messuun

Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio pitää puheen Suomalaisessa messussa 26.8. Senaatintorilla. Torilla esitettävä messu on virolaisen kapellimestarin Lehari Kaustelin kiitos Suomelle. Messun on säveltänyt Lasse Heikkilä.

Tuulispäässä turvaa eläimille

Onni potkaisi ensin Ottoa ja sitten Unelmaa. Sinikettujen edessä oli varma kuolema, mutta kuin ihmeen kautta ne päätyivät Somerolle eläinsuojelukeskus Tuulispäähän.

Jokainen kansalainen on tarinan arvoinen

Liki puolitoistatuntinen, perjantaina ensi-iltansa saava Tarinoiden Suomi -dokumentti antaa kymmenille suomalaisille – sotaveteraaneista pikkulapsiin – tilaisuuden kertoa jonkin tarinan omasta elämästään. Mininovellia muistuttavat kertomukset ovat koskettavia, opettavaisiakin, monesti myös traagisia tai hauskoja. Kukin kansalainen on selvinnyt tai taaplannut tyylillään läpi haastavien tilanteiden ja elämänvaiheiden.

Isoveli valvoo taas

James Ponsoldtin ohjaama elokuva The Circle vie isoveli valvoo -yhteiskunnan askelta pidemmälle. Teknologiayhtiö Circle kehittää palveluita, joiden avulla kaikki voisivat tietää melkeinpä kaiken toisten touhuista vessa- ja sänkypuuhia lukuun ottamatta.

Mennään naimisiin festareilla!

Oululaisilla Qstock-musiikkifestareilla vihitään tänäkin kesänä hääpareja viime vuoden suuren suosion myötä. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan pastori Salla Autere muistelee lämmöllä viime vuoden festarivihkimisiä.

Pastori liskokävelyllä

Tiesitkö, miten tehdään pistoolikyykky tai laskeudutaan portaita kuin lisko? Pastori Lauri Holma näyttää esimerkkiä Instagram-videoillaan, jotka löytyvät käyttäjänimen @liikkuvapastori alta. Holma haluaa videoiden avulla seurata omaa harjoitteluaan ja innostaa muitakin liikkumaan.

Michael Nyqvist puhui uskostaan

Ruotsin suosituimpiin näyttelijöihin kuuluva Michael Nyqvist kuoli 56-vuotiaana viime viikolla. Hän ei ollut kertonut julkisuudessa syövästä, joka vei hänet hautaan.

Eläimet pääosassa tulevassa raamattuleffassa

Jeesuksen syntymästä on tehty monia elokuvia, mutta tekeillä oleva animaatiofilmi The Star on ensimmäinen, jossa tapahtumia tarkastellaan eläinten näkökulmasta.

Laulujen laulusta toiseen

Terrence Malick saattaa olla aikamme merkittävin kristillistä tematiikkaa vakavasti pohtivista elokuvantekijäneroista. Song to Song ei tee poikkeusta. Sen yhtenä pohjatekstinä on Laulujen laulu (Song of Songs).

Istuta puu Suomen kunniaksi

Puutarhaliitto haastaa kaikki istuttamaan puun satavuotiaan Suomen kunniaksi ja rekisteröimään sen. Tavoitteena on 100 000 juhlapuuta.

Israel täyttyy

Tiheään asutun Israelin väkiluku kasvaa nopeasti. Varovaisten ennusteiden mukaan väkiluku nousee nykyisestä 8,3 miljoonasta ainakin 23:een ja hurjimpien arvioiden mukaan jopa 36 miljoonaan 50 vuoden kuluessa.

Rukoushelmet tuomiokirkon lattiassa

Emerituspiispa Martin Lönnebon vuonna 1995 luomat rukoushelmet ovat siirtyneet sekä älypuhelimiin että Linköpingin tuomiokirkon lattiaan.

Messuun ja oluselle

Uskonpuhdistaja Martti Luther oli suuri oluen ystävä. Reformaation merkkivuoden kunniaksi uskonpuhdistaja saa oman nimikko-oluen, ja muitakin reformaatio-oluita pannaan ympäri Suomea. Tampereella merkkivuotta juhlistetaan helatorstaina 25.5., kun kirkko ja olutfestarit lyövät hynttyyt yhteen.

Paras äitienpäivälahja

”Tyttäreni Kiia otti eilen tatuoinnin”, kertoi 16-vuotiaan tytön äiti Facebookissa ystävilleen. ”Puhuimme siitä jokin aika sitten. Hän oli katsellut käsivarressaan olevia viiltelyn arpia ja sanoi haluavansa niiden päälle tatskan, mutta sen pitäisi olla sellainen, joka on hänelle merkityksellinen.

Messiasta torin täydeltä

Helsingin Senaatintorilla tapahtuu lauantaina 20.5. jotain ennenkuulumatonta: Tuomiokirkon portailla seisova yli tuhannen laulajan kuoro esittää Händelin Messiasoratorion Lohjan sinfoniaorkesterin säestyksellä. Ja kaikki paikallaolijat voivat yhtyä Halleluja-kuoroon!

Teologi juhlii vappua katumuksen värissä

Vappu on perinteisesti opiskelijoiden riehakas juhla, johon kuuluu kuohuviiniä, piknik ja Helsingissä tietysti Mantan lakitus. Mutta kuinka teologian ylioppilailla on tapana juhlia?

Sieluja hoitava Mio

Sieluja hoitava kultainennoutaja Mio on diakoni Håkan Calmrothin uskollinen apulainen Ältan kirkossa Tukholman hiippakunnassa.

Hyvästi Jeesus-krääsä?

Yhdysvaltain suuri kristillinen kirjakauppaketju Family Christian sulkee kaikki jäljellä olevat 240 liikettään.

Ihmisen Poika on iso vapaaehtoisproduktio

Pääsiäisnäytelmä Ihmisen Poika on Vivamon Raamattukylän suurimpia produktioita. Joka vuosi pääsiäisen aikaan esitettävässä näytelmässä on kolmekymmentäyksi roolia. Näytelmä toteutetaan vaelluksena, joten lavastettavia näyttämöitä on viisi ja näissä jokaisessa oma äänitekniikka.

Katusoittaja nousee lavalle Oulussa

Kantrilaulaja Doug Seegersin tuhkimotarina on poikkeuksellinen. Kodittomana alkoholistina Nashvillen kaduilla kitaraansa rämpyttävä katusoittaja tuli uskoon ja raitistui. Häntä tuki ”Nashvillen Äiti Teresa” Stacy Downey, jonka soppajonosta elämänsä raunioilta nouseva laulaja sai ruokaa.

Minna Canth ajoi myös kirkon uudistusta

Kirkkoon kohdistamastaan kritiikistä huolimatta Canth oli harras kristitty, joka pohti erityisesti syyllisyyden ja kärsimyksen teemoja.

Syyllisyyden lohduton vanki

Jokaisen, joka tuntee tuoppiinsa katkerasti tuijottavan miehen sielunmaiseman mustia ja synkkiä sävyjä tai haluaisi ymmärtää niitä, kannattaa katsoa Kenneth Lonerganin ohjaama ja Oscarin edestä käsikirjoittama mestariteos Manchester by the Sea. Amerikkalaiselokuvassa on niin paljon pelottavan tuttua.

Vaihda liha härkikseen

Kristityt ovat perinteisesti jättäneet paaston aikana lihan pois ruokavaliostaan ja sen sijaan on pyritty käyttämään muita proteiinilähteitä. Lihasta kieltäytyminen on nyt aiempaa helpompaa, sillä lisääntynyt kiinnostus kasvissyöntiä kohtaan on saanut elintarvikealan panostamaan korkeaproteiinipitoisten kasvistuotteiden kehittämiseen.

Unelmien (hautaus)maa

Damien Chazellen elokuva La La Land on vastustamattoman tyylikäs, hyväntuulinen ja haikeansurullisiakin tunteita nostattava musikaali.

Presidenttiä juhlitaan kuin Jeesusta

Naapurimaassa Zimbabwessa juhlitaan 21.2. presidentti Robert Mugabea, joka täyttää 93 vuotta. Tämä maailman vanhin valtion päämies on ollut vallassa jo 37 vuotta, ja häntä juhlitaan kuin messiasta.

JumalAuta-klubi kokoaa etsijöitä ja puolipakanoita

Klubilla tartutaan syviin kysymyksiin. Missä vaiheessa kirous muuttuu rukoukseksi? Voiko ihminen jalostua pahasta pyhäksi? Missä on toivo? Mitä on usko? Entä rakkaus? Ensimmäisessä klubi-illassa on mukana elämän syvistä notkoista selvinnyt Jippu.

Toivon tällä puolen

Perheensä menettänyt syyrialaispakolainen Khaled (Sherwan Haji) salamatkustaa Helsinkiin ja koettaa saada turvapaikan Aki Kaurismäen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa Toivon tuolla puolen.

Vuoden kristillinen mediateko on peli

Kristillinen Medialiitto on myöntänyt Vuoden 2016 kristillinen mediateko -tunnustuksen ensimmäistä kertaa pelille. Palkittu on7-10-vuotiaille lapsille suunnattu Fisucraft, joka on osa maailman myydyintä peliä Minecraftia.

Kesätyönhaku kuumimmillaan

Vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat seurakunnallisten kesätyöpaikkojen vilkkainta hakuaikaa.

Jackien ripit

Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen Jacqueline ”Jackie” Kennedy (1929–1994) oli avoautossa miehensä John F. Kennedyn vierellä vuonna 1963, kun sala-ampuja murhasi presidentin.

Ikea tukee diakoniaa

Växjön hiippakunta Ruotsissa on saanut neljän miljoonan kruunun lahjoituksen (n. 420 000 euroa) diakoniatyöhön Smålandissa ja Öölannissa Ikean säätiöltä.

Näetkö kaikenkattavan kauneuden

Elämän tarkoitukseen, kauneuteen ja kuolemaan kytkeytyvien peruskysymysten käsittely tuottaa elokuvissa usein ylitunteelliseksi kritisoitua draamaa. Amerikkalaiset taitavat tämän tyylilajin parhaiten ja osaavat kaupallistaa sentimentaalisimmatkin taipumuksemme.

Pyhän Nikolauksen kasvot

Miltä joulupukki oikeasti näyttää? Tai tarkemmin, miltä näytti Myran piispa Nikolaus, josta joulupukin legenda on saanut alkunsa? Eihän 200-luvulla eläneen ihmisen kasvoja enää voi tavoittaa. Vai voiko?

Parempia lahjoja

Tavarapaljouden keskellä elävät aikuiset tahtovat mieluummin hyvän mielen kuin lisää turhakkeita, joten lahjoja osoitetaan toisen puolesta hyväntekeväisyyteen. Kivoja lahjakohteita löytyy niin pilvin pimein niin kotimaasta kuin kehitysaputyöstäkin ja tietenkin luonnosta.

Ihmeotukset ovat Potterin sukua

Huiman Harry Potter -saagan ystävien suru oli suuri, kun viimeinenkin kirja ja elokuva ilmestyivät eikä jatkoa ollut luvassa. Lohtua ja odotettavaa tuleviin vuosiin tuo J. K. Rawlingin käsikirjoittama, viisiosainen elokuvasarja.

Mykistävän upea piparikirkko

Kajaanilainen Sari Juntunen loihti piparkakkutaikinasta taidokkaan pienoismallin Kajaanin uusgoottilaisesta pääkirkosta. Hän käytti urakkaan lähes kahden viikon illat töitten jälkeen, mutta tulos taidokkaasti pursotettuine yksityiskohtineen ja led-valaistuksineen palkitsi vaivan.

Montako päivää jouluun?

Joulun juhlakauteen on vuosisatojen ajan valmistauduttu lukuisin perintein. Yksi näistä on adventtikalenteri, jonka luukkuja availemalla päästään yhä lähemmäksi suurta juhlaa.

Linkolan unelma-Inferno

Hullu miljardööri (Ben Foster) haluaa pelastaa maailman tuhoamalla puolet ihmiskunnasta, joka tuhoaa luontoa. Hän uhkaa päästää ruttoviruksen valloilleen.

Liian uskonnollista?

Suositun Vain elämää -ohjelman lopussa laulajatar Chisu herkisti Hirvensalmen Satulinnaan kokoontunet artistit sekä tv-katsojat tulkitsemalla äärimmäisen koskettavasti Anna Puun levytysohjelmistosta laulun Mestaripiirros. Se kertoo pelkistetyn runollisesti ja kauniisti siitä, miten Luoja tekee työtään. Vauvaansa katsellessaan laulun äiti toteaa, että niille, jotka epäilevät Luojaa sanon vastaukseksi vain, että jos edes kerran näkisi sinut, kaikki rupeis uskomaan.

Astu reformaation aikakauteen

Uskonpuhdistuksen juhlavuoden käynnistyessä Turun tuomiokirkossa on mahdollisuus eläytyä reformaation aikaan. Uusinta tekniikka hyödyntävä, tabletilta katsottava sovellus kertoo dramatisoinnin avulla, mitä uskonpuhdistus merkitsi myös tavallisille turkulaisille.

Syysprinssin hybris ja masennus

Suomen kulttuuripiirien henkinen ilmasto muuttui 1980-luvun alussa. Äärivasemmiston radikaali innostus veti viime henkäyksiäkään ja sivistysporvariston estetiikka kyseenalaistettiin lopullisesti. Mediassa huomiota saivat vaihtoehtoliikkeet kuten punk, joka jätti sivistyneen ja järkiperäisen argumentoinnin muille ja keskittyi impulsiiviseen hetkestä nauttimiseen. SYK:n tähtioppilas ja lääketieteelliseen tiedekuntaan päässyt Harri Sirola kirjoitti kohutun esikoisromaaninsa Abiturientti (1980) ja nousi aikansa kirjalliseksi kellokkaaksi yhdessä punkpapitarta esittäneen tyttöystävänsä Anja Kaurasen kanssa.

Muistetaan Aleppoa

Piispa Kaarlo Kalliala tapasi lokakuun alussa Assisissa Sant’ Egidion rauhankokouksen yhteydessä Aleppon arkkipiispa Shahan Sarkassianin ja toi hänen kauttaan terveiset Suomeen.

Hormonilla hengelliseksi

Sama hormoni, joka saa äidin kiintymään vastasyntyneeseen lapseensa, saattaa lisätä ihmisessä hengellisiä tuntemuksia. Näin väittää Duken yliopistossa Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

Valitse vuoden Kristillinen kirja 2016

Lue, mitkä ovat vuoden kristillinen kirja 2016 -kilpailun finaaliin selvinneet ehdokkaat.

Parempi parisuhdevinkki

Onneksi skotlantilainen Aberdeenin yliopisto on julkaissut tutkimuksen, joka päästää väsyneen pariskunnan pälkähästä.

Hillsong-bändistä elokuva

Odotettu elokuva kautta maailman tunnetusta ylistysbändi Hillsong Unitedista ilmestyy 16. syyskuuta. Ensimmäinen traileri on levityksessä ja se lupaa katsojille ”teatterimaisen ylistyskokemuksen”.

Äiti Teresasta tehtiin pyhimys

Äiti Teresa kanonisoitiin pyhimykseksi katolisen kirkon seremoniassa Vatikaanissa viime sunnuntaina. Toimituksen suoritti paavi Franciscus. Myös äiti Teresan lähetyskentällä Calcutassa juhlittiin näyttävästi.

Uusi Jeesus-leffa katsotaan virtuaalisilmikolla

Venetsian elokuvajuhlilla, jotka alkoivat 31. elokuuta, saadaan esimakua virtuaalisilmikolla katsottavaksi tarkoitetusta Jeesus-elokuvasta, jonka ensi-ilta on joulukuussa.

Älä usko edes tv-tähteen

Suorassa lähetyksessä on aidon läsnäolon ja hetkeen tarttumisen tuntua napakasti käsikirjoitetussa ja kuvatussa, Jodie Fosterin ohjaamassa trillerissä Money Monster.

Revontulikappelin konsertti äänestettiin parhaaksi

Ensimmäisen kerran Pyhä Unplugged -festivaalin ohjelmaan liitettiin gospel-konsertti. Kairosmajan Revontulikappelin tilaisuus oli menestys. Festivaalikävijät äänestivät sen festivaalin ylivoimaisesti parhaaksi konsertiksi.

Uskontojen välinen keskus palvelee urheilijoita Riossa

Rion olympialaisissa kohtaavat paitsi kansallisuudet, myös eri uskonnot. Kisapaikalle on pystytetty uskontojenvälinen keskus, joka tarjoaa hengellistä tukea ja mahdollisuuden hiljentymiseen niin kristityille, juutalaisille, muslimeille, hinduille, buddhalaisille kuin muistakin uskonnoista tuleville urheilijoille.

Pokémonit tulivat seurakuntaan

Eri puolilla maailmaa suureen suosioon noussut Pokémon Go -peli on saanut myös suomalaiset innostumaan.

Hartaus luontokirkolla

Kesä voi saatella lomailijan uusille poluille, ehkäpä myös käymään luontokirkossa. Niin kävi joskus viime vuosituhannella Ylioikaraisen isännälle Rovaniemen Somosenkankaalla. Hänellä oli tapana kesäisinä sunnuntaipäivinä mennä omilla maillaan sijaitsevan komean kiven läheisyyteen pitämään hartaushetkeä.

Papin tyttärestä Englannin pääministeri

Isossa-Britanniassa on valittu uusi konservatiivipuolueen johtaja. Kuka on tämä uusi rautarouva?

Hyväntahtoisuutta kehiin!

Hyväntahtoisuus on ihmiskunnan perusarvo. Tähän tulokseen päätyivät Lady Gaga, Dalai Lama ja Phillip Anschutz. Erikoinen kolmikko keskusteli korkealentoisesti ja hyvin filosofisesti arvoista Yhdysvaltain kaupunginjohtajien vuosittaisessa konferenssissa Illinoisissa.

Pyhän maan perinnekasvit talteen

Palestiina kuuluu niihin alueisiin, joissa maanviljelyä tiedetään harjoitetun kaikkein pisimpään. Paikallista viljelyä määrittävät lyhyeksi jäävä kevät ja pitkä, kuiva kausi. Perinteiset viljelykasvit ovat sopeutuneet olosuhteisiin aikojen saatossa ja kehittyneet viljelijöiden jalostusvalintojen myötä.

Rangaistukseksi jumalanpalvelusta

Baptistikirkossa käynti voi käydä rangaistuksesta. Näin ainakin Ohiossa, missä Hamiltonin piirikunnan tuomari William Mallory tuomitsi 23-vuotiaan katolilaisen Jake Strotmanin osallistumaan baptistikirkon jumalanpalveluksiin 12 peräkkäisenä viikonloppuna.

Somekansa sai emoji-Raamatun

Tottahan somekansan piti saada omakielinen Raamattunsa. Bible Emoji: Scripture for Millenials on leikkimielinen raamatunkäännös, jossa osa tekstistä on ilmaistu emojeina eli hymiöinä, osa taas sosiaalisessa mediassa käytetyillä slangilla ja lyhenteillä.

Rakkaustohtori Jason Lepojärvi Ensitreffeihin

Rakkaustohtori Jason Lepojärvi on Ensitreffit alttarilla -ohjelman uusi asiantuntija. Kaksi muuta uutta asiantuntijaa ovat seksuaali- ja logoterapeutti Elina Tanskanen ja psykologi Tony Dunderfeldt.

Kun kansa taisteli ja rukoili

Kun Eeva Kilven romaaneihin pohjautuva näytelmä Evakkotytön tarina sai viime tammikuussa kantaesityksensä Lahden kaupunginteatterissa, huomattiin pian, että nyt kysyntä on tarjontaa suurempi.

Mies haki Jumalalle lähestymiskieltoa

Mitä sinä tekisit, jos olisit pettynyt Jumalaan? Israelissa asuva David Shoshan ei pehmoillut: hän haki oikeusteitse Jumalalle lähestymiskieltoa.

Apostoli Johannes näytelmänä

Lohjalla Vivamon loma- ja kurssikeskuksen maisemissa seurataan tänä kesänä apostoli Johanneksen elämää. Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittama Vivamon Raamattukylän tuottama uutuusnäytelmä Johannes, ukkosenjylinän poika kokoaa yhteen sen, mitä Johanneksesta tiedetään ja oletetaan.

Nyt äiti elokuviin

Elokuvien katsomiseen syntyy juhlatraditioita. Jouluelokuvien klassikko alkaa olla Love Actually, Uutenavuotena katsotaan New Year’s Day, Ystävänpäivänä Valentine’s Day. Nyt näiden romanttisten komedioiden joukkoon saadaan äitienpäiväksi tietenkin Mother’s Day.

Ensimmäinen ”Panaman pastori” löytyi

Panaman papereista on löydetty nyt ensimmäinen hengellinen johtaja.

Leninkejä tekopyhille

Tilly Dunnage (Kate Winslet) palaa kotiin. Pariisissa muotiompelijaksi oppinut Tilly muuttaa kituliaan pienen australialaiskylän omituiseksi paikaksi, jossa naiset löytävät naisellisuutensa ihanissa luomuksissa. Ne vain eivät sovi ympäristöönsä ja paljastavat lopulta ihmisistä heidän pimeän puolensa.

Bieberin psalmi

Pahan pojan maineestaan irti pyrkivä supertähti Justin Bieber turvautuu taas Raamattuun.

Juutalaisille oma kilttikangas

Juutalaiset ovat vihdoin saaneet oman virallisen tartaanin. Tartaani on ruudullinen kangas, josta skotlantilaiset klaanit valmistavat kilttinsä.

Elämän alku ja loppu Kainuussa

Menneinä aikoina koko elämä käännekohtineen vietettiin omassa kotipiirissä, kun taas tänä päivänä sekä syntymä että kuolema ovat siirtyneet ammattilaisten käsiin. Kainuun museon näyttely Syntymä ja kuolema kertoo esineiden ja valokuvien kautta eri aikakausien käytännöistä alueen historiassa.

@-merkki ja aamen

BBC Magazinen artikkelin mukaan tähän mennessä varhaisin tunnettu ät-merkin käyttöyhteys on uskonnollinen.

Jeesuksen matkaan

Koskettavaa draamaa on luvassa Vivamon Raamattukylässä hiljaisella viikolla. Niittyjen maisemissa pääsee kokemaan pääsiäiskertomuksen omin silmin ja ihan fyysisesti mukana vaeltaen.

Nyt on lihaksia!

Liekö tässä maailman lihaksikkain Jeesus-patsas? Tämän kiveen hakatun Ristiinnaulitun rinnalla VR:n kivimiehetkin jäävät kakkoseksi.

Paavi Johannes Paavalilla II:lla oli läheinen ystävätär

BBC kertoo, että paavi Johannes Paavali II:lla oli erityislaatuinen ystävyyssuhde puolalaiseen filosofiin Anna-Teresa Tymienieckaan. Britannian yleisradio oli saanut haltuunsa paavi Johannes Paavali II:n kirjeenvaihtoa ja valokuvia.

Pohjanmaan kirkot tuhantena palana

Jihhuu! Tätä olin toivonut jo jouluksi, mutta sain vasta synttärilahjaksi: kotimaakunnan 42 kirkkoa tuhannen palan palapelinä.

Yllätyskirjeitä vanhuksille

Kun Ystävänpäivän aamu koittaa 14. helmikuuta, kokkolalaisessa palvelutalossa 44 vanhusta saa kirjeen. Monelle se on ainut ystävänpäivän tervehdys, sillä juhlapäivää ei vietetä Suomessa kortein ja vierailuin niin laajasti kuin vaikka joulua

Muista Luojaa nuoruudessasi

Italialaisohjaaja Paolo Sorrentino sai Oscarin elokuvastaan Suuri kauneus. Siinä 65-vuotias roomalainen seurapiirihai muisteli kadotettua nuoruuttaan suurenmoisen kauniissa mutta pohjimmiltaan surumielisissä puitteissa. Hänen elämällään ei ollut mitään hauskanpitoa ja estetiikkaa syvempää merkitystä.

Simojoen laulut palkittiin Hollannin gospel-kisassa

Pekka Simojoen laulut saivat yllättävää tunnustusta Hollannissa, missä palkittiin vuoden 2015 parhaita gospel-musiikkilevyjä arvostetulla Silver Dove -palkinnolla.

Körttijohtajan hyytävä hetki pakkasessa

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja, Raudaskylän opiston rehtori Jukka Hautala Ylivieskasta koki hyytäviä hetkiä viime viikon pahimmilla pakkasilla.

Piispa Peura tiskijukkana

Torstaina 21.1. monet saavat kuulla lounaansa yhteydessä ihan livenä, mikä on Lapuan piispan Simo Peuran lempimusiikkia ja miksi. Hän on lupautunut tiskijukaksi Seinäjoen Rytmikorjaamon Café Jakariin, jossa paikallinen elävän musiikin yhdistys Selmu järjestää live-lounaita.

Suomalainen valaisin pääsi melkein Sikstuksen kappeliin

Suomalaismuotoilija Mikko Kärkkäiseltä tilattiin valaisimet Vatikaanin Sikstuksen kappeliin, mutta viime hetkellä paavi Franciscus jätti suunnitelman pöydälle. Ylen uutiset kertoi syyksi, että aika loppui projektissa kesken ja Vatikaani päätyi toiseen ratkaisuun.

Paola Suhonen suunnitteli Kallion seurakunnalle paidan

Kallion seurakunnan vapaaehtoiset ja työntekijät saivat joululahjaksi uuden työasun, jonka on suunnitellut Ivana Helsinki -vaatemerkin luoja Paola Suhonen.

Voima herää jälleen

Liikuttunut, tuntuu olevan vannoutuneiden Tähtien sota -fanien reaktio pitkään odotettuun seitsemänteen osaan Star Wars: The Force Awakens. Viimeisimmän trilogian puisevuuden jälkeen on palattu takaisin viattomaan Voiman ja tehtävän löytämisen iloon.

Obi-Wan Kenobi kääntyi katolilaiseksi

Sir Alec Guinness tunnetaan monista elokuvarooleistaan huolimatta parhaiten Tähtien sodan Obi-Wan Kenobina. Vähemmän tiedetään, että vuonna 2000 kuollut näyttelijä kääntyi katolilaiseksi 42-vuotiaana. Kääntymyksen syynä oli ihme.

Joulukortit ilahduttavat edelleen

Sähköisten vaihtoehtojen lisääntymisestä huolimatta joulukortti tutussa muodossaan on yhä pitänyt pintansa. Ihmiset kaipaavat jatkuvuutta ja vanhan ajan tunnelmaa.

Jenniferin moraalinen krapula

Nälkäpeli-tähti Jennifer Lawrence on avautunut moraalisesta krapulastaan. Sellaisen tähti sai jouduttuaan näyttelemään ensimmäisessä alastonkohtauksessaan Chris Prattin kanssa Passenger-elokuvan kuvauksissa.

Pula-ajan vaatimaton joulu

Suurvaltojen sodan syttyminen 1939 merkitsi kotirintamalla pulaa elintarvikkeista ja monista hyödykkeistä. Raskaina aikoina joulun merkitys korostui: oli tärkeää kokoontua yhteen kaikkien kynnelle kykenevien läheisten kanssa.

Nälkäpeli opettaa kriittisyyttä

Tällä viikolla koetaan täyttymyksiä elokuvateattereissa, kun Nälkäpeli-elokuvien sarja saa viimein päätöksensä. Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 2 päättää Katniss Everdeenin (Jennifer Lawrence) ja Panemin valtion tarinan näyttävästi ja edelleen noudattaen hyvin uskollisesti Susanne Collinsin alkuperäistä Nälkäpeli-trilogiaa.

Ei lisätä liekaa myrkynkylväjille

Huumesota on raakaa ja vaatii valtavasti uhreja – yksinomaan Meksikossa on kuollut viime vuosina kymmeniätuhansia ihmisiä. Denis Villeneuven ohjaama huippuintensiivinen, Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle sijoittuva rikosdraama Sicario (palkkamurhaaja) kuvaa tuota toivottoman tuntuista taistelua.

Kyliä siunataan rukousajeluilla

Reilun 2 000 asukkaan Miehikkälässä, Suomen itärajalla, kiertää autoileva rukouspartio. Paikalliset kristityt luterilaisesta seurakunnasta ja helluntaiseurakunnasta ovat olleet tien päällä ainakin jo neljästi. Kerralla keskitytään yhteen kylään tai alueeseen, noin parin tunnin verran.

Sonja kuunteli urkuja maaten

Pää tyynylle, viltti kropan päälle, silmät kiinni ja ajatus vapaasti leijailemaan urkusävelten kuljettamana. Tämä kokemus tarjottiin Lapualla anivarhaisena aamuhetkenä kolmatta kertaa.

Paavi keräsi vitsejä

Huumorintajuisena persoonana tunnettu paavi Franciscus julkisti syyskuussa nettikilpailun, jossa pyydettiin lahjoittamaan vitsejä. Kampanjan tarkoituksena on levittää iloa ja osoittaa, miten huumori yhdistää ihmisiä. Näyttelijä Bill Murrayn vetämä palkintoraati valitsi lokakuun alussa voittajan kaikista videolle kerrotuista vitseistä.

70-vuotias Sana juhli

Sanan 70-vuotisjuhlia vietettiin Helsingissä hotelli Radisson Blue Plaza -hotellin Kirjastobaarissa. Paikka oli sama, jossa Sana järjesti 65-vuotisjuhlansa kunniaksi lounasseminaarin.

Vuoden kristillisen kirjan finalistit: Aitoa ja rosoista

Vuoden kristillinen kirja 2015 on jälleen edennyt finaaliin. Kuusi voittajaehdokasta julkistettiin viime perjantaina. Kisa huipentuu Helsingin kirjamessuille 22.–25.10., joilla finalistikirjailijoita haastellaan ja voittaja julkistetaan. Voittajan valitsee kansanedustaja Jutta Urpilainen.

Radio Lastenmaa alkaa

Lapset saavat Radio Deihin oman viikoittaisen ohjelmansa. Ohjelmassa pidetään rohkeasti esillä uskon ydinasioita ja Raamatun aarteita.

Värittäminen on kivaa!

Aikuiset ovat innostuneet puuhasta, jonka viehättävyyden lapset jo tietävät: värittämisestä. Ranskassa aikuisten värityskirjoja myydään jo enemmän kuin keittokirjoja. Meillä Työterveyslaitos julkaisi kesällä nettisivuillaan väritystehtävien kokoelman.

Palikka ja napsaus kerrallaan

Miten monta Legoa tarvitaan Pietarinkirkon rakentamiseen? Katolinen pappi Bob Simon käytti pienoismalliinsa yli 44 000 palikkaa.

Rakentuuko uusioperhe raunioille

Mika Kaurismäen Elämältä kaiken sain jatkaa samalla linjalla kuin hänen edelliset ihmissuhde-elokuvansa, joissa pohditaan rakkautta ja onnellisuutta. Perheinstituutio on pahassa kriisissä trilogian kaikissa osissa.

Rooma saa Lutherin aukion

Roomassa käydessään voi pian vierailla Piazza Martin Luterolla, Lutherin mukaan nimetyllä aukiolla. Käyttöönottojuhlallisuudet ovat syyskuun 16. päivä. Aukio sijaitsee Oppiuksen kukkulalla, puistoalueella, josta on näkymät Colosseumille.

Järjetön mies

Elokuvan vuodessa tekevä Woody Allen, 79, totesi Cannesissa, että hän pitää itsensä kiireisenä, koska haluaa unohtaa kuolevansa. Hän uskoo olemassaolon merkityksettömään sattumanvaraisuuteen.

Jumalan trumpetti?

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä miljardööri Donald Trump on saanut kampanjalleen yllättäen profeetallista tukea. Floridalaisen pastori Jeremiah Johnsonin mukaan Jumala tulee käyttämään Trumpia ”trumpettinaan amerikkalaisten keskellä”.

Oxford-tutkija väittelee rakkauden lajeista

Lahjarakkaus, tarverakkaus, eroottinen rakkaus, ruumiillinen rakkaus… Voiko rakkauden alistaa systemaattiseen tieteelliseen analyysiin?

Kreikasta tarjotaan taloudellista tukea suomalaisille ortodokseille

Lammilla sijaitseva Athos-Säätiön Luostarikeskus on parin viime vuoden aikana kehittänyt talkoovoimin entistä kuntoutuskeskusta ortodoksiyhteisöksi. Tällä hetkellä käytössä on kaksi kirkkotilaa, jotka ovat tehty olemassa oleviin rakennuksiin.

Pirtistä pihalle paljain varpain

Nyt on otollinen aika lähteä ulos ilman sukkia ja kenkiä. Kokeile, miltä tuntuu astella hiekalla, kalliolla, nurmella, metsäpolulla, kanervikossa ja muilla Luojan luomilla pinnoilla. Anna kivien hieroa ja neulasten kutitella.

Onko rouva Keskinen naimisissa?

Viime viikolla kohuttiin siitä, ovatko Vesa Keskinen ja hänen Janensa naimisissa vai eivät. Kohu oli paljon melua tyhjästä ellei peräti tiettyjen lehtien panttaavaa ja valikoivaa uutisointia. Ainakaan asiantuntevia vastauksia ei putkahtanut julki, vaikka asia sinänsä oli hyvin yksinkertainen.

Paavi aikoo pureskella kokalehtiä

Paavi Franciscus aikoo pureskella kokalehtiä vieraillessaan Boliviassa heinäkuussa, kertoo Helsingin Sanomat.

Kerran olemme nuoria

Noah Baubachin ohjaama, rooleihinsa osuvilla näyttelijöillä varustettu While We’re Young on hykerryttävän maukas, hauska mutta myös kirpeän haikea aikalaiskuvaus. Elokuvassa peilataan ihanteellisen nuoruuden ja hämmentävästi meitä nykynuoriakin joskus uhkaavan keski-ikäisyyden ristiriitaa.

100 % Jeesus

Jalkapallon supertähti Neymar juhli Mestarien liigan loppuotteluvoittoa päässään valkoinen panta, jossa luki: 100 % Jeesus. FC Barcelona pelasi pari viikkoa sitten loppuottelussa Juventusta vastaan, ja voitti pelin 3–1. Neymar teki joukkueen kolmesta maalista viimeisen.

Suosituimmat tiekirkot

Tiekirkot avautuvat jälleen. Kirkkorakennuksissa voi vierailla 10. kesäkuuta alkaen aina koulujen alkuun asti.

Jere Karalahti konfirmoitiin

Jääkiekkoilija Jere Karalahti, 40, on päässyt ripiltä. Hän vietti konfirmaatiojuhlaansa perhepiirissä pari viikkoa sitten.

Näin B.B. Kingistä tuli blues-mies

Viime viikolla 89-vuotiaana kuolleella blues-legendalla B.B. Kingillä oli sympaattisia muistoja baptistikirkon jumalanpalveluksista, joissa hän lapsena kävi perheensä kanssa.

Vivamon Raamattukylän kesäkausi alkaa

Vivamon Raamattukylän näytelmien kesäkausi on alkanut. Ohjelmistossa on esityksiä Uudesta ja Vanhasta testamentista. Kesän uutuusnäytelmä Palava pensas kertoo Mooseksen elämästä.

Robotin luojan moraali

Alex Garlandin ohjaama elokuva Ex Machina on ajatuksia herättävää ja jännittävää scifiä parhaasta päästä. Se kulkee Ridley Scottin ikimuistettavan Blade Runnerin (1982) jäljillä pohtiessaan ihmisen ja robotin rajoja ja ihmisen oikeutta asettua luojan asemaan.

Amalia rohkaisee sinnikkyyteen

Helatorstain jälkeisenä viikonloppuna saa ensi-iltansa musiikkinäytelmä Amalian kutsumus. Näytelmän on käsikirjoittanut ja säveltänyt Suomen Lähetysseuran musiikki- ja taidetoiminnasta vastaava muusikko ja kanttori Päivi Mattila. Kiinnostavaa on, että esitys aiotaan videoida ja laittaa nettiin, samoin kuin käsikirjoitus. Seurakunnat voivat vapaasti toteuttaa näytelmän paikallisin voimin.

Hillary haluaa presidentiksi

Hillary Rodham Clinton, 67, ilmoittautui odotetusti Yhdysvaltain presidenttikampanjaan. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri on ylivoimainen suosikki demokraattien ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Job seikkailee Putinin Venäjällä

Kovaonnisen Jobin tarina on pohjana venäläisen Andrey Zvyagintsevin palkitussa elokuvassa Leviathan, joka sijoittuu Barentsinmeren kylään. Nikolai on autonkorjaaja, perusäijä, jota ei hurskaudessaan voi verrata Jobiin. Hänenkin huokauksensa kääntyvät Jumalan puoleen, kun elämä tuhoutuu. ”Miksi?”

Syötävää ja silmäniloa parvekkeelle

Hyötykasvien viljely on trendikästä. Jos ei ole omaa pihaa tai puutarhapalstaa, parvekkeellekin voi luoda satoisan ja kauniin puutarhan. Lasitettua parveke on melkein kuin kasvihuone.

Girls-sarjan luojaa syytetään juutalaisvastaisuudesta

Suositun yhdysvaltalaisen Girls-televisiosarjan luoja, koomikko Lena Dunham on joutunut arvosteluryöpyn kohteeksi. Hän kirjoitti aikakauslehti New Yorkeriin pakinan, jossa vertasi keskenään koiraa ja juutalaista poikaystäväänsä.

Papit perustavat pesulan

Hiljaisella viikolla papit pesevät Helsingissä jalkoja. Kirkon tiedotuskeskus ja Bassoradio järjestävät keskustaan Senaatintorin nurkalle pop up -mainostilaan Pappien pesulan.

Fisucraftia pelaamaan!

Ennen rakennettiin maailmoja legoista, mutta kun nykyään hetken istuu tietokoneella näpertävän lapsen vieressä, voi vain kadehtia. Koneella on Minecraft -peli ja lapsihan rakentaa sillä ihan oikeita maailmoja kuutioista, hakkaa käytäviä, kokoaa taloja ja torneja. Välissä vilahtelee lemmikkejä ja mitä lie zombeja tai villieläimiä.

Supersankarin varjo

Michael Keaton teki tunnetuimmat roolinsa Batman-elokuvissa. Niiden jälkeen oiva näyttelijä vaipui vaatimattomiin sivurooleihin. Elokuvassa Birdman on huima rinnastus Keatonin urapolkuun.

James Oliver mieltyi suomalaisen kuvaajan otokseen

Keittiömestari James Oliverilla on bisneksissään monta kattilaa tulella, mutta hän ehtii myös hyväntekeväisyyteen. Viime viikolla brittikokki valitsi voittajan ruoka-aiheissa valokuvakilpailussa, jonka järjestivät yhdessä EU ja YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP). Oliver nosti ylitse muiden kuvan, jossa laosilainen perhe juhlii uutta vuotta 2013 valmistaen khautsi papa -riisikakkuja. Kuvaaja on Ari Vitikainen, joka työskentelee Laosissa Suomen Lähetysseuran kouluttajana.

Facebook-paaston tarpeessa?

Hyötyisitkö Facebook-paastosta? Menossa oleva kirkollinen paastonaika antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Nämä oireet kertovat Facebook-riippuvuudesta:

Seurusteluladulla sivakoidaan rinnakkain

Kari Mattila ja Pirkko Mäkinen muuttivat Eräjärvelle 20 vuotta sitten, ja näissä maisemissa he ryhtyivät sivakoimaan naapurin pellolla vierekkäin.

Kaikkeudesta, rakkaudesta ja Jumalasta

”Ihmisen pyrkimyksille ei pidä asettaa rajoja. Olipa elämä miten tukalaa tahansa, niin kauan kuin on elämää, on toivoa”, Stephen Hawking on sanonut.

Metodistipastori räväytti The Voice of Finland -kisassa

Metodistipastori Sarah Tiainen sai The Voice of Finland -kisassa sekä Olli Lindholmin että Michael Monroen tuolit kääntymään tulkinnallaan Heart-yhtyeen biisistä Alone. – Vatsanpohjan tunne oli, että valitaan Mike, Tiainen perusteli tiimivalintaansa.

Sankaripappia muistetaan Georgiassa

Norman Atlantic -autolautan turman yhteydessä 28.12. menehtynyt ortodoksipappi on noussut kansallissankariksi kotimaassaan Georgiassa. Arkkimandriitta Ilia Kartozia, 27, olisi silminnäkijöiden mukaan voinut jättää lautan, mutta päätti jäädä, kunnes kaikki matkustajat olisi saatu turvaan.

Sagrada Familian pikkusisko on jäästä ja sahanpurusta

Reilun 5000 asukkaan Juaan kunta Pohjois-Karjalassa nosti itsensä maailmankartalla rakennuttamalla maailman korkeimman jääkatedraalin. Rakennuksen korkein torni huitelee 30 metrissä. Riittävän luja materiaali saatiin jäädyttämällä veden ja sahanpurun seosta.

Suomi-gospelin legenda lähtee juhlakiertueelle

60 vuotta täyttävän Jaakko Löytyn maaliskuussa käynnistyvä juhlakiertue tarjoaa lauluntekijän tuotantoa viideltä vuosikymmeneltä. Suomalaisen gospel-musiikin isoisähahmon musiikki yhdistelee sekä amerikkalaista että juurimusiikkia, afrikkalaisia musiikkikulttuureja ee suomalaista virsiperintöä.

Kuvakertomuksia

Pitkä pöytä, miehiä oliivinvärisissä puvuissa. Asetelmassa on jotain tuttua. Onko se viimeinen ehtoollinen? Miehet vain ovat sotilaspuvuissa. Israelin arvostetuimpiin kuuluvan valokuvataitelijan Adi Nesin vahvat kuvat pysäyttävät Tukholman Fotografiska Museetin näyttelyssä. Tutut Raamatun henkilöt esiintyvät moderneina versioinaan urbaanissa ympäristössä. Samalla hän kuvaa heidän kauttaan kodittomuutta ja kadotettua identiteettiä.

Hobitin viimeinen taistelu

Peter Jacksonin Taru Sormusten herrasta -trilogia oli valtava visuaalinen spektaakkeli. Se loi – kirjailija J.R.R. Tolkienin tavoin – aivan uniikin fantasiamaailman Uuden-Seelannin huimissa maisemissa.

Joululauluihin liittyy vahva tunnelataus

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin tullaan hakemaan joulun tunnelmaa. Tuttuihin lauluihin sisältyy paljon tunnepitoisia muistoja menneistä jouluista, rakkaista ihmisistä ja eri elämänvaiheista. Tämä käy ilmi dosentti Tapani Innasen tekemästä kyselystä yhden Kauneimmat joululaulut tilaisuuden osallistujille.

Löysikö Susan Boyle prinssinsä?

Laulaja Susan Boylen, 53, tuhkimotarina on saamassa jatkoa. Yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmista kärsinyt laulaja ponnahti tuntemattomuudesta kuuluisuuteen Britannian Talent-ohjelman välityksellä vuonna 2009.

Piinallinen luokkajuhla

Kun tyttö tulee tyhjään pöytään, hänelle ei ole paikkaa, sillä se on muka varattu jollekin. Kukaan ei leiki luuseriksi luokitellun lapsen kanssa, ettei leimaudu itsekin surkimukseksi, joka ansaitsee ala-arvoisen kohtelun.

Anna olla, Bob Geldof

Irlantilainen muusikko Bob Geldof julkisti viime viikolla uuden version vanhasta hyväntekeväisyyshitistä Do They Know It Is Christmas (tietävätkö he, että on joulu). Alkuperäinen versio 30 vuoden takaa keräsi miljoonia puntia Etiopian nälänhädän uhreille. Tällä kertaa rahaa kerätään Afrikan Ebola-epidemian hoitoon.

Hillsongin jumalanpalvelus nousi nettihitiksi

Hillsong-seurakunnan jumalanpalvelus kohosi Ruotsin television katselluimpien ohjelmien joukkoon netissä. Sunnuntaina 9.11. lähetetyn ohjelman suosio on yllättänyt sekä tv-kanavan tuottajat että seurakunnan edustajat.

”Musta Barbaari ei oo neekeri”

Helsinkiläisen kehonrakentajan ja fitness-kilpailijan James Nikanderin, 24, kappaleesta Salil eka, salil vika on tullut melkoinen hitti. Youtubessa video on katsottu jo lähes neljä miljoonaa kertaa. Tietoisesti provosoivan lihaskimpun tausta on kristillinen.

Steppaavat papit riemastuttavat

Uudeksi Youtube-hitiksi on noussut video kahdesta steppaavasta papista. Katolisen kirkon varainhankintatilaisuudessa keväällä kuvattu video on kerännyt jo yli puolitoista miljoonaa katsojaa.

Kirkolta ”ei kiitos” halloweenille

Lauantaina on taas pyhäinpäivä. Kristilliseen pyhäinpäivään on yhdistetty kaksi vanhaa juhlaa: uskonsa tähden surmattujen muistopäivä ja kaikkien uskossa kuolleiden muistopäivä. Perinteisen hartaan juhlan rinnalle on Suomessakin ponnahtanut riehakas halloween. Päiväkodeissa ja kouluissa sytytellään kurpitsalyhtyjä, ja lapset pukeutuvat noidiksi ja kummituksiksi.

Sillan alta parrasvaloihin

Kodittoman katusoittajan Doug Seegers (62) nousu Nashvillen kadunkulmilta myyntilistan kärkeen ja konserttikiertueille tuntuu erityisen hyvältä aikana, jolloin talenttikilpailut tuntuvat suosivat vain nuoria.

Yksi varhaisimmista Jeesus-kuvista löytyi

Espanjalaiset arkeologit ovat löytäneet Andalusiasta yhden varhaisimmista Jeesus-kuvista. Se on kaiverrettu pyöreään lasilautaseen, jota arvellaan käytetyn ehtoollisleipäastiana.

Valamossa esillä mestareiden töitä

Uskonnollinen taide on kuin kieltä, jota ymmärretään eri puolilla maailmaa ja usein aikakaudesta tai kirkkokunnasta riippumatta. Valamon luostarin kulttuurikeskuksen Mestarin jälki -näyttely esittelee tällä kertaa nimenomaan länsieurooppalaista uskonnollista taidetta. Varhaisimmat maalaukset sijoittuvat Italian renessanssin aikakaudelle ja tuoreimmat ovat suomalaisten tunnettujen, 1800- ja 1900-luvun taiteilijoiden tekemiä.

Supernainen tajuaa kaiken

Naiset ovat – delfiinien ohella – tunnetusti luomakunnan viisaimpia eli järkeään tolkullisimmin kulloisissakin olosuhteissa käyttäviä olentoja. Kehitysyhteistyössä onkin moneen kertaan todettu, että juuri naisten aseman tukeminen auttaa eniten koko yhteiskuntaa.

Mitalin toinen puoli

Ari Mennander on kirjoittanut kirjan Teemu. Se on mahtava tietopaketti Teemu Selänteen jääkiekkourasta lapsuuden pihaleikeistä NHL-uran päättymiseen.

Jos vielä jään…

Jäädäkö vai lähteä? Miksi jäädä, kun on menettänyt aivan liikaa? Miksi lähteä, kun elämää on vielä kokematta. R.J. Cutlerin ohjaamassa elokuvassa Jos vielä jään 17-vuotias Mia (Chloë Grace Moretz) joutuu valinnan eteen. Erikoisen tilanteesta tekee se, että Mia on jäänyt häilymään elämän ja kuoleman väliin.

ISIS markkinoi itseään sosiaalisessa mediassa

Ääri-islamilainen ISIS-järjestö käyttää tehokkaasti sosiaalista mediaa osoittaakseen valtaansa ja rekrytoidakseen uutta väkeä. Julkisuuteen tuotuja mestausvideoita on tehty jo Al Qaidan aikana, mutta uutuus ovat kuvat, joissa taistelija jakaa itsestään kuvia roikottamassa viholliseksi määritellyn ihmisen irtileikattua päätä.

Laihdutuskisa muutti elämän

Muuramen seurakunnassa nuorisonohjaajana työskentelevä Jukka Peura tuli telkkarinkatsojille tutuksi Suomen suurin pudottaja -kisasta. Alkupunnituksessa Jukka oli kilpailun painavin, yli 190 kiloa. Päätösjaksossa nähtiin 52,5 kiloa laihtunut mies. Mitä nyt kuuluu?

Yhteyden piispat

Luterilaisen kirkon piispat ovat julkaisseet ykseysteesit. Piispakunnan tehtävähän on vaalia sitä, että kirkko pysyy yhdessä ja kasassa eikä hajoile. Kirkossa kuitenkin riidellään railakkaasti, mikä varsinaisesti ei ole mitään uutta. Riidelty on apostoleista alkaen.

Mestattu journalisti sai voimaa rukouksesta

”Rukous toi minulle vapauden – ensin sisäisen vapauden ja sitten vapautumisen ihmeen sodan keskellä, jossa valtaa pitävillä joukoilla ei ollut mitään todellista kannustinta vapauttaa meitä.” Näin kuvaili katoliseen kirkkoon kuulunut James Foley vankeusaikaansa Libyassa 2011.

Olisipa taivaassa naurua

– Kuolema on luonnon tapa sanoa: ”Pöytäsi odottaa.” Kuolematon lausahdus on peräisin Robin Williamsilta, jonka itsemurha on järkyttänyt maailmaa syvästi. Williams oli yksi aikansa rakastetuimmista näyttelijöistä ja koomikoista ja samalla syvästi masentunut ihminen.

Oikea koljatti näyttelee suurelokuvassa

Suomen suurin mies Väinö Myllyrinne (s. 1909- k.1963) olisi ollut vahvoilla näyttelemään Goljatia. Mies oli peräti 251 senttimetriä pitkä parisataakiloinen jättiläinen. Mutta on sitä mittaa Kanadan pisimmällä miehellä Jerry Sokoloskillakin, 31, joka on tänä kesänä eläytynyt Goljatin rooliin.

Päästä meidät pahasta

Kauhuelokuvan genressä on oma alalajinsa absoluuttiselta ja demoniselta tuntuvan pahan käsittelyyn: riivaaja- ja manaajaosasto. Kaupallisessa mielessä myynti-ideana on yliluonnollisella aineksella pelottelu.

Slangi raikastaa uskonnollista kieltä

”Mä diggaan iha sikan olla lähellä Jumalaa!” Monet mieltävät uskonnollisen sanaston juhlalliseksi ja konservatiiviseksi. Slangi taas on epämuodollista ja tuo mieleen katujen kovat kundit. Mitä tapahtuu, kun nämä kaksi puhetapaa yhdistyvät?

Jalkapallotähti Neymar: Korkein ihanne on palvella Kristusta

Jää ikuiseksi arvoitukseksi, tuhoutuivatko Brasilian haaveet jalkapallon maailmanmestaruudesta Neymarin loukkaantumiseen Kolumbiaa vastaan käydyssä puolivälieräottelussa 4. heinäkuuta 2014.

Mareshan luolastosta maailmanperintökohde

Jerusalemin lähistöllä sijaitseva luolaverkosto, joka sijaitsee muinaisten Beit Guvrin ja Mareshan kaupunkien alla, on nimitetty Unescon maailmanperintökohteeksi.

Maalitykki kertoi uskostaan

Brasilian jalkapallon MM-kisoissakin maalintekijänä kunnostautunut Clint Dempsey avautui Sport Spectrumille kristillisestä uskostaan.

Missä vihreät ”pelastajat”?

Haluamme pelastaa ympäristön, ihmiset ja politiikan. Puoluekokouksensa pitäneillä vihreillä on isoja ihanteita. Tavoiteohjelma 2015–2019 sisältää myös hämmentäviä linjauksia.

Rakkauden asiamies

”Koska kaikki minussa rakastaa kaikkea sinussa. Rakastan kurvejasi ja särmiäsi, kaikkia täydellisiä epätäydellisyyksiäsi”, John Legend laulaa radiossa taas, englanniksi tietenkin.

Näin Pahatar vapahdetaan

Viime perjantaina ensi-iltansa saanut Maleficient –Pahatar kertoo vanhan sadun uusiksi tällä kertaa sen pahiksen näkökulmasta.

Lalibelan kirkot houkuttelevat turisteja

Keskellä jylhää vuoristomaisemaa Etiopian Lalibelassa sijaitsee maan ortodoksikristittyjen pyhiinvaelluskohde, yhdestätoista kirkosta koostuva ainutlaatuinen rakennuskokonaisuus.

Suloisia ja sympaattisia ruohonleikkureita

Pirkkalan seurakunnassa työskentelee tänä kesänä pörröisiä, nelijalkaisia puutarhatyöntekijöitä. Pappilan tiluksia siistii viisi lammasta. Kainuunharmas-rotua edustavalla Juulialla on Lulu- ja Lilli-karitsat. Luumu on puolestaan suomenlammas Josefiinan jälkeläinen.

Virsi soi Maailmankylässä

Milloin on tehty parhaat Virsikirjan virret?

Taatto Taivahinen Jonnalle

Kuuden vuoden levytyssapatin Eläköön-albumillaan lopettanut Jonna Tervomaa sai Soundi-palkinnon 2014. Ansioituneille musiikkialan vaikuttajille jaettavaan palkintoon sisältyy Taatto Taivahinen -pysti (Soundi 4/2014).

Pohjanmaalta Hollywoodiin

Mitä yhteistä on ruotsalaisella laulajalla Carola Häggkvistillä ja nettivideolla maailmanmaineeseen nousseella kieliniekalla Sara Maria Forsbergilla?

Kun Erkki Leminen majan löysi

Siellähän se oli. Pyhätunturin kainalossa, järven etelärannalla. Evankelista Erkki Leminen ilahtui. Hän oli löytänyt kuin tarjottimelle asetettuna komean pyöröhirsistä rakennetun kämpän. Oli myös kotoinen pieni rantasauna. Oli kuin olisi tullut kotiin.

Avioparikoulutusta Aurinkorannikolla

Suomalaispariskuntien elämä ei ole Espanjan rannoillakaan pelkkää auringonpaistetta. Luterilainen kirkko tarjoaa hengellistä tukea, mutta esimerkiksi parisuhteiden kiemuroihin ei ole juuri ollut saatavilla apua.

Tulevaisuuden teinien pudotuspeli

Divergent – Outolintu on nuorehkoa yleisöä etsivä dystopia-elokuva. Tulevaisuuden yhteiskunnassa kansalaiset on jaettu viiteen luokkaan luonteenpiirteiden perusteella. Jako jengeihin tehdään 16-vuotiaana teatraalisesti kuin Harry Pottereissa: Vaatimattomat, Uskaliaat, Rehdit, Terävät ja Sopuisat.

Valot pois!

Tämän viikon lauantaina jokainen kynnelle kykenevä voi sammuttaa hetkeksi ainakin turhat valot ja liittyä maailman suurimpaan Earth Hour -ilmastotapahtumaan.

Kolumbia ponnistelee kohti rauhaa

Vasemmistosissit (FARC) ja Kolumbian hallituksen edustajat neuvottelevat Kuuban pääkaupungissa Havannassa rauhasta, joka päättäisi Kolumbiassa vuosikymmenten väkivallan ajan.

Paaville oma aikakausilehti

Paavi Franciscus on virkaansa noustuaan komeillut lukemattomien lehtien kannessa, mutta nyt hän on saanut oman fanilehden. Il Mio Papa (Paavini)keskittyy kokonaan paavin tekemisiin ja sanomiin.

Näköalattomat Korsossa

Korso on vantaalainen lähiö, joka kätkee sisälleen varsin erilaisia elämänmuotoja rauhallisten ja viihtyisien omakotialueiden ja levottomien, poliisille tutuksi tulleiden betonikolossien välillä. Ulkopuolisille näyttäytyy ensinnä ankea asemanseutu ja ostari.

Brittien raamattutuntemus pohjamudissa

Brittien raamatuntuntemus pohjamudissa Raamattu on suurten kertomusten kirja, mutta yleinen tietämys Raamatun sisällöstä on ohentunut niin, että moni ei tunnista edes Raamatun tunnetuimpia kertomuksia ja henkilöitä. Näin ainakin tuoreen brittitutkimuksen mukaan.

Messubongaus

Hirveän hauska tunne. Pappi liimaa pienen kirkkotarran tyhjään ruutuun. Nyt minulla on messupassi, johon voin kerätä kymmenen tarraa. Ihan kuin olisin pyhäkoulussa tai rippikoulussa taas. Helsingissä nimittäin bongataan messuja.

Philomena Lee vaatii adoptioarkistoja avaamaan ovensa

Philomena-elokuvan tosielämän päähenkilö, irlantilainen Philomena Lee, 80. on käynnistänyt julkisen kampanjan adoptiodokumentteja koskevan lainsäädännön muuttamiseksi Irlannissa ja Yhdysvalloissa. Viime viikolla Lee tapasi paavi Franciscuksen Vatikaanissa ja toivoi häneltä tukea pyrkimyksille tuhansien irlantilaisten kohtalotoveriensa – äitien ja lasten – auttamiseksi.

Bieberin kriisi

Vaivaako Justin Bieberia syvällinen hengellinen kriisi? Uskostaankin avoimesti puhuneen megatähden viimeaikaiset toilailut ovat sitä luokkaa, että amerikkalaiset halusivat jo karkottaa hänet maasta. Lukuisat fanit sen sijaan surevat syvästi ja ovat huolestuneita Bieberin henkisestä tilasta.

Kiltti ihminen vanhusten hoitajana

Viime vuosien suosituimpia kotimaisia näytelmiä on Anna Krogeruksen kirjoittama Kuin ensimmäistä päivää. Eri teattereissa draamakomediaksi, mustaksi komediaksi tai tragikomediaksi esitelty näytelmä vie keskelle hoitotyötä ja ajankohtaista vanhustenhoitoa.

Ateistikirkko koki ensimmäisen skismansa

Lontoosta viime tammikuussa käynnistyneet ateistien sunnuntaikokoontumiset levisivät puolessa vuodessa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Sunday Assembly -ateistiseurakuntia on perustettu kymmeniä Dublinista Sydneyhin ja New Yorkiin.

Kirkkobussi kiertää kylillä

Derbyshiressä Keski-Englannissa on jo yli yhdeksän vuotta kiertänyt kirkkobussi Church on the Bus.

Hitaan kuvan kaiho

Walter Mittyn ihmeellistä elämää verrataan elokuvamainoksissa jopa Forrest Gumpiin. Samaan sarjaan tämä pieni elokuva ei yllä millään mittapuulla. Liikuttavista aineksista huolimatta se jää lyhyeksi pintasilaukseksi. Silti siinä on jotain suloista.

Jeesus, Gandhi ja Äiti Teresa Unicefin kampanjassa

Hyväntekijäksi tullakseen ei välttämättä tarvitse luopua kaikesta ja uhrata elämäänsä. Riittää, kun klikkaa pari kertaa netissä. Tämä on viesti Ruotsin Unicefin uudessa videokampanjassa, jonka yhdeksi henkilöhahmoksi on valjastettu Jeesus.

Isänmaallinen mies

Jalo talvilaji hiihto herättää aina suuria ja syvästi isänmaallisia tunteita suomalaisissa, jotka ovat vihkiytyneet upean liikuntamuodon saloihin ja jännittäneet urheilijoidemme puolesta.

Soutaen joulukirkkoon?

Tuleeko pakkasta? Jäätyykö Lappajärvi? Päästäisiinköhän tänä vuonna joulukirkkoon vesiteitse? Näitä kysymyksiä alkaa pyöriä viimeistään adventin aikaan kirkkovenesoutua harrastavien lappajärveläisten mielissä. Heidän kotiseudullaan on joulukirkkoon menty ”lihasvoimin” ainakin vuosina 1929, 2000, 2006 ja 2011.

Sävelkellolla presidentin juhliin

Nurmijärven Klaukkalassa asuva Perttu Pölönen, 18, voitti kehittämällään Sävelkellolla ensimmäisen palkinnon syyskuussa järjestetyssä EU:n Young Scientists -kilpailussa Prahassa. Palkinto poiki kutsun presidentin itsenäisyyspäivän kutsuille.

Joulun tunnelmaan!

Adventin lähetessä alkaa tuntua jo luvalliselta virittäytyä joulun tunnelmaan. Kunnon alun siihen tarjoaa jälleen kerran Jouluradio. Tosi jouluihminen aloittaakin joulunsa 1.12. klo 00.00 radiosta kajahtavalla uudella Hoosiannalla.

Turkuun jättiseimi Italiasta

Kuulu italialainen seimitaitelija Francesco Artese rakentaa Turun tuomiokirkon Agricola-kappeliin valtavan jouluseimen. Sen pohjan pinta-ala on noin 20 neliötä ja maiseman korkeus useita metrejä. Seimen maisema sijoittuu Etelä-Italiassa sijaitsevan Basilicatan maakunnan Materan vanhankaupungin kukkula- ja kalliomiljööseen.

Jumalaton Betoniyö

Pirjo Honkasalon ohjaama Betoniyö pohjautuu Pirkko Saision romaaniin. Esteettiseltä kannalta häkellyttävän hieno ja maailmanlopun tunnelmat ilmaisuvoimaisesti välittävä mustavalkokuvaus on mestariteos. Teoksen sisällön tylyys, kovuus, brutaalius ja nihilistinen paatos sen sijaan herättää kysymyksiä.

Biletä Jeesuksen nimessä

Miten suhtautua kristillisiin yökerhoihin, jotka ovat kasvava trendi länsimaissa. Uskisklubeja on jo Amerikan suurkaupungeissa ja Christianparties.com kertoo, että Britanniassa monet kristilliset järjestöt ovat mukana klubien toiminnassa.

Voittaako rakkaus rasismin

Jotkut elokuvat voi olla hyvä vääntää rautalangasta kuin opettavaiset sadut, jotta lapset ja yksinkertaisimmatkin aikuiset ymmärtäisivät, mikä on oikein ja väärin.

Kilpahevoset kaukalossa

Teemu Selänne on häkellyttävä urheilusankari. 43-vuotiaana hän pelaa yhä maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa. Ennätysten murskaajalle sopivaa on, että hän menee pistetilastoissa kärkeen myös vieraillessaan populaarikulttuurin puolella.

Hainpurema lainelautailija meni naimisiin

Lainelautailija Bethany Hamilton, 23, menetti toisen kätensä, kun hai hyökkäsi hänen kimppuunsa Havaijilla vuonna 2003. Nyt hän on mennyt naimisiin nuorisotyöntekijä Adam Dirksin, 25, kanssa. Häät pidettiin luonnollisesti meren rannalla Havaijilla.

Hei, paavi täällä!

– Hei Anna, paavi Franciscus täällä. Puhelinsoitto katolisen kirkon päältä on ollut harvinaista herkkua tavalliselle seurakuntalaiselle, mutta ajat ovat muuttuneet. Viime aikoina moni on hämmästynyt puhelua uudelta paavilta, joka monessa asiassa on päättänyt toimia toisin kuin edeltäjänsä.

Visaista raamattutietoa

Television tietovisat koettelevat kilpailijoiden älynystyröitä ja viihdyttävät yleisöä kysymällä kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä. Raamattutietoakin kysytään silloin tällöin. Reilun pelin lähtökohtana on tietysti, että kysymysten tekijätkin osaavat Raamattunsa. Eipä osattu Ruotsin TV4:n rahakkaassa ohjelmassa Postkodsmiljönären.

Lapsi ristillä ei jätä kylmäksi

Taideteokset voivat muistuttaa kipeästi ja provosoivasti tavalla ihmisen pahuudesta. Kuubalaissyntyinen taiteilija Erik Ravelo on saanut katolisen kirkon ärtymään krusifiksien käytöstä ja alastomuudesta taiteessaan.

Arjen sielunhoitaja

Tampereen Viialan rintamamiestaloalueen tunnetuinta paikkaa ei tarvitse kauaa miettiä. Lähes 60 vuotta toiminut Helin kioski vetää puoleensa kaikenlaisia ihmisiä. Sympaattisen puukioskin luukulla ja pihamaalla pyörii niin motoristeja kuin mielenterveyskuntoutujiakin.

Obama vieraili synagogassa Tukholmassa

Pieni juutalainen seurakunta Tukholman keskustassa oli suuren huomion keskipisteenä, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vieraili Tukholman suuressa synagogassa. Visiitti oli osa Obaman valtiovierailua ja osui juutalaisten uuteen vuoteen roš hašanaan, jota vietettiin 4.9.

Piispan tytär kertoi masennuksestaan

Joka viides englantilainen kärsii depressiosta. Yksi heistä on Katharine Welby, joka sairastui masennukseen teini-iässä. Julkisuuteen 26-vuotiaan Katharinen depressio nousi, kun hän kertoa asiasta blogissaan.

Rikkaiden ja köyhien kuilussa

Tuloerojen voimakas kasvu ei tee hyvää millekään asuinalueelle. Varakkaidenkin turvattomuus lisääntyy, kun köyhät syrjäytyvät ja katkeroituvat. Neill Blomkampin ohjaama Elysium kertoo vuodesta 2154, jolloin ihmiset ovat on jakautuneet pieneen eliittiin ja köyhien massaan.

Salapoliisi avasi Raamatun

Brittinäyttelijä David Suchet, 67, näyttelee Hercule Poirotin osaa Agatha Christien salapoliisihahmona. Hän on hoitanut herrasmiessalapoliisin roolia jo 25 vuotta.

Pala Jeesuksen ristiä löydettiin

Turkkilaiset arkeologit toivovat löytäneensä palan Jeesuksen ristiä.

Halkokirkko keskellä kylää

Pentti Kangasahon kotipihan kohdalla Urjalassa moni on hieraissut silmiään: voiko halot pinota noinkin. Pihalla on kokonainen pikkukylä haloista tehtyjä rakennuksia kattoineen ja koristeellisine ikkunoineen Tänä vuonna niiden keskelle kohosi halkokirkko. Sen ympärillä on viisi muuta haloista tehtyä rakennusta.

Laittaudu kauniiksi, nainen!

Yhdysvaltalaisella televisioevankelista Pat Robertsonilla riittää sanottavaa asiaan kuin asiaan. Hän vastaa The 700 Club-televisio -ohjelmassaan katsojien kysymyksiin.

Kesäleirillä on kivaa!

– Täällä on paljon mukavaa tekemistä ja ihan erilaista kuin kesämökillä. Varsinkin kun on niin paljon kavereita. Meidänkin luokalta on monta, kesäleiriläinen Laura Linden kehuu.

Nina Åströmin levy ylitti kultarajan

Nina Åströmin Avoin taivas -levy on ylittänyt kultalevyrajan, mikä on harvinaista hengellisen musiikin saralla.

Eemelin rukous ei ollut metku

Vaahteramäen Eemeli, tämä lastenkirjailija Astrid Lindgrenin (1907-2002) rakastettu hahmo on täyttänyt 50 vuotta. Sen kunniaksi Eemeliä on juhlittu Ruotsissa muun muassa avaamalla Astrid Lindgrenin kotikaupungissa Vimmerbyssä sijaitsevaan huvipuistoon ihan oma kylä Eemelille.

Runoelma rakkauden lopusta

Amerikkalainen ohjaaja ja käsikirjoittajaTerence Malick on kahdella viimeisellä elokuvallaan astunut aikamme merkittävimpien uskonnollisia teemoja työstävien elokuvantekijöiden joukkoon.

Raha poikimaan hyvää

Länsi-Yorkshiressä Isossa-Britanniassa sijaitsevassa Kirkheatonin seurakunnassa on kerätty rahaa kirkonkorjaukseen kolmatta vuotta.

Campingin radiossa lopunajan tunnelmat?

Länsi-Yorkshiressä Isossa-Britanniassa sijaitsevassa Kirkheatonin seurakunnassa on kerätty rahaa kirkonkorjaukseen kolmatta vuotta.

Kopioi käsin koko Raamatun

New Yorkista kotoisin oleva Phillip Patterson, 63, sai viime viikolla loppuun nelivuotisen urakkansa, jonka aikana hän kopioi käsin yli 2400-sivuisen Kuningas Jaakon Raamatunkäännöksen (King James Bible).

Isukki neuvoo missitytärtään

Lotta Hintsan tultua valituksi Miss Suomeksi 2013 valokeilaan nousi myös kaunottaren isä Aki Hintsa. Sveitsissä asuva Aki Hintsa työskentelee McLaren-formulatallin lääkärinä.

Hollywoodissa Mooses-buumi

Kumpi ehtii ensin markkinoille, 20th Century Fox vai Warner Bros? Molemmilla yhtiöllä on tekeillä Raamatun Mooseksesta kertova ison budjetin elokuva. Ridley Scott on lupautunut ohjaajaksi Foxin Exodus-filmille, jonka pääosaan havitellaan Batman-elokuvista tunnettuaChristian Balea. Työt alkavat, kun ohjaaja vapautuu meneillään olevasta toisesta filmiprojektista.

Pieni pyhiinvaellus kiireiselle

Kärrytie on vielä mutainen. Lähden lompsimaan Vivamon niittyjen halki kohti Hiljaista niemeä. On kuulas kevätilma. Paras astua piennarta, etten ihan kuraannu.

Mopsi sielunhoitajana

Ruotsin Skärholmenin seurakuntalaiset jäävät kaipaamaan hiljattain poisnukkunutta vapaaehtoistyöntekijää. Kyseessä on hieman erikoisempi tapaus, nimittäin diakoni Lena Gunnarssonin Ture-niminen mopsi, joka oli mukana monissa sielunhoitokeskusteluissa tuomassa lohtua, levollisuutta ja toivoa vaikeisiin tilanteisiin.

Juutalainen laatikossa herättää tunteita Saksassa

Saksan juutalainen yhteisö kohisee Berliinin juutalaisen museon Koko totuus -näyttelystä. Näyttelyssä on esillä muun muassa elävä juutalainen henkilö, joka istuu lasivitriinissä vastailemassa kävijöiden kysymyksiin juutalaisuudesta ja juutalaisen elämästä.

Ristiinnaulitseminen suorassa lähetyksessä

Ristiinnaulituksi joutuminen on kivuliaampaa kuin nykyihminen aavistaakaan. Sadomasokistisia stunt-esityksiä tekevä amerikkalainen Robert Garrison, taiteilijanimeltään Mr Eyelidz, naulautti itsensä esitysmielessä puiseen ristiin pääsiäismaanantaina 1.4. Yhdysvaltojen Beverly Hillsissä.

Idolsista kristittyjen kisa USA:ssa?

Tämän vuoden American Idolsista näyttää tulleen kristittyjen keskinäinen kilpa. Kymmenen parhaan joukkoon on kiekaissut peräti kahdeksan uskovaksi tunnustautuvaa kandidaattia.

Vaatefirma patentoi Jesus-nimen

Luulitko, ettei kukaan voi omia Jeesusta? Väärin. Italialainen farkkutehtailija on kaupallistanut Jesus-nimen ja uhkaa oikeustoimilla niitä, jotka yrittävät tuotteissaan käyttää sitä.

Pyssykursseja baptistikirkolla

Calvaryn baptistikirkossa pohjoisteksasilaisessa Dumasin pikkukaupungissa ollaan hengen miekan lisäksi ottamassa käyttöön maallinen aseistus. Kirkon tiloissa pidetään tänä keväänä käsiaseen käyttökurssi.

Metropoliitan Rolex maksaa kirkon sähkölaskun

Sähkön hinta Bulgariassa on nelinkertaistunut vuoden aikana. Tunnetusta ortodoksikirkosta Plovdivin kaupungissa uhattiin katkaista sähköt, kun seurakunta ei pystynyt maksamaan noin 1500 euron laskua.

Näyttely vie ihon alle

Tiedekeskus Heurekan aulassa on punaiseksi maalattuja 200 litran tynnyreitä, yhteensä 35 kappaletta. Aikuisen sydän, tuo nyrkinkokoinen elin, pumppaa päivässä niiden sisällön verran verta, tai pari tynnyriä enemmänkin.

Viimeinen paavi ennen loppua

Taas olisi maailmanloppua luvassa, jos on uskomista irlantilaisen Pyhän Malakian ennustukseen. Sen mukaan nyt tehtävänsä jättävän Benedictus XVI:n jälkeen tuleva paavi jää viimeiseksi.

Pyhä Valentinus tuki rakastavaisia

Helmikuun 14. vietetään ystävänpäivää, joka suomalaisessakin almanakassa on Valentinin päivä (sama päivä on myös Voiton nimipäivä). Pyhä Valentinus oli Rooman piispa, joka kärsi marttyyrikuoleman vuonna 269 kotikaupungissaan. Mutta miksi hänet liitetään rakkauteen.

Kipinää vapaaehtoistyöhön

Lukiolaisilla on Heinolassa valinnaisaineiden tarjottimella myös vapaaehtoisja vanhustyön kurssi. Käytännössä sen järjestää Jyränkölän Setlementti ry yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Jeesuksen diivat tositelevisiossa

Tänä vuonna amerikkalaisille televisionkatsojille tarjotaan tositelevisiota pappiloiden kammareista ja siitä, miten sunnuntaikristitty elää viikolla.

Elokuvien ja Raamatun yhteys kiehtoo koululaisia

Hämeenkyrössä Kaipion kyläkoulun oppilaat yllättivät opettajansa ja papin. He innostuivat tekemään Raamatusta kiperiä kysymyksiä.

Vatikaanissa kelpaa vain käteinen

Vatikaanin museoihin jonottavien turistien on syytä pitää käteistä rahaa mukanaan, sillä vuoden alusta alkaen maksukortteja ei enää hyväksytä paavin kotivaltiossa. Italian keskuspankki on toistaiseksi lakkauttanut elektronisten maksupäätteiden käytön osana pyrkimystä estää rahanpesua.

Poika, tiikeri ja Jumala

Aikana jolloin uskonnon ääni halutaan vaientaa ja Jumalakin julistaa tarpeettomaksi, taide näyttää kulkevaan aivan omaan suuntaansa. Usko löytää elintilaansa musiikissa, teatterissa ja etenkin elokuvateollisuudessa, joka nostaa kerta toisensa jälkeen uuteen käsittelyyn vanhoja myyttejä ja uskonnollista pohdintaa.

Tämäkö oli Nooan tulva?

Kaikkien tulvien äiti – onko sellainen joskus ollut? Vedenalaiseen arkeologiaan erikoistunut tutkija Robert Ballard uskoo löytäneensä todisteita siitä, että Raamatun vedenpaisumuskertomus perustuu tositapahtumiin. Aiheesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Valamossa on esillä mestarien jälkeä

Uskonnollinen taide on kuin kieltä, jota ymmärretään eri puolilla maailmaa ja usein aikakaudesta tai kirkkokunnasta riippumatta. Valamon luostarin kulttuurikeskuksen Mestarin jälki -näyttely esittelee tällä kertaa nimenomaan länsieurooppalaista uskonnollista taidetta. Varhaisimmat maalaukset sijoittuvat Italian renessanssin aikakaudelle ja tuoreimmat ovat suomalaisten tunnettujen, 1800- ja 1900-luvun taiteilijoiden tekemiä.

Naispapit haluavat naispiispan

Tulevaisuudessa Suomen ev.lut. kirkon piispa voi yhä todennäköisemmin olla nainen. Ja ehkä määräaikaisessa virassa. Mutkia oikoen näin voisi päätellä kahdesta tuoreesta kyselystä.
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä