30.7.2015Teksti Erja Taura-JokinenKuva Istockphoto

Pirtistä pihalle paljain varpain

ajassa-paljainjaloin

Nyt on otollinen aika lähteä ulos ilman sukkia ja kenkiä. Kokeile, miltä tuntuu astella hiekalla, kalliolla, nurmella, metsäpolulla, kanervikossa ja muilla Luojan luomilla pinnoilla. Anna kivien hieroa ja neulasten kutitella.

– Paljasjalkakävely on terveellinen, luonnollinen tapa liikkua, vaikka ensimmäiset askeleet voivatkin tehdä kipeää. Kannattaa aloittaa pehmeillä alustoilla ja lyhyillä matkoilla. Jalan tulee osua maahan päkiä tai jalkapohja edellä eli kanta-astuminen pitää unohtaa, opastaa Seitsemisen luontokeskuksen asiakasneuvoja Marleena Turunen.

Jo muutamassa viikossa jalkapohjat alkavat kestää kivien, käpyjen ja neulasten pistelyä. Iho vahvistuu niistä kohdista, jotka osuvat maahan.

Tutkimusten mukaan paljasjalkakävely aktivoi koko kehoa liikkumaan uudella tavalla. Jalan pienimmätkin lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat. Verenkierto paranee. Polviin ja kantapäihin kohdistuu paljon vähemmän rasitusta kuin kengillä edeten.

Paljain jaloin kävelyyn on suunniteltu kaksi reittiä ihan varta vasten. Ensimmäinen sijaitsee lapsiperheiden suosimassa matkakohteessa, Naantalin Muumimaailmassa. Toinen löytyy Korppoosta, jossa parin kilometrin mittainen polku kiemurtelee Retaisin kylän metsässä. Siihen on yhdistetty taidenäyttelyitäkin. Kantava idea on ollut se, että käyskentelijä antaa itselleen aikaa kokea ja tuntea luontoa kaikilla aisteillaan, myös ihonsa kautta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä