6.8.2015Teksti Arja-Leena Paavola

Kreikasta tarjotaan taloudellista tukea suomalaisille ortodokseille

Lammilla sijaitseva Athos-Säätiön Luostarikeskus on parin viime vuoden aikana kehittänyt talkoovoimin entistä kuntoutuskeskusta ortodoksiyhteisöksi. Tällä hetkellä käytössä on kaksi kirkkotilaa, jotka ovat tehty olemassa oleviin rakennuksiin.

k-32-2015-22-Ajassa Kreikkalaisten lahja
Eräällä Athoksen luostarilla on keskeinen rooli hankkeen rahoituksen järjestämisessä.


– Haaveenamme oli, että toimintamme kasvettua ja taloutemme vakiinnuttua voisimme rakentaa tänne uudisrakennuksena ison Athos-vuoren rakennusperinnettä edustavan kirkon. Nyt se on toteutumassa: ilman omaa aktiivisuuttamme aloite uuden kirkon rakentamisesta lahjoitusvaroin tehtiin meille jo siinä vaiheessa, kun kävimme tutustumassa tähän paikkaan kolmisen vuotta sitten, kertoo Athos-Säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen Lammilta.

Kirkon mallina toimisi Konstantinopoliin rakennettu maineikas Hagia Sofia.

– Rahoituksen koordinoinnissa toimii keskeisesti eräs Athoksen luostari, jossa hyvä ystävämme elää munkkina. Hänen vuokseen luostarin johtaja on kiinnostunut Suomesta ja on vuoden 2002 jälkeen käynyt maassamme 10 kertaa. Hänellä on kotimaassaan ja muuallakin tuhansia rippilapsia, joista moni haluaisi osallistua hankkeeseen.

Pöyhönen muistuttaa, että Kreikassa on myös varakkaita ihmisiä, jotka ovat hankkineet omaisuutensa rehellisin keinoin ja uhraavat paljon kirkolliseen elämään ja hyväntekeväisyyteen.

– Kirkko olisi siten kreikkalaisten pyyteetön rakkauden lahja suomalaisille ortodokseille.

Arja-Leena Paavola


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä