26.10.2017Teksti Janne Villa

Onko kaiken anteeksianto mahdollista

Ajassa-Esad-Landzo
Saako sotarikollinen Esad Landzo ikinä anteeksi? Edes oma isä ei kykene hyväksymään poikaansa. Isä toteaa, että islamin mukaan viattoman ihmisen tappaminen on sama kuin tappaisi koko ihmiskunnan.


Kristillinen ongelmien selvittämisen periaate ja kristityn perusasenne on – ihannetilassa – anteeksiantaminen. Jeesus kehotti Pietaria antamaan anteeksi peräti 77 kertaa.

Jumalalle kaikki on mahdollista, mutta onko hirveimpienkin tekojen anteeksianto inhimillisesti mahdollista? Kirkon Mediasäätiön tukema, Lars Feldballe-Petersenin ohjaama dokumenttielokuva Anteeksiantamaton käsittelee kipeää kysymystä, johon ei ole helppoa vastausta.

Muslimitaustainen Esad Landzo oli Bosnian sodan aikaan turhautunut ja toimeton 19-vuotias, kun hän meni vankileirin vartijaksi vuonna 1992. Mitättömäksi itsensä tuntenut nuorukainen pääsi yhtäkkiä päättämään ihmisten elämästä ja kuolemasta. Piru pääsi irti.

Landzo murhasi muutamia vankeja ja kidutti ja hakkasi monia sadistisen julmasti. Katsoessaan lapsuuden valokuviaan hän ei näe vielä sitä hirviötä, joka hänestä tuli. Hänet tuomittiin teoistaan Haagin sotarikostuomioistuimessa. Tuomion Landzo istui Suomessa, jonka jälkeen hän jäi asumaan Helsinkiin.

Vankilasta vapautuminen ei tuonut helpotusta, sillä peilistä katsoi yhä hirviö. Landzo lähti etsimään anteeksiantoa Bosniasta asti. Uhrien läheiset ja Landzon kiduttamat ihmiset, joista osa menetti mielenterveytensä, eivät kykene anteeksiantoon, vaikka anteeksipyyntö vaikuttaa vilpittömältä. Pitäisikö heidän – ja meidän katsojien – kyetä? Ainakaan uhreilta ei voi vaatia sellaista, mihin he eivät pysty.

Elokuvan lehdistötilaisuudessa Esad Landzo ehdotti, että hän voisi näyttää Anteeksiantamaton-dokumentin Suomessa asuville ex-jugoslavialaisille, jotka tulevat toisiaan vastaan sotineista kansanryhmistä. Nämä ovat vaienneet pitkälti sodan kauhuista, rikoksista ja arvista. Jokaisella osapuolella on oma näkökulmansa sotaan: viholliset ovat aina ensisijaisesti syyllisiä, mutta oman porukan omatuntokin on niin huono, ettei pahoja tekoja ja rikoksia viitsisi muistella.

Landzo on sikäli rohkea mies, että hän edes yrittää hyvittää jotain ja päästä eteenpäin tunnustamalla ja anteeksipyytämällä likaisen totuuden, vaikkei anteeksiantoa välttämättä herukaan.


 Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä