9.5.2018Sanat Heli KarhumäkiKuva Minna Ylimäki-Hemminki

Haukkaako verottaja nuoren kesätienestistä?

k-19-2018-07-nuorten kesätyötNETTI
Adrienn ja Vera vievät kukkia asiakkaan toivomalle haudalle.


Jos nuorelle ei napsahda sopivaa kesätyöpestiä, kekseliäs voi tarjoutua tekemään palkkiota vastaan pieniä työkeikkoja, vaikkapa siivousta, kaupassa käyntiä, auton pesua tai lemmikkien hoitamista.

Adrienn Magyar ja Vera Lindholm päättivät tarjota pienimuotoista haudanhoitoa ja ilmoittivat siitä paikkakunnan Facebook-ryhmässä: ”Monella on tapana viedä juhlapäivänä kynttilä tai kukkia läheisen haudalle. Jos et itse pääse paikalle tai asut kaukana, hoidamme asian ja voimme hieman siistiä hautaa puolestasi Lapualla ja lähimaastossa pientä korvausta vastaan. Olemme ahkeria, vastuullisia, ystävällisiä ja tarkkoja. Todistamme työmme lähettämällä valokuvan tilaajalle. Tarvitsemme vainajan nimen, tiedon hautapaikasta ja tilaajan tiedot.”


Tytöt saivat ryhmässä paljon kannustusta. Mutta pitääkö pienet palkkiot ilmoittaa verottajalle?

– Nuorten pienet keikkatyöt ovat erittäin kannatettava asia, eikä verottajalla ole mitään halua jarruttaa tai hankaloittaa niitä, kertoo veroasiantuntija Pekka Mehtonen.

– Suomen verolakien mukaan kaikki ansiotulo on lähtökohtaisesti veronalaista, ja pienetkin tulot tulee ilmoittaa verottajalle. Ilmoittaminen on kuitenkin helppoa, ja jos vuosittainen ansiotulo jää alle noin 10 000 euron, veroa ei peritä.

Mehtosen mukaan verottaja ei tarvitse pienistä palkkioista tositteita eikä kirjanpitoa, vaan sille riittää selvitykseksi itse tehty yhteenveto. Kesällä kannattaa siis kirjoittaa muistivihkoon päivämäärät, tehtävät, maksajat ja summat.

Veroilmoituksen voi tehdä lomakkeella tai verkossa, ja yhteenveto laitetaan veroilmoituksen liitteeksi. Loppusumma merkitään kohtaan ”Muut ansiotulot” ja alle nimikirjoitus.

Myös vanhempi voi tehdä ilmoituksen alaikäisen puolesta kirjautumalla verohallinnon sivuille omilla verkkopankkitunnuksillaan.

Tietoa kesätöiden verotuksesta ja veroprosenttilaskurit löytyvät osoitteista vero.fi ja veronmaksajat.fi.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä