7.8.2014Teksti Janne VillaKuva Sony Entertainment Pictures

Päästä meidät pahasta

K-32-2014-23-Ajassa päästä meidät
Riuskaotteinen manaajapappi lähestyy ristin voimalla riivattua rikollista.

Kauhuelokuvan genressä on oma alalajinsa absoluuttiselta ja demoniselta tuntuvan pahan käsittelyyn: riivaaja- ja manaajaosasto. Kaupallisessa mielessä myynti-ideana on yliluonnollisella aineksella pelottelu.

Pirut hyppivät kirjaimellisesti seinille ja niiden karkotus on vielä hurjempaa puuhaa kuin katolisen kirkon ja vapaiden suuntien harvakseltaan harrastamassa eksorkismissa.

Deliver Us From EvilPäästä meidät pahasta -elokuva kertoo New Yorkin pahamaineisessa Bronxissa työskentelevästä poliisista (Eric Bana). Hän on tottunut kahlaamaan ihmismielen löyhkäävimmissä viemäreissä. Sielujen pimeissä pohjamudissa velloessaan miehen omakin mieli on synkentynyt, mikä heijastuu poliisielokuvien tavalliseen tapaan perheonneen.

Minkään inhimillisen ei pitänyt enää olla vierasta, kunnes poliisi törmää ihmisiin, joiden käytös on karmivampaa kuin koskaan mikään. Onko vastassa epäinhimillinen vihollinen? Katolisesta taustasta tuleva mies on menettänyt uskonsa, mutta hän joutuu turvautumaan katolisen manaajapapin (Edgar Ramirez) apuun inhoja ja riivattuja rikollisia jäljittäessään.

Manaamisessa on kuusi vaihetta. Läsnäolo. Teeskentely. Murtumispiste. Ääni. Törmäys. Ja ulos ajaminen. Riivatulle ei sovi puhua eikä häntä sovi liioin kuunnella. ”Lue ja rukoile”, pappi kehottaa uskonsa ehkä takaisin saavaa poliisia.

Kovapintaisen kaksikon keskustelu ja hengellisen kasvun kuvaus on luonteeltaan niin läpeensä kristillistä, että varsin jännittävän elokuvan päätekijät lienevät kunnon katolilaisia.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä