22.10.2015Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Istockphoto

Paavi keräsi vitsejä

paavinvitsit

Huumorintajuisena persoonana tunnettu paavi Franciscus julkisti syyskuussa nettikilpailun, jossa pyydettiin lahjoittamaan vitsejä. Kampanjan tarkoituksena on levittää iloa ja osoittaa, miten huumori yhdistää ihmisiä. Näyttelijä Bill Murrayn vetämä palkintoraati valitsi lokakuun alussa voittajan kaikista videolle kerrotuista vitseistä.

Palkintona oli 10 000 dollarin lahjoitus jollekin hyväntekeväisyyskohteelle ja nimitys paavin komedialliseksi neuvonantajaksi.

Yhdysvalloissa, jossa paavi oli vierailulla, monet julkisuuden henkilöt lähtivät mukaan kampanjaan. Nettisivuilta Joke With the Pope voi käydä katsomassa kilpailuehdokkaita. Osa vitseistä on oikeasti hauskoja, mutta mukaan mahtuu myös hyvin puisevia. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen veli James Martinin videolla kertoma teologinen vitsi tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Monet vitseistä perustuvat sanaleikkiin, joka toimii vain englanniksi. Politiikka ja uskonto ovat suosituimpia aiheita. Esimerkiksi yhdessä vitsissä pappi ottaa vastaan ripittäytyjän ja sanoo sermin takana olevalle miehelle: Mitä haluat tunnustaa, poikani. Mies vastaa: Miksi ihmeessä minun pitäisi tunnustaa jotain, minähän olen Jumala! Tähän pappi toteaa: Hyvä yritys, Mr Trump, mutta näen sinun hiuksesi.

Kilpailun voitti rabbi Bob Alper hieman laimealla vitsillään vaimostaan, joka lakkasi mumisemasta heti, kun mies hankki kuulolaitteen. Alper muuten mainostaa olevansa maailman ainoa rabbi, joka on hauska – tarkoituksellisesti.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä