21.6.2018Sanat Heli KarhumäkiKuva iStockphoto

Lontoo yllättää: 50 uutta seurakuntaa!

k-25-2018-07-ajankohtaista Lontoo

Englannin anglikaaninen kirkko on onnistunut perustamaan Lontoossa viidessä vuodessa peräti 50 uutta kristillistä seurakuntaa ja jumalanpalvelusyhteisöä, vaikka juuri perinteiset kirkot Euroopassa menettävät nykyisin jäseniään. Miten se on saatu aikaan?

Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama on seurannut Englannin anglikaanisen kirkon kasvustrategiaa jo vuosia.

– Lontoon hiippakunta aloitti vuonna 2013 piispojen johdolla aktiivisen evankelioimisen ja kirkon kasvun projektin vuosiksi 2013–2020. Sen pääajatuksena on vahvistaa kirkon Kristus-keskeisyyttä ja ulos päin suuntautumista, hän kertoo.

Tavoitteena on sata uutta seurakuntaa tai jumalanpalvelusyhteisöä, ja 50 on nyt toteutunut, kaksi ranskankielisinä. Ne kokoontuvat kirkkojen lisäksi esimerkiksi kouluissa tai ravintoloissa.

Hankkeen visiona on tarjota ihmisille kirkon varsinaista sanomaa, yhteyttä kolmiyhteiseen Jumalaan.

– Ihmisille ei tarjota ensisijaisesti kokoontumista tai vierellä kulkemista, vaan mahdollisuutta tulla ristillä kuolleen ja ylösnousseen Kristuksen koskettamaksi. Kuten Islingtonin piispa Ric Thorpe sanoi: ”Missä tahansa ihmiset kokoontuvat, haluamme tarjota heille mahdollisuuden löytää usko Kristukseen.”

Strategian runkona on kolme pääkäsitettä, joita tuhannet vapaaehtoiset noudattavat evankelioivissa ja ihmisiä kohtaavissa hankkeissaan: luova, luottavainen ja myötäelävä.

– Luovuus tarkoittaa uusia tapoja tavoittaa Pyhän Hengen voimalla uusia ihmisryhmiä ja paikkoja. Luottavaisuudella rohkaistaan kristittyjä puhumaan entistä luottavaisemmin Jeesuksen Kristuksen evankeliumista ja elämään sen mukaan. Myötäeläminen tarkoittaa koko lähiyhteisön palvelemista Isän Jumalan rakkaudella.

Kensingtonin piispa Graham Tomlin sanoo kutsuvansa ihmisiä seurakuntaan yksinkertaisella kysymyksellä: ”Tulisitko kanssani kirkkoon?”


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä