13.3.2013Teksti: Sari VarpulaKuvat: Istockphoto

Pyssykursseja baptistikirkolla

pyssyleikkejä
Aseenkantoa pidetään Yhdysvalloissa lähes kansalaisoikeutena.

Calvaryn baptistikirkossa pohjoisteksasilaisessa Dumasin pikkukaupungissa ollaan hengen miekan lisäksi ottamassa käyttöön maallinen aseistus. Kirkon tiloissa pidetään tänä keväänä käsiaseen käyttökurssi.

Huffington Post tarkentaa, ettei kirkonväki itse ryhdy paukkurautaohjausta antamaan, vaan tHrjoaa tilat kurssia varten.

Pastori Brad Foster perustelee lehdessä päätöstä sillä, että asekoulutus nähdään kirkossa kunnallisena palveluna.

– Yritämme ajatella omaa piiriämme laajemmin, mitä yhteisömme tarvitsee. Asekurssi sopii filosofiaamme ja monet kaupunkilaiset ja seurakunnan jäsenet ovat toivoneet sitä.

Teksasissa aseenkantolupa edellyttää asekurssin suorittamista ja kurssin pitää osavaltion nimittämä virallinen kouluttaja.

Maan viimeaikaiset kouluammuskelut ovat lisänneet paineita kiristää aselakia. Niinpä kirkon antaminen pyssykurssien pitopaikaksi on nostanut myös kritiikkiä.

Sosiologi Arthur Farnsley kirjoittaa kirjassaan Flea Market Jesus, että vaikka esimerkiksi homoliittojen laillistaminen, sosiaalinen ympäristö ja oma elintaso jakavat amerikkalaiskristittyjä eri leireihin, yhdessä asiassa näkemykset yhtyvät: aselaissa. Yhdysvalloissa aseenkanto nähdään perinteisesti kansalaisoikeutena.

Yhteiskunnallinen kehitys kuitenkin pakottaa tarkistamaan lakia. Latinomaista tulevien katolilaisten siirtolaisten varustukseen käsiase ei välttämättä kuulu. Nuorten evankelisten protestanttien keskuudessa taas pohditaan sitä, onko tuliaseen omistaminen ylipäätään kristitylle sopivaa.

Politiikan tutkija Ted Jelen Nevadan yliopistosta korostaa, että uskonnollisilla ryhmillä on suuri rooli asekulttuurin muutoksessa.

– Itse asiassa he voivat olla ainoita, joilla on resursseja johtaa muutosta. En ole kuitenkaan varma, ryhtyvätkö he siihen. Mutta siitä olen varma, että kukaan muukaan ei sitä tee.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä