7.5.2015Teksti Ulla-Maija VilmiKuva Markku Mattila/SLS

Amalia rohkaisee sinnikkyyteen

Amalia

Helatorstain jälkeisenä viikonloppuna saa ensi-iltansa musiikkinäytelmä Amalian kutsumus. Näytelmän on käsikirjoittanut ja säveltänyt Suomen Lähetysseuran musiikki- ja taidetoiminnasta vastaava muusikko ja kanttori Päivi Mattila.

Kiinnostavaa on, että esitys aiotaan videoida ja laittaa nettiin, samoin kuin käsikirjoitus. Seurakunnat voivat vapaasti toteuttaa näytelmän paikallisin voimin.

Näytelmä perustuu suomalaisen lähetystyön uranuurtajasukupolveen kuuluvan Amalia Skoglundin elämänvaiheisiin.

– Teologian tohtori Kirsti Kena kertoi 1990-luvun lopulla Amaliasta ja kirjoitti hänestä kirjassaan Eevat apostolien askelissa. Keräsin itsekin aineistoa Amaliasta, mutta se jäi silloin hyllyyn, Mattila kertoo.

Leskikirkkoherran kanssa avioitunut Amalia jäi pian leskeksi ja joutui huolehtimaan lapsipuolistaan. Kun Amalia kihlautui toisen kerran, kesti kymmenen vuotta, ennen kuin hän pääsi sulhasensa luo Ambomaalle. Vain viikkoja avioliiton solmimisen jälkeen puoliso sairastui malariaan ja kuoli.

– Moni joutuu kokemaan vastoinkäymisiä ja menetyksiä sekä huolehtimaan ympärillä olevista ihmisistä. Kaiken keskellä Amalia koki kutsumuksensa vahvasti ja jaksoi seurata sitä, pohtii Mattila tarinan yleispätevyyttä.

Näytelmää ovat työstäneet myös ohjaaja Antti Sevanto ja musiikin sovittaja Pekka Nyman. Pääroolin esittää näyttelijä Marika Westerling.

Materiaali löytyy näytelmän esityksen jälkeen: www.suomenlahetysseura.fi


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä