8.3.2018Teksti: Kristiina MiettinenKuva: Istockphoto

 

Linssikeitto on raamatullista ruokaa

k-10-2018-22-Ajassa lisnssikeitto tämä aukeaman pääkuvaksiMikäpä lämmittäisi paremmin kylmänä talvipäivänä kuin höyryävän kuuma linssikeitto. Se on myös perinteistä kristillisen kirkon paastonajan ruokaa. Linssit sisältävät runsaasti proteiinia, joten keitto taittaa hyvin nälän. Samalla se on varsin vähäkalorista.

Linssi eli kylvövirvilä on ihmiskunnan vanhimpia viljelykasveja. Raamatun ajan ihmiset söivät paljon papuja, herneitä ja linssejä. Linssi mainitaan Vanhassa testamentissa useamman kerran. Linssiä laitettiin leipätaikinaan (Hes. 4:9). Daavid ja hänen soturinsa kahakoivat filistealaisia vastaan keskellä virna- eli linssipeltoa (2. Sam 23:11).

On arveltu, että maailman kuuluisin hernekeitto, nykyisessä raamatunkäännöksessämme papukeitto, jolla Eesau möi esikoisuutensa, oli tosiasiassa linssikeittoa ( 1. Moos 25: 29–34).

Raamatun ajan keittokirjan (Art House 2009) tehnyt Pirkko Jurvelin antaa ohjeen makoisaan linssikeittoon:

 

Jaakobin linssikeitto

(4 annosta)

4 dl punaisia linssejä

1,5 l kana- tai kasvislientä

2 sipulia

1 porkkana

2 lehtisellerin vartta

1 purjo

0,5 tl jauhettua kuminaa

2 rkl valkoviinietikkaa

oliiviöljyä

suolaa, mustapippuria

Paloittele kasvikset. Pane linssit, sellerit ja porkkana ja purjo kiehumaan kana- tai kasvisliemeen. Kiehuta hiljalleen noin 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää nestettä tarvittaessa. Lisää lopuksi kumina, viinietikka sekä öljyssä kuullotetut sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä