23.10.2014Teksti Kaj AaltoKuva Doug Seegers/pr

Sillan alta parrasvaloihin

Ajassa kantrilaulaja

Kodittoman katusoittajan Doug Seegers (62) nousu Nashvillen kadunkulmilta myyntilistan kärkeen ja konserttikiertueille tuntuu erityisen hyvältä aikana, jolloin talenttikilpailut tuntuvat suosivat vain nuoria.

Kuiville päässyt Doug Seegers kiittää Jumalaa uudesta elämänvaiheesta. Hän kiittää menestyksestään ”yhtä laulunpahasta”, jonka Ruotsin televisioon kantrimusiikista ohjelmaa tehneet laulajat Jill Johnsson ja Magnus Carlsson kuulivat etsiessään amerikkalaisen musiikin juuria.

Seegersin tarinaan kiteytyy etelän elämänmakuinen musiikki. Kantrin juurilta löytyy gospelia, ja kaihoisa bluesilla höystetty country& western ”Going down to the river” on gospelia. Kappaleessa mies purkaa sydäntään ja kertoo elämän syrjäpoluista, joita hän on ”juossut pirun kanssa, joka ei ole hänen ystävänsä”.

Kun viinan viemä katusoittaja nöyrtyi pyytämään Jumalaa ottamaan himon pois, hän pääsi kuiville ja etsi turvaa ”Nashvillen Äiti Teresan” Stacy Downeyn hyväntekeväisyysjärjestöstä. Siellä hän sai ruokaa ja hänen laulujaan arvostettiin.

Tv-tiimi vei Seegersin Johnny Cashin studioon äänittämään kappaleen huippumuusikoiden kanssa. ”Tämä on kuin unta”, Seegers myhäili televisio-ohjelmassa.

Mies oli studiossa kuin kotonaan ja kun omia lauluja löytyi useita, ruotsalaiset päättivät tehdä vauhdilla levyn ja pestasivat kantrilegenda Emmilou Harrisin yhtyeen soittamaan. Levy saatiin markkinoille parissa kuukaudessa, ja siitä tuli menestys. Kesällä hän esiintyi festivaaleilla Ruotsissa ja parasta aikaa on menossa syyskiertue Yhdysvalloissa.

Yhtä asiaa ihmiset kyselevät häneltä: pysytkö raittiina?

— Vastaan, etten tiedä. Mutta Jumalan avulla teen kaikkeni. Tarvitsen hänen apuaan pysyäkseni puhtaana. Tämä on rehellinen vastaukseni, hän sanoo aikakauslehti VI:n haastattelussa.

— Enkä kestäisi pettää ystäviä kuten Stacey, sellaisia ystäviä, jotka pitävät minua pystyssä ja antavat minulle voimaa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä