26.4.2018Sanat Heli Karhumäki

Eliittityttö Valburg räjäytti lasikatot

Vappupalloja, serpentiiniä, kuohujuomaa ja silliaterioita. Englantilainen Valburg olisi ihmeissään, jos eläisi ja näkisi, miten me täällä kylmässä Pohjolassa vietämme hänen mukaansa nimettyä vappua.

k-17-2018-8-sait Walburg

Valburg syntyi vuonna 710 aikansa eliittiin, varakkaaseen perheeseen. Jo 10-vuotiaana hänet laitettiin luostariin, ja hän ottikin luostarin tasokkaasta koulusta kaiken irti. Häntä valmistettiin erityiseen tehtävään: viemään evankeliumin valoa jumalattomaan Saksaan. Ensimmäisen uskontodistuksen hän antoi jo matkalla Englannista Saksaan, kun laiva joutui myrskyssä merihätään: hän rukoili polvillaan kannella koko matkan.

Uransa hän aloitti Württenbergissä avustamalla Saksan apostolina tunnettua Bonifanus-enoaan, joka kutsui aikansa radikaalina myös naisia lähetystyöhön. Valburg keräsi monilla ihmeiksi tulkituilla teoillaan mainetta ja kunniaa. Hän oli merimiesten suojelupyhimys, raivotautisen koiran rauhoittaja, nälänhädän taltuttaja sekä vastasynnyttäneiden ja maanviljelijöiden suojelija.

Lopulta hän päätyi 50-vuotiaana vaikutusvaltaisen Heidenheimin miesluostarin johtoon. Tämä hämmästyttävä asema nosti hänet koko kristillisen Euroopan kärkivaikuttajiin.

Kuoltuaan 69-vuotiaana hän unohtui sadaksi vuodeksi, mutta ponnahti uuteen suosioon paavin julistettua hänet pyhimykseksi ja määrättyään tälle muistopäivän.

Hänen luunsa lepäävät Eichstättin Pyhän ristin kirkossa pyhän Valburgin benediktiiniläisluostarissa.

Suomessa Vappuja on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan ollut 1900-luvun alusta tähän saakka 6900, Valpureita 3609 ja Valborgeja 1457.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä