23.4.2015Teksti Janne Villa

Job Putinin Venäjällä

Ajassa leviathan

Kovaonnisen Jobin tarina on pohjana venäläisen Andrey Zvyagintsevin palkitussa elokuvassa Leviathan, joka sijoittuu Barentsinmeren kylään. Nikolai on autonkorjaaja, perusäijä, jota ei hurskaudessaan voi verrata Jobiin. Hänenkin huokauksensa kääntyvät Jumalan puoleen, kun elämä tuhoutuu. ”Miksi?”

Nikolain perhe asuu rantahuvilassa, josta on komeat näkymät. Korruptoinut pormestari haluaa pakkolunastaa talon, mutta kovapintainen mekaanikko koettaa taistella vastaan. Vaan saako Venäjällä oikeutta? Turha toivo.

Systeemin edustajat ovat liittoutuneet moraaliltaan ja rakenteiltaan rappeutuneessa yhteisössä. Porhot viis veisaavat lain hengestä. Venäjän Job menettää kaiken: talon, vaimon, pojan, vapauden...

Leviathan on tarujen paha merihirviö, joka esiintyy Vanhassa testamentissakin. Yhteiskuntafilosofi Thomas Hobbes kannattaa Leviathan-kirjassaan (1651) absoluuttista valtaa: valistuneella yksinvaltiaalla tulee olla rajaton hallinta.

Venäjällä suvereeni valta on saanut takuumiehekseen takavuosina kovia kokeneen ortodoksikirkon. Öykkärimäinen pormestari saa hengellistä tukea kirkonjohtajalta. Elokuva päättyy pitkään otokseen, jossa kirkonmiehet saarnaavat totuudesta – samaan aikaan kun he sallivat vastalauseitta kansan riistämisen ja pönkittävät systeemiä.

Surkuhupaisa todistus taideteoksen ytimeen osuvuudesta on se, että elokuvan esittäminen kiellettiin Murmanskin alueella. Vaikka kommunismista vapauduttiin, demokratiaan ja oikeusvaltion vapauteen on Venäjällä pitkä matka.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä