8.11.2017Teksti: Kristiina Miettinen

Maailman suurin raamattumuseo tarjoaa tietoa ja elämyksiä

Washington DC:n keskustaan, vain kolmen korttelin päähän Yhdysvaltojen kongressitalosta, avautuu kohta maailman suurin raamattuaiheinen museo.  Marraskuun 17. päivänä ovensa avaava Museum of the Bible esittelee Raamatun kertomuksia, historiaa sekä kulttuurista ja yhteiskunnallista vaikutusta.

k-45-2017-22-Ajassa Raamattumuseo

Noin 40 000 neliömetriä käsittävä kahdeksankerroksinen museojätti lupaa tarjota Raamatun ”ennenkokemattomana elämyksenä” kaikkia kulttuureja ja uskontoja edustaville kävijöille. 

Museo on varustettu huippuluokan digiteknologialla, jonka avulla esimerkiksi Raamatun kertomukset suorastaan pomppaavat silmille. Museossa voi tutustua myös Jeesuksen aikaiseen kylään.

Noin 500 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen ja suureksi osaksi myös rahoituksen takana on ison Hobby Lobby -kauppaketjun omistava Greenin perhe, joka edustaa konservatiivista evankelista uskonsuuntausta ja hyvin perinteistä raamattunäkemystä. Myös museon johtokunta on samanhenkinen.

Etukäteen on spekuloitu sillä, miten taustatahojen ideologiat näkyvät museossa. Museum of the Bible ei kuitenkaan ota kantaa esimerkiksi kysymyksiin, kuinka vanha maapallo on, miten luotettavasti Raamattu kertoo historiallisista tapahtumista ja pitäisikö Raamatun joka sana ottaa kirjaimellisesti. Museon johtaja Steve Greenin mukaan museon rooli on ennen kaikkea tietoa antava. Kävijä saa Raamatusta faktatietoa, jonka perusteella hän voi tehdä kirjasta omat päätelmänsä.

Museon avulla halutaan vahvistaa amerikkalaisten ohenevaa suhdetta Raamattuun. Siksi museo esittelee myös Raamattua amerikkalaisessa kirjallisuudessa, musiikissa, elokuvissa jne.

Raamattumuseota on suunniteltu yhdessä paitsi protestanttisten, myös katolisten ja juutalaisten asiantuntijoiden kanssa.

Museon vetonauloja ovat Greenin perheen omistamat tuhansien raamatunaikaisten muinaisesineiden kokoelma ja maailman laajin yksityinen Toora-kokoelma. Kohteessa on myös liki 500-paikkainen elokuvateatteri, ravintoloita ja raamattuaiheinen riippuva puutarha.

Jos koluaisi koko museon alusta loppuun jokaista plakaattia ja elämyksellistä kohdetta myöten, se veisi noin 72 tuntia. Vierailija saa mukaansa digitaalisen opastuslaitteen, jonka avulla voi suunnitella oman kierroksensa.

Sisäänpääsy on maksuton, mutta museo toivoo kävijältä 17 dollarin lahjoitusta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä