25.1.2018Teksti: Kristiina Miettinen

The Crown nostaa esiin kuningatar Elisabethin ja Billy Grahamin ystävyyden

k-04-2018-30-Ajassa Elisabeth ja Billy GrahamKuningatar Elisabeth II:n elämästä kertova Netlfix-sarja The Crown on saanut huippusuosion ympäri maailmaa. Sarjan yksi kantava teema on kuningatar Elisabethin uskonnollisuus, The Guardian kertoo. Draamasarjassa kuningatar polvistuu usein sänkynsä viereen rukoilemaan.

Joulukuussa julkaistuissa toisen tuotantokauden jaksoissa kuningatar kampailee uskonsa kanssa. Hänen on vaikeaa antaa anteeksi perheenjäsenelle, joka on toiminut petollisesti. Näyttämölle astuu evankelista Billy Graham, josta tulee kuningattaren hengellinen neuvonantaja.

Sarjan eräässä kohtauksessa kuningatar perheineen siemailee teetä television ääressä. Meneillään on lähetys Billy Grahamin evankelioimiskokouksesta täyteen pakatulla stadionilla. Vaikka muut perheenjäsenet suhtautuvat evankelistaan nuivasti, Grahamin palava saarnatyyli herättää kuningattaren uteliaisuuden ja hän kutsuu evankelistan yksityiseen tapaamiseen. “Hän on sangen komea”, kuningatar toteaa perheelleen.

“Puhutte ihmeen selvästi ja vakuuttavasti”, Elisabeth sanoo Grahamille. Evankelista pitää kuningasperheen jäsenille saarnan Windsorin linnan kappelissa, minkä jälkeen kuningatar kiittää häntä sanoen tunteneensa suurta iloa, kun sai olla ”tavallisena seurakuntalaisena – –  opetettavana ja ohjattavana”, poissa kuningattaren roolista. “Pelkästään tavallisena kristittynä”, Graham täydentää. “Kyllä”, Elisabeth sanoo. “Ennen kaikkea tunsin itseni tavalliseksi kristityksi.”

Julkisuudessa on spekuloitu, kuinka paljon sarjan käsikirjoituksessa on otettu taiteellisia vapauksia. Billy Grahamin omaelämäkerta tukee sarjan antamaa kuvaa kuningattaren ja evankelistan luottamuksellisesta ja läheisestä suhteesta:

”Kukaan Britanniassa ei ole suhtautunut meihin niin sydämellisesti kuin hänen majesteettinsa kuningatar Elisabeth II. Lähes kaikki kohtaamisemme ovat olleet lämpimiä ja epämuodollisia, kuten lounas tai päivällinen, joko kahden kesken tai muutaman muun kuninkaallisen perheen jäsenen tai ystävän kanssa.”

“Toivottamalla meidät tervetulleeksi ja kutsumalla minut saarnaamaan Windsoriin ja Sandringhamiin hän on tukenut työtämme.”


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä