9.7.2015Teksti Sari TikkanenKuva Istockphoto

Paavi aikoo pureskella kokalehtiä

k-28-2015-18-ajassa_paavi&koka
Bolivian alkuperäiskansoille koka on pyhä lehti, ja nyt paavikin aikoo kokeilla sitä.

Paavi Franciscus aikoo pureskella kokalehtiä vieraillessaan Boliviassa heinäkuussa, kertoo Helsingin Sanomat.

– Tarjosimme hänelle kokateetä, mutta hän pyysi erityisesti saada pureskella kokaa. Odotamme häntä siis pyhän kokalehden kanssa, Bolivian kulttuuriministeri Marko Machicao kertoo lehden mukaan.

Kokalehdistä valmistetaan kokaiinia, mutta itse lehtien pureskeleminen on laillista Boliviassa. Andien intiaanit ovat vuosituhansien ajan pureskelleet kokapensaan lehtiä mietona piristeenä sekä torjuakseen nälkää ja vuoristotautia. Turistikin voi maistaa kuumassa vedessä haudutetuista kokalehdistä uutettua yrttiteetä, koska sitä tarjoillaan jopa hotellien aamiaispöydissä.

Legendan mukaan jumalat lahjoittivat kokan Andien asukkaille, ja kasvia pidetään Boliviassa pyhänä. Se oli yksi alueen ensimmäisistä viljelykasveista, ja sitä käytettiin uskonnollisissa rituaaleissa.

Kokaiininvastaiset kampanjat alkoivat 1900-luvun alussa. YK kielsi kaikki kokatuotteet huumausaineina 1961. Vain lääkekäyttö sallittiin. YK hyväksyi kaksi vuotta sitten Boliviaa koskevan poikkeuksen YK:n huumesopimukseen, koska kokalehtien käytön katsottiin kuuluvan maan kansanperinteeseen. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä