2.8.2018Sanat Erja Taura-Jokinenkuva Erja Taura-Jokinen

Omavaraisuus on iloa maan antimista

k-31-2018-07-ajankohtaista_pääjuttu_hannesalokannel

Diakonin työstä eläkkeelle jäänyt Hannele Salokannel seuraa lastenlasten kanssa taimien kasvua ja sadon kypsymistä.

– Kylvimme yhdessä kasvihuoneeseeni tomaatin ja kurkun siemenet.

Hänestä on tärkeää selvittää lapsille, mistä ruoka tulee ja mitä lopulta tarvitsee enää kaupasta ostaa, jos syötävää saa muutoinkin.

– Opin jo pienenä aika paljon omavaraisuudesta, kun mummuni sinnitteli sodan jälkeisessä köyhyydessä. Ompelin vaatteita esikoiselleni 1970-luvulla, jolloin ne tuntuivat hintavilta.

Nyt hän asuu Erkki-puolisonsa kanssa Hämeenkyrössä Kirkkojärven rannalla. Mies täyttää pariskunnan kolmea pakastinta metsästämällään riistalla ja kotijärven kaloilla. Marjastus on yhteinen harrastus.

– Poimimme ämpärikaupalla myös terveellistä variksenmarjaa, jota pakastamme tuoremehuna. Otamme cocktailin joka aamu.

Kotipihassa kasvaa porkkanoita, perunoita, maa-artisokkaa, sipuleita, salaattia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, viinirypäleitä, tyrniä, luumuja, omenoita, hernettä jne.

– Kun keväällä tuli puutarhamainos kotiin, innostuin ostamaan marjanviljelyyn jalostetun marjatuomipihlajan.

– Elokuussa on aina säilöntäsulkeiset eli aika kova rypistys, Hannele tunnustaa.

Omavaraisuus kiinnostaa ja innostaa, ilman mitään tiettyä aatetta.

– Jumala on asettanut ihmisen viljelemään ja varjelemaan maata. Kiitollisena ja iloisena otan vastaan sen, mitä se tuottaa. On myös mukava jakaa omastaan muille, Hannele pohtii.

Kainuun Opiston rehtorin Helena Ahosen mielestä kristityn kuuluu toimia ympäristöön nähden vastuullisesti Luojan luomaa kunnioittaen. Omavaraisuuden lisääminen ja lähiruoan hyödyntäminen ovat osa sitä.

Körttiopisto käynnistääkin vuonna 2020 omavaraisuuteen keskittyvän opintolinjan yhteistyössä Valtimon omavaraopiston kanssa.

– Se kestää kasvukauden eli alkaa maalis-huhtikuussa ja päättyy lokakuussa. Pilottikurssi järjestetään todennäköisesti vuoden 2019 kesällä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä