17.3.2016Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Istockphoto

@-merkki ja aamen

ajassa_ät-merkki

Internet-aikakauden symboliksi noussut @-merkki on tunnettu jo vuosisatojen ajan, mutta aiemmin vain harvojen keskuudessa.

Varhaisimmissa muodoissaan symboli on esiintynyt käsin kirjoitetuissa asiakirjoissa, jotka liittyivät jollakin tapaa kaupankäyntiin ja kirjanpitoon. Esimerkiksi 1500-luvun italialaisissa ja espanjalaisissa kauppakirjoissa se tarkoitti tilavuutta, määrää tai yksikköhintaa. Joissakin tapauksissa amfora-sana, eli tietyn kokoinen viiniruukku, on saatettu korvata kyseisellä merkillä.

Merkki pääsi mukaan jo ensimmäisiin kirjoituskoneisiin, ja sitä tietä myös tietokoneiden näppäimistöön.

BBC Magazinen artikkelin mukaan tähän mennessä varhaisin tunnettu ät-merkin käyttöyhteys on kuitenkin uskonnollinen. Eräässä Vatikaanin kirjakokoelmassa säilytetään vuoden 1345 käännöstä kreikankielisistä aikakirjoista, jossa @-symboli korvaa aamen-sanan ensimmäisen kirjaimen.

Valitettavasti on jäänyt pimentoon, mistä syystä kyseiseen ratkaisuun on päädytty. Voisiko ajatuksena olla, että tällä tavoin on pyritty painottamaan aamenta tai lisäämään sitä edeltävien lauseiden painoarvoa?

Hepreankielinen aamen taas on sana, jolla Jeesus usein aloitti arameankielisen puheensa, ja Ilmestyskirjan mukaan Jeesus itse on aamen.

Joka tapauksessa on hauska leikkiä ajatuksella, että päivittäisessä viestittelyssä kaikki maailman kansat kirjoittavat nykyään eräänlaisen aamenen sähköpostia lähettäessään.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä