21.8.2014Teksti Freija ÖzcanKuva Buena Vista

Olisipa taivaassa naurua

K-34-2014-30-Ajassa Robin Williams
Carpe diem – tartu hetkeen, Robin Williams opetti elokuvassa Kuolleiden runoilijoiden seura.

– Kuolema on luonnon tapa sanoa: ”Pöytäsi odottaa.” Kuolematon lausahdus on peräisin Robin Williamsilta, jonka itsemurha on järkyttänyt maailmaa syvästi. Williams oli yksi aikansa rakastetuimmista näyttelijöistä ja koomikoista ja samalla syvästi masentunut ihminen.

Williamsin roolit ovat koskettaneet niin 70-luvun ”nano nano” -sukupolvea kuin Aladdinin lampunhengestä hurmaantuneita nykylapsiakin. Siihen väliin on mahtunut monia ikimuistoisia rooleja, kuten Kuolleiden runoilijoiden seuran inspiroiva opettaja John Keating, ihmisyyttä tavoitteleva robotti elokuvassa Robotin elämää, todellinen kodinhengetär Mrs Doubtfire, sisäisen lapsensa uudelleen löytävä Peter Pan elokuvassa Hook

Monissa komediarooleissaan Williams käsitteli synkkiäkin aiheita ja keskusteli usein kuolemasta. Tunnetun Inside the Actor’s Studio -ohjelman isäntä James Lipton kysyi vuonna 2001 Robin Williamsilta tämän näkemystä taivaasta.

– Jos taivas on olemassa, miten toivoisit Jumalan tervehtivän sinua, kun saavut helmiporteille, Lipton tiedusteli.

– Eturivissä on tilaa, Williams vastasi hieman naurahtaen. – Konsertti alkaa viideltä. Luvassa on Mozartia, Elvistä ja ketä vain valintasi mukaan…

– Jotenkin olisi kivaa, jos taivas on olemassa, tietää, että siellä nauretaan. Se olisi hienoa. Ihan vaan kuulla Jumalan aloittavan: ”Kaksi juutalaista meni baariin…”

Muistoaan sureville Williams varmaankin haluaisi taivaallisesta pöydästään käsin muistuttaa:

– Sinulle on annettu vain pieni kipinä järjettömyyttä. Älä kadota sitä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä