21.7.2016Teksti Erja Taura-JokinenKuva Rovaniemen seurakunnan kuva-arkisto

Hartaus luontokirkolla

ajassa_luontokirkko

Kesä voi saatella lomailijan uusille poluille, ehkäpä myös käymään luontokirkossa. Niin kävi joskus viime vuosituhannella Ylioikaraisen isännälle Rovaniemen Somosenkankaalla. Hänellä oli tapana kesäisinä sunnuntaipäivinä mennä omilla maillaan sijaitsevan komean kiven läheisyyteen pitämään hartaushetkeä.

Rauhaisa ympäristö oli luonnon takaama, sillä paikkaan ei vienyt kuin vaatimaton kinttupolku. Myöhemmin tuota siirtolohkaretta alettiin nimittää Somosenkirkoksi.

Samalle seudulle rakennettiin 1950-luvulla Permantokosken voimalaitos. Kyläläisten kertoman mukaan Somosenkankaan kiviröykkiöt olivat vaarassa joutua sepelimurskaamon tuhoamaksi. Muutamat kyläläiset saivat Somosenkirkolle suojelupäätöksen, ja alue jäi rauhaan.

Pastori Reijo Miettusen ideasta siirtolohkareesta tuli kesäisen jumalanpalveluksen paikka. Siellä on jylhää tunnelmaa, sillä Somosenkirkon ”torni” yltää kymmeneen metriin.

Ehkä vastaavia elämyksiä koetaan jatkossa entistä enemmän ympäri Suomen. Ainakin kirkon maaseutulinjaukset viime vuodelta kehottavat edistämään tietoisuutta luomakunnan pyhyydestä Luojan lahjana ja luonnon hoitavien elementtien hyödyntämistä.

Se tapahtuu esimerkiksi järjestämällä luontokirkkoja ja -hartauksia, hiljaisuuden polkuja, metsäpyhäkouluja, vaelluksia ja retriittejä luonnon keskellä.


Marjetan päivän hartaus Somosen kirkolla su 24.7. klo 13

www.rovaniemenseurakunta.fi


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä