24.10.2013Teksti Janne VillaKuva Yellow Film

Kilpahevoset kaukalossa

k-43-2013-23-Ajassa Selänne
Lapsenuskonsa säilyttänyt Teemu tunnustaa välittömään tyyliinsä myös uskonsa Jumalaan ja rukoilevansa säännöllisesti.


Teemu Selänne on häkellyttävä urheilusankari. 43-vuotiaana hän pelaa yhä maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa. Ennätysten murskaajalle sopivaa on, että hän menee pistetilastoissa kärkeen myös vieraillessaan populaarikulttuurin puolella.

JP Siilin taiten tekemä elokuva Selänne nousi reilussa parissa viikossa kaikkien aikojen katsotuimmaksi kotimaiseksi dokumentiksi. 100 000 katsojan raja rikkoutunee pian.

Positiivisena persoonana, elämänhallintansa hyvin säilyttäneenä superjulkkiksena ja hyväntekeväisyyden harrastajana Selänne on onnistunut nauttimaan harvinaisen myönteisestä julkisuudesta. Siili ei kuitenkaan rakenna myyttiä ongelmattomasta menestyjästä.

Teemun isoveljen sortuminen huonoille teille ja vanhempien ero käsitellään koskettavan avoimesti. Ehkä rankimmasta analyysista vastaa vaimo Sirpa Selänne. Hän ilmaisee, että kiekkoilijat ovat kuin isoja lapsia, jotka kokevat maailman, ja puolisoidenkin, pyörivän heidän ympärillään. Teemu vitsaileekin, miksei vaimo ole jo tuonut kahvia.

Taiteilijoiden ja yritysjohtajien osalta itsekkyyttä on tilitetty paljon. Huipulle pääsemiseen liittyvä täydellinen omistautuminen omalle projektille vaatii veronsa ihmissuhderintamalla.

Sympaattinen Teemu käyttää kiekkoilijoista ilmaisua kilpahevoset – makkaratehdas odottaa heti kun homma ei toimi. Liian vaikeita kysymyksiä dokumentti ei esitä. Esimerkiksi sitä, mistä ihmeen luonnonoikusta johtuu, että Pohjois-Amerikan ilmasto saa monien kapealuisimpienkin suomalaispoikien poskiluuston ja leukavärkin levenemään silmissä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä