17.8.2015Teksti Kristiina MiettinenKuva Franklin instituutti

Palikka ja napsaus kerrallaan

Ajassa Vatikaani legoista

Miten monta Legoa tarvitaan Pietarinkirkon rakentamiseen? Katolinen pappi Bob Simon käytti pienoismalliinsa yli 44 000 palikkaa.

Pennsylvaniassa asuva 50-vuotias pastori tiesi lapsena kaksi asiaa: hän tahtoo papiksi ja hänestä on kiva leikkiä Legoilla. Koulupoikana hän rakenteli pieniä Lego-kirkkoja ja jatkoi harrastusta aikuisiän kynnykselle. Palikkakärpänen puraisi uudelleen, kun Bob Simon viime syksynä vieraili vuotuisilla Lego-messuilla, missä oli esillä töitä yli tuhannelta harrastajalta.

Kun idea suuresta Pietarinkirkosta ja Pietarinkirkon aukiosta pyhiinvaeltajineen oli syntynyt, pastoria ei pidätellyt mikään. Vaadittiin melkoista salapoliisintyötä sekä viestittelyä ja kaupanhierontaa toisten Lego-harrastajien kanssa, ennen kuin hän sai kasaan kaikki tarvittavat palikat.

Monta yörupeamaa pastori vietti palikkakasojen keskellä kooten yksityiskohtia, joiden tahtoi näyttävän mahdollisimman alkuperäisiltä. Kirkko nousi palikka ja napsaus kerrallaan. Kaikkiaan työhön meni kymmenisen kuukautta.

Legotyö osoittautui yllättävän meditatiiviseksi. Käsien mekaaninen askartelu vapautti mielen rukoukseen ja Jumalan kuunteluun.

– Sitä voi verrata rukousnauhan sormeiluun, Bob Simon totesi Huffington Postille.

Pietarinkirkko on esillä Franklin-instituutin tiedemuseossa Philadelfiassa. Kohde on paavi Franciscuksen ohjelmassa hänen Yhdysvaltojen vierailullaan syyskuun toiseksi viimeisellä viikolla.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä