29.1.2015Teksti Kristiina Miettinen

Sankaripappia muistetaan Georgiassa

Ajassa sankarimunkki

Norman Atlantic -autolautan turman yhteydessä 28.12. menehtynyt ortodoksipappi on noussut kansallissankariksi kotimaassaan Georgiassa. Arkkimandriitta Ilia Kartozia, 27, olisi silminnäkijöiden mukaan voinut jättää palamaan syttyneen lautan, mutta päätti jäädä, kunnes kaikki matkustajat olisi saatu turvaan.

Laiva oli matkalla Kreikasta Italiaan, kun autokannella syttyi tulipalo. Matkustajia ja miehistöä oli syttymishetkellä kyydissä yhteensä 478 henkeä. Myrskyinen sää haittasi pelastustöitä. Isä Ilia rahoitteli hätääntyneitä ja valoi uskoa evakuoinnin onnistumiseen.

”Hän kehotti minua luottamaan Jumalaan, ajattelemaan Jumalaa ja sitä, että selviäisimme elävinä”, eräs matkustaja kertoi.

Kun olisi ollut pappismunkin vuoro mennä pelastusveneeseen, hän näki naisen ja lapsen, joille luovutti paikkansa, ja jäi itse alukselle, joka oli jo ilmiliekeissä. Kun isä Iliaa yritettiin pelastaa, köysi petti ja hän putosi mereen. Kovan merenkäynnin vuoksi Ilia ei tavoittanut hänelle heitettyjä pelastusliivejä, vaan hukkui, ja hänestä tuli yksi turman 11 kuolonuhrista.

Isä Iliaan ruumis ja selkäreppu, jossa oli useita ikoneita, löytyivät myöhemmin rannalta. Pappismunkin oli ollut tarkoitus tehdä pyhiinvaellusmatka Bariin Pyhän Nikolauksen haudalle.

Ilia Kartozia haudattiin viime viikolla Georgiassa. Kunnianosoituksena hänen hautajaisensa pidettiin valtion kustannuksella. Kotimaassa häntä on verrattu toisen maailmansodan aikana juutalaisia suojelleeseen teologi Grigol Peradzeen, joka kuoli Auschwitzissä 1942


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä