12.7.2018Sanat: Heli KarhumäkiKuva: Heli Karhumäki


Iloa ja ikävää Herättäjäjuhlilla


k-27-2018-11-herättäjäjuhlat mustamakkara
. ”Hyvää oli ja syvälle meni!” sanoi Mikko Saikkonen nautittuaan kenttälounaaksi kunnon kiepin Tapolan mustaamakkaraa. Yhdeksi kenttälounaan ruokalajiksi valitusta paikallisherkusta tuli hitti, jota ihasteltiin juhlakansan Facebook-päivityksissä ja ostettiin vielä juhlien päätteeksi mukaankin.


Sodan 1918 sovinto ja ihmisen taivasikävä kulkivat puheitten punaisena lankana Herättäjäjuhlilla Tampereen Kalevan kirkon juurella viime viikonvaihteessa. Juhlatunnuksen Lähellesi ikävöin alla veisasi Siionin virsiä hitusta vaille 30 000 juhlavierasta.

Herännäisyyden eli körttiläisyyden kesäjuhlassa ohjelman runkona ovat ulkoilmaseurat, joissa puheet ja Siionin virret vuorottelevat. Oheisohjelmana oli muun muassa konsertteja, lasten ja nuorten ohjelmaa, sinkkujen pikadeitit sekä körttipukuisten kokoontuminen. Juhlat päättyivät perinteen mukaan polvirukoukseen ja Herraa hyvää kiittäkää -virteen.

Aloitteen juhlien järjestämiseksi Tampereella teki tuomiorovasti Olli Hallikainen, ja järjestäjinä olivat Tampereen ev.lut. seurakunnat, kaupunki ja Herättäjä-Yhdistys. Edelliset Herättäjäjuhlat Tampereella olivat 1967.

Sisällissodan muistovuosi antoi aihetta muistella heränneitten ja papiston osuutta Tampereen valtauksessa. Teol.tri Ilkka Huhdan johdolla yliopistolla pidetty Tie sovintoon: Tampere 1918 ja 2018 -seminaari valotti heränneitten roolia sodan vaiheissa. Muun muassa Lapuan Karhunmäen opistolta nuoret körttipojat osallistuivat valkoisten joukossa Tampereen taisteluihin rehtori Väinö Malmivaaran johdolla. Tampereella seurakunnat tarjosivat kirkoista turvapaikkaa sadoille punaisille sotapakolaisille ja sodan jälkeen monet punaorvot saivat sijaiskodin herännäisperheistä.

- Vaikka valtaosa papistosta oli mieleltään valkoista, papisto pyrki kutsumuksensa ja parhaan kykynsä mukaan hoitamaan niin punaiset kuin valkoisetkin seurakuntalaisensa, kertoi teol.tri Voitto Silfverhuth.

Tietä sovintoon ovat rakentaneet mm. yhteinen kaatuneiden muistopäivä ja asevelipapiston rauhantyö.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä