11.1.2018Teksti Erja Taura-JokinenKuva Istockphoto

Muisteluryhmässä kohdataan kätkettyjä kipuja

ajassa_muisteluryhmätjpg

Vuosi 2018 pysäyttää suomalaiset itsetutkiskeluun. Näin totesi presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpäivän puheessaan.

Sata vuotta sitten Suomen iloinen itsenäisyyden vuosi vaihtui sisällissodan vuodeksi, eikä edes pitkä aika ole kaikkia sen arpia peittänyt.

”Ensin tapahtui parasta ja sitä seurasi pahinta, mitä kansakunta voi kohdata. Itsenäisyyden alku ei siis ollutkaan ”yhdessä” vaan perin pahoin erillään. Tätä ei voi noin vain pyyhkiä pois. Historian suhteen on uskallettava olla rehellinen, sillä vain rehellisyys luo pohjan luottamukseen.”

Presidentti Niinistön mukaan yhteisö on vahva, jos se kykenee käsittelemään myös kipeitä asioita. Menneisyyden kanssa on hierottava sovintoa.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko uskoo, että puhuminen auttaa sotamuistojen työstämisessä. Niistä vaikeneminen on saattanut tuoda kuormaa elämään. Muistojen jakaminen voi huojentaa taakkaa ja auttaa löytämään kokemuksille uudenlaisia merkityksiä.

Kirkko kannustaa seurakuntia ja järjestöjä perustamaan Kätketyt kivut -muisteluryhmiä, joiden toteutukseen on tarjolla valmis aineisto Sakasti-verkkopalvelussa.

Tällaiset ryhmät on tarkoitettu kaikille niille, jotka kokevat tarvetta jakaa sotiin liittyviä muistojaan tai niiden jälkikaikuja toisten kanssa. Osallistujat voivat olla itse sodan kokeneita tai nuorempaa sukupolvea.

Muisteluryhmät kuuluvat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon 1918 muistovuoteen, jonka arkkipiispa Kari Mäkinen avaa lauantaina 20.1. osana Sovinto 100 -tapahtumaa. Se järjestetään Helsingissä, Kallion kirkossa.

Sisällissodan muistojumalanpalveluksia vietetään seurakunnissa 11.3.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä