31.5.2018Sanat ja kuva: Erja Taura-Jokinen

Körtin pipa ei kiristä

k-22-2018-07-Näin syntyi körttipipa matala

Tampereen "kiälessä" pipa on rakastetuimpia sanoja – ei siis pipo, vaikka samaa asiaa tarkoittaakin. Heinäkuisilla Tampereen Herättäjäjuhlilla päähän voi vetää körttipipan.

Eläkkeellä oleva Riitta Innamaa on Herättäjäjuhlien varainhankintatoimikunnan aktiivi, joka on omin käsin neulonut jo viitisenkymmentä körttipipaa. Edellisten Tampereen Herättäjäjuhlien aikaan hän oli rippikoulutyttö.

– Idea uniikeista päähineistä tuli jo vuoden 2016 puolella, jolloin Tampereella alettiin tehdä talkoilla vauvoille Suomen itsenäisyyden juhlavuoden pipoja. Miksi emme mekin?

Innokkaita neulojia on löytynyt esimerkiksi Kalevan kirkon ja Pirkkalan seurakunnan käsityökerhoista sekä Nokian seurakunnan kanttorien ja pappien joukosta.

Toukokuun lopulla pipoja oli mennyt kaupaksi kolmisensataa. Riitta Innamaa on lupautunut talkoilemaan myös juhlien myyntipisteessä.

– Pipan valtteja ovat korkealaatuinen villalanka, aidon käsityön jälki sekä monipuoliset käyttömahdollisuudet.

Mustassa körttihuivissa on perinteisesti sininen raita, joka pipoon upotettuna hehkuu kissankellon, sinivuokon, kaunokin ja mustikan sävyjä. Tarjolla on myös suruton eli maailmallinen pipa, punaisella raidalla. Raidan saa halutessaan taiteltua piiloon.

Pipamallin on suunnitellut käsityötoimittaja Hanna Tamminen. Se tuo mieleen ranskalaisen merentutkijan Jacques Cousteaun tunnetuksi tekemän päähineen.

Riitta Innamaasta tuli aikoinaan körttitilaisuuksien vakiokävijä minuutissa.

– Satuin elämäni ensi kerran tulemaan Herättäjäjuhlille vuoroveisuun aikaan. Juuri silloin veisattiin Siionin virttä Soi kiitosta virteni Herran. Sillä voimallisella hetkellä tunsin, että minut rakastettiin joukkoon mukaan.


Herättäjäjuhlat Tampereella Kalevan kirkon ympäristössä 6.–8.7. www.herattajajuhlat.fi.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä