27.4.2017Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Sara Järvinen

Teologi juhlii vappua katumuksen värissä

ajassa_vappu

Vappu on perinteisesti opiskelijoiden riehakas juhla, johon kuuluu kuohuviiniä, piknik ja Helsingissä tietysti Mantan lakitus. Mutta kuinka teologian ylioppilailla on tapana juhlia?

– Meidän vapunvietto ei sinänsä eroa muiden opiskelijajärjestöjen juhlasta, Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen tapahtumavastaava Rasmus Tillander kertoo.

– Yleensä vappuviikolla järjestämme muutamia vappuhenkisiä tapahtumia, kuten tänä vuonna yhteisen kaupunkisuunnistuksen Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Vappuaattona kokoonnumme ennen Mantan lakitusta teologiporukalla, tällä kertaa Helsingin Tuomiokirkkoon.

Nyt vappuaatto osuu sunnuntaille, joten ohjelmaan kuuluu luontevasti vappumessu. Samalla lakitetaan Tuomiokirkossa oleva Mikael Agricolan patsas reformaation juhlavuoden ja Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi. Messuun mennään haalarit päällä, mikä varmasti tekee tunnelmasta tavallista hilpeämmän. Teologien haalari muuten on väriltään violetti, mikä liturgisissa väreissä viittaa katumukseen.

– Vappu on hauska juhla, joten olemme pyrkineet siihen, että messussakaan ei niin vellottaisi synnintunnossa, vaan iloittaisiin luomiskauneudesta ja keväästä.

– Opiskelijoillehan vappu on vähän kuin pääsiäinen kristitylle. Se on suuri kevään ja ilon juhla. Synkkyys ja opintostressi heitetään mäkeen ja juhlitaan ilosanomaa: luennot ovat ohi! Juhlassa on siis pyhää huolettomuutta, jonka aikana voi ilman huolen häivää nauttia kuohuviinistä auringossa tai räntäsateessa, Tillander analysoi.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä