16.7.2015Teksti Freija ÖzcanKuva Istockphoto

Onko rouva Keskinen naimisissa?

ajassa_keskiset

 Viime viikolla kohuttiin siitä, ovatko Vesa Keskinen ja hänen Janensa naimisissa vai eivät. Kohu oli paljon melua tyhjästä ellei peräti tiettyjen lehtien panttaavaa ja valikoivaa uutisointia. Ainakaan asiantuntevia vastauksia ei putkahtanut julki, vaikka asia sinänsä oli hyvin yksinkertainen.

– Avioliittolain mukaan luterilaisella papilla on rajoittamaton vihkioikeus Suomessa, Helsingin hiippakunnan notaari Heikki Hämäläinen muistuttaa.

Pappi on siis pätevä vihkimään kirkkoon kuulumattomiakin. Kirkolla on kuitenkin oikeus itse säätää tarkemmin kirkollisen vihkimisen olosuhteista. Niitä säädöksiä tahallaan rikkova pappi vaarantaa pappisoikeutensa.

Vihkiminen ylipäätään on pätevä, kunhan esteet on tutkittu, todistajat ovat läsnä, kihlakumppanit kumpikin paikalla ja vielä vastaavat kumpikin myöntävästi vihkijän kysymyksiin. Vihkijä toteaa heidät sitten aviopuolisoiksi. Ja siinä se on.

Loppu on rekisteröintiä, ja siinä kohtaa Keskisten vihkijä kämmäsi. Mutta naimisissa Vesa Keskinen oli koko kohun ajan.

Kokonaan toinen kysymys on sitten se, onko rouva Keskinen naimisissa. Hän nimittäin kuuluu katoliseen kirkkoon, joka käsittää avioliiton sakramentiksi ja asettaa sen pätevyydelle tietyt ehdot.

”Katolilainen voi soimia pätevän avioliiton vain ja ainoastaan katolisessa kirkossa”, Katolinen kirkko Suomessa ohjeistaa. Mikäli vihkiminen suoritetaan muualla, on siihen oltava painavat syyt ja lupa piispalta. Silloinkin katolisen papin pitäisi olla paikalla siunaamassa sormukset ja vihittävät. Lisäksi ei-katolilaisen puolison pitäisi sitoutua siihen, että pariskunnan lapset kasvatetaan katolilaisiksi.

Ilman näitä edellytyksiä eron sattuessa rouva Keskinen voikin sitten todeta, ettei hän koskaan naimisissa ollutkaan. Jäämme odottamaan otsikkoa: ”Nyt puhuu katolinen piispa!”


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä