5.3.2018Teksti Heli Karhumäki

Sankarivainaja Jussi Marttila palaa vihdoin kotimaan multiin

ajankohtaista_Jussi Marttila ja perhe

Kun kaatuneiden muistopäivää vietetään tänä keväänä 20. toukokuuta, yksi sankarihauta on aivan vastikään umpeen luotu. Sotamies Jussi Marttila siunataan hautaan sotilaallisin kunnianosoituksin ensi lauantaina 5.5. klo 10 alkaen Lapuan tuomiokirkossa kaikille avoimessa tilaisuudessa.

Marttila on yksi niistä 351 kaatuneesta, jonka maalliset jääneet on viime sotien jälkeen löydetty taistelukentiltä ja tunnistettu. Kaikista noin 1300 löydetystä vainajasta enin osa, noin 800, on haudattu tunnistamattomina Lappeenrantaan valtakunnallisissa sankarihautajaisissa. Vuonna 1998 perustettu Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys jatkaa etsintöjä yhä, nykyisin yhteistyössä venäläisten kanssa.

Sotamies Arvo Johannes Marttila kaatui 29-vuotiaana Taipaleenjoella talvisodassa 20. joulukuuta 1939, kertoo Lapuan tuomiokirkkoseurakunta tiedotteessaan. Kun Jussi siunattiin myöhemmin rintamalle jääneenä, symbolisena hautana oli tyhjä kumpu ja sillä risti. Leskiäiti Maria näki vielä pitkään unta, että Jussi palaa sotavankeudesta, ja he käyvät yhdessä ottamassa ristin pois kummulta.

Isän muisto ei jättänyt sotaorpojakaan rauhaan. Eeva oli isänsä kuollessa 6-vuotias, mutta vielä muistisairaanakin, ennen kuolemaansa hänen viimeisimpiä murheitaan oli, mitä isälle oli tapahtunut.

Samana vuonna tapahtui ihme. Siitä kertoo Jussin lapsenlapsi, Eevan tytär Paula Salo.

- Saimme viestin, että isoisän tuntolevy on löytynyt Taipaleenjoelta. Dna-tutkimuksen tulokset valmistuivat tänä keväänä ja saamme vihdoin siunata isoisän maalliset jäännökset kirkkomaahan vaimonsa viereen. Tuntuu uskomattomalta, että murhe isoisämme kohtalosta on vihdoin ratkennut.

Jussi Marttilan hautajaiset ovat ensimmäinen sankarivainajan hautaan siunaaminen Lapualla vuosikymmeniin.

  

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä