6.2.2013Teksti: Erja Taura-JokinenKuvat: Istockphoto

Kipinää vapaaehtoistyöhön

Vapaaehtoista vanhustenhoitoa
Nuorille kannattaa tarjota erilaisia vapaaehtoistehtävä jo koulussa.

Lukiolaisilla on Heinolassa valinnaisaineiden tarjottimella myös vapaaehtoisja vanhustyön kurssi. Käytännössä sen järjestää Jyränkölän Setlementti ry yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Kurssi kestää lukuvuoden, lokakuusta maaliskuuhun.

– Odotetuimpia ovat harjoittelujaksot, joilla nuoret ovat palvelleet esimerkiksi näkövammaisen avustajana, palvelutalon dementiayksiköissä, seurakunnan Yhteisvastuu-tapahtumissa ja SPR:n verenluovutuksissa, luettelee Jyränkölän vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka.

Kurssilaiset ovat olleet innostuneita ja aloitteellisia.

– Muutamat halusivat päästä töihin päihdekuntoutujien asuntolaan. Yksi toivoi päiväkotiin, josta tahtoi varmistusta, kun haaveili lastentarhanopettajan opinnoista. Kaikki tämä saatiin järjestettyä.

Kurssiin on sisältynyt viiden tuplakoulutunnin verran teoriaa sekä yhteensä 20 tuntia harjoittelua.

Päätteeksi opiskelijat ovat kirjoittaneet esseen näkemästään ja kokemastaan.

– Nuoret ovat pitäneet erilaisiin ihmisiin tutustumista rikkautena. Moni oli päässyt osalliseksi uusista, antoisista ihmissuhteista. Itse toivon, että he tällä tavoin syttyvät vapaaehtoistyöhön, johon kovasti tarvitaan uutta sukupolvea. Ainakin Heinolassa enemmistö sekä avun antajista että avun saajista on ikääntyneitä.

Eräällä tunnilla oli luennoimassa mies, joka kertoi kokemuksistaan Setlementtiliiton Tansanian työleiriltä.

– Myöhemmin kuulin, että lukiolainen nuoripari oli samassa maassa vapaaehtoistyössä. Heitä oli jututettu paikallislehteen. Sydämeni sykähti, kun muistin, että he olivat aikoinaan olleet kurssillamme.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä