29.1.2014Ulla-Maija VilmiHarri Hinkka/Tampereen teatteri

Kiltti ihminen vanhustenhoitajana

Viime vuosien suosituimpia kotimaisia näytelmiä on Anna Krogeruksen kirjoittama Kuin ensimmäistä päivää. Eri teattereissa draamakomediaksi, mustaksi komediaksi tai tragikomediaksi esitelty näytelmä vie keskelle hoitotyötä ja ajankohtaista vanhustenhoitoa.

K-05-2014-23-ajassa vanhukset näytelmässä.jpg
Arttu Ratinen (vas.), Elisa Piispanen, Marjut Sariola ja Kirsimarja Järvinen mustan komedian tiimellyksessä.


– Se ei ollut alkuperäinen lähtökohtani. Halusin kirjoittaa kiltin ihmisen tarinan, ja sen myös tein. Näytelmän tapahtumat nyt sattuvat sijoittumaan vanhainkotiin, mutta ne voisivat tapahtua oikeastaan missä tahansa suomalaisessa työpaikassa, sanoo Anna Krogerus.

Näytelmä kantaesitettiin Kajaanissa 2007. Ehdotus tapahtumapaikasta tuli näytelmän kirjoitusprosessia läheltä seuranneelta ja kantaesityksen ohjanneelta Irene Aholta.

Vanhainkoti on Krogerukselle tuttu ympäristö. Hänen perheessään asunut isomummi vietti dementoiduttuaan elämänsä viimeiset kymmenen vuotta laitoksessa.

Kuin ensimmäistä päivää ei ole vain julkisuudessa jo puhki puhutun vanhan kertausta. Näytelmässä on läsnä elämän ja maailman monimutkaisuus: on säästötoimia, määräaikaisilla työsopimuksilla pelaamista, maahanmuuttajien työllistymiskysymyksiä, työpaikan vuorovaikutus- ja jaksamisongelmia, itsekkyyttä ja toisen ohittamista sekä toisen hyväntahtoisuuden härskiä hyväksi käyttöä.

Näytelmää esitetään niin ammattilais- kuin harrastajavoimin. Ammattilaisteattereiden ohjelmistossa se on tai on ollut ainakin Porissa, Kemissä, Kokkolassa, Tampereella, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Kotkassa, teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä.

– Porin esityksessä minua viehätti valtava lämpö, jota se huokui. Tampereen Teatterin tyylikäs tulkinta tulee kesään mennessä olleeksi ohjelmistossa kaksi kokonaista teatterivuotta. Se on oma ennätykseni, ja harvinaislaatuista Suomessa.

Anna Krogerus ei ole nähnyt läheskään kaikkia tulkintoja näytelmästään.

– Kun kirjoitin näytelmää, aloin odottaa esikoistani, ja lapsia on tullut sen jälkeen jo kaksi lisää. Olen priorisoinut vähäisen työaikani uusien näytelmien kirjoittamiseen ja karsinut vanhojen töiden fiilistelystä, kertoo 5-vuotiaan pojan ja 3- ja 1-vuotiaiden tyttöjen äiti.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä