5.4.2018Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Puvustani en luovu

miriaminkuva

"Romanipuku on minulle tärkeä. Sen pitäminen kuuluu identiteettiini.

Työn saanti voi estyä pelkästään romanipuvun takia, ja ilman pukua olisi helpompi sulautua pääväestöön. En silti kadu romanipuvun käyttöä.

Olen kertonut lapsilleni, että romanipuku päällä on entistä vaikeampaa työllistyä. Kaksi vanhinta tytärtäni ei taida alkaa käyttää pukua. Se on ihan ok, eikä ohenna heidän romani-identiteettiään.

Romaninaisia työskentelee paljon hoito- ja palvelualoilla ja keittiötöissä. Näissä tietyissä töissä heidän on pukeuduttava työasuun, vaikka tapoihimme kuuluu, että varsinkaan iäkkäiden romanien nähden ei esiinnytä ilman romanipukua. Tämä on vain järjestelykysymys.

Kun nuorena työskentelin päiväkodissa, minulta kysyttiin, haluaisinko vaihtaa vaatteet, etten erottuisi joukosta. Pidin pukuni, koska sillä ei ollut työn kannalta merkitystä. Käyttäväthän muutkin työpaikoilla omia vaatteitaan, ellei työ vaadi erityistä asua.

Päiväkodin lapset oppivat näkemään, että me kaikki olemme samanlaisia ihmisyyden tasolla, vaikka näytämme erilaisilta.

Vahvasti suomalainen ja romani

Monilla romaneilla on kaksoisidentiteetti. Minäkin tunnen olevani vahvasti sekä suomalainen että romani. Ne ovat yhtä tärkeitä osia minusta.

Itsenäisyyspäivänä Hietaniemen hautausmaalle viedään seppele sodassa taistelleiden romanien muistolle. Me haluamme korostaa suomalaisuuttamme ja yhteyttämme pääväestöön.

Romanikulttuuri on laaja käsite. Perheillä, yhteisöillä ja yksilöillä on omat tapansa. Yhdistäviä tekijöitä ovat vanhempien kunnioittaminen, yhteisöllisyys ja tietyt yhteiset arvot.

Romanit kunnioittavat Jumalaa. Olemme keskivertokansalaista hengellisempiä. Suuri osa romaneista kuuluu vapaisiin suuntiin. Minä olen helluntailainen."

Miriam Schwartz on toimittaja, sosiaalialalla ja uravalmentajana työskennellyt teologi.


Sunnuntaina 8.4. on romanien kansallispäivä. Juhlia vietetään eri puolilla Suomea yleensä yhteistyössä pääväestön kanssa.

 

 


 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä