24.4.2014Teksti Freija Özcan

Kun Erkki Leminen majan löysi

K-17-2014-22-Ajassa Kairosmaja
Revontulikappeli oli valmistuessaan Lapin ensimmäinen tunturikappeli.

Siellähän se oli. Pyhätunturin kainalossa, järven etelärannalla. Evankelista Erkki Leminen ilahtui. Hän oli löytänyt kuin tarjottimelle asetettuna komean pyöröhirsistä rakennetun kämpän. Oli myös kotoinen pieni rantasauna. Oli kuin olisi tullut kotiin.

Elettiin kesää 1973. Leminen oli ollut etsimässä sopivaa tunturimajaa Lapista Kansan Raamattuseuran leirejä varten. Kauppa vahvistettiin 2.4.1974. Edeltävänä iltana Leminen kirjoitti päiväkirjaansa: ”Mie tulin tänne jo tänään. Pösö diesel oli täysi kuin ’turusen pyssy’. Toin sängyn ja kirjoituspöydän itselleni sekä pöytä- ja sänkytarpeita. Nimen tälle majalle löysin Paloheimon kirjasta. Hän sanoo: ’Uudestisyntymisen tapaiselle parantumistapahtumalle on psykiatriassa muotoutumassa oma sanansa: kairos.’”

Kairosmaja on sittemmin palvellut Lapin matkalaisten ja asujien hengellisiä tarpeita jo neljäkymmentä vuotta. Siitä on rakentunut kodikas majatalo, jossa on noin yhdeksänkymmentä vuodepaikkaa.

– Yhteys, hyvä ruoka, rentouttava sauna maastossa liikkumisen jälkeen. Ne ovat merkityksellisiä asioita. Tärkein on kuitenkin se, joka tulee sen yli, mitä me ihmiset voimme antaa. Isän syli, johon Jeesuksen sanojen mukaan meistä jokainen on tervetullut. Se on se koti, jota me kaipaamme, Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma luonnehtii Kairosmajaa.

Revontulikappeli valmistui Kairosmajan yhteyteen keväällä 1986. Se rakennettiin palvelemaan Pyhä–Luoston alueen turisteja ja paikallista väestöä. Viime vuonna tunturikappelin tilaisuuksissa vieraili yli 21 000 kävijää.

– Kairosmaja tekee arvokasta ja tosi tärkeää turistityötä Pelkosenniemen seurakunnan alueella. Työ tukee tärkeältä osaltaan merkittävästi seurakunnan työtä paikallisella tasolla, Pelkosenniemen eläkkeellä jo oleva kirkkoherra ja Kairosmajan kävijä Seppo Kinaret kommentoi.

Kairosmaja juhlii neljääkymmentä vuottaan läpi vuoden erilaisin tapahtumin ja järjestämällä juhlamatkan Israeliin. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä