3.4.2014Teksti Janne Villa

Tulevaisuuden teinien pudotuspeli

K-14-2014-22-Ajassa Outolintu
Tris (oik.) joutuu 16-vuotiaana tekemään uskonhypyn Vaatimattomiin kuuluvasta arasta tytöstä Uskalikoksi, joka haastaa väärän vallan.


Divergent – Outolintu on nuorehkoa yleisöä etsivä dystopia-elokuva. Tulevaisuuden yhteiskunnassa kansalaiset on jaettu viiteen luokkaan luonteenpiirteiden perusteella. Jako jengeihin tehdään 16-vuotiaana teatraalisesti kuin Harry Pottereissa: Vaatimattomat, Uskaliaat, Rehdit, Terävät ja Sopuisat.

Suositulle Nälkäpeli-sarjalle lähisukua olevassa teoksessa sankari on nuori nainen, sangen reipas roolimalli. Tris on perhetaustaltaan epäitsekäs Vaatimaton. Tosiasiassa hän on Divergentti, joka sisältää poikkeuslahjakkuutena kaikkien ryhmien parhaita piirteitä. Vallanpitäjät vainoavat näitä itsenäisiä ja vahvoja yksilöitä. Tris joutuu kasvamaan julmassa ympäristössä omaan mittaansa voidakseen haastaa totalitaarisen systeemin.

Uskonto ei elokuvassa tule esiin. Kristityn Veronica Rothin kirjassa Jumala mainitaan, ja kiitossanoissa muistetaan Jumalaa ja hänen Poikaansa. Suomalaisfaneilta tulee tästä valituksia:

”Jumala mainitaan nuortenkirjassa turhan monta kertaa (kahdesti). En pidä siitä, että kirjailijan uskonnolliset vakaumukset vuotavat kirjan hahmoihin”, yksi kirjan ystävä kommentoi.

”Minuakin häiritsi Jumalan mainitseminen. Tokihan dystopioissa on kirjallisuushistoriallisesti tärkeässä roolissa niin politiikka kuin uskonto, mutta on vähän henkisesti köyhää, että uskonto olisi aina kristinusko, eikä vaikkapa jokin idän uskonnoista”, toinen jatkaa.

Vaan voiko tekijän vakaumus olla ”vuotamatta” mitenkään teoksiin? Outolintu on trilogian avausosa ja sen kulttuurinen merkitys avautuu vasta kokonaisuutena.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä