14.6.2018Teksti Heli Karhumäki

Kesäooppera valottaa Mannerheimin koti-ikävää ja uskoa Jumalaan

ajankohtaista_Mannerheim-esitys_pääkuva

Mannerheim ei ollut vain sotapäällikkö ja presidentti, vaan monien surujen mies. Hänen isänsä hylkäsi perheensä, perhe menetti kotinsa, äiti menehtyi avioeron murtamana ja läheinen sisar Annicka kuoli sairauteen. Mannerheimin loppuelämää sävytti kaipuu lapsuuden eheään perhe-elämään Louhisaaren kartanossa sekä nojautuminen Jumalan apuun kansakunnan vaativissa tehtävissä.

Koti-ikävän ja uskon teemat kantavat myös Ilmajoen musiikkijuhlien Mannerheim-oopperaa, joka kulkee marskin lapsuudesta Pietarin sotakouluun, avioliittoon ja naissuhteisiin, Venäjän vallankumoukseen sekä vuoden 1918 ja viime sotiin. Loppu tiivistyy kansallissankarin ristiriitaiseen rooliin yksinäisenä vanhuksena, joka suree sotien uhreja, katuu itsekkyyttään ja rukoilee ahdistuksissaan Jumalaa.

Kolmen kesäkauden Mannerheim-oopperan menestys on ylittänyt odotukset. Tuomas Kantelisen säveltämän teoksen miehitykseen kuuluu lähes 40 henkilöroolia sekä suuri oopperakuoro, musiikista vastaa Vaasan kaupunginorkesteri. Mannerheimina on baritoni Waltteri Torikka, muissa rooleissa muun muassa Johanna Rusanen-Kartano, Essi Luttinen ja Petri Bäckström.

Kyrönjoen rantamiljöössä esitetty teos piti otteessaan myös nuoria katsojia. Pietari, 10, ja Kirsikka, 12, Hanhisaloa ei haitannut edes hyytäväksi muuttunut sää.

– Kyllä kannatti tulla. Se oli niin aito ja kiinnostava, totesi Pietari.

– Aivan sikahyvä! hehkutti Kirsikka. Tosi elävästi näytelty. Äkkiä siihen tottui, että kaikki vuorosanat lauletaan.

Tarinassa oli heistä hyvää huumoria, iloa, surua ja hurjaa sotakohtauksen pauketta.

– Surullisin oli Annicka-siskon kuolema, sanoi Kirsikka.

– Ja Ida-mummon suru, kun lapsenlapsi Kalle kuoli sodassa, arvioi Pietari.


Esitykset 14.-16.6.2018 sekä useita esityksiä kesällä 2019. www.musiikkijuhlat.fiPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä