5.10.2017Teksti Erja Taura-JokinenKuva Iidamaria Aalto Plan International Suomi

Tyttöjen puolesta

ajassa_tyttöjenpuolesta

Pääministeri Juha Sipilän kalenterissa on poikkeuksellinen merkintä 11.10. kansainvälisenä tyttöjen päivänä. Hän saa tuolloin työparikseen 16-vuotiaan Katariina Räikkösen.

Järjestely kuuluu lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempaukseen, jolla halutaan kiinnittää huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös heidän mahdollisuuksiinsa.

– On hienoa ja jännittävää päästä työskentelemään pääministerin kanssa ja keskustelemaan tyttöjen asemasta. Haluan puhua niiden tyttöjen puolesta, joiden oikeuksia rikotaan ja joilla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa, Katariina Räikkönen kertoo.

Idea ”pääministeripäivästä” syntyi Planin lastenhallituksessa, johon kuuluu Suomessa kaksikymmentä 11-18-vuotiasta eri puolelta maata, raisiolainen Katariina mukaan lukien.

Juha Sipilä kertoo ottaneensa haasteen vastaan edistääkseen sukupuolten tasa-arvoa:

– Se on yksi suomalaisen yhteiskunnan, mutta myös globaalin kehityksen kulmakivistä. Maailmalla liian moni tyttö ei tänä päivänäkään pääse kouluun, eikä moni nainen saa ääntään kuuluville yhteiskunnassa.

– Tyttöjä on rohkaistava entistä enemmän vaativiin yhteiskunnallisiin tehtäviin. 

Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt ovat tempauspäivänä myös Elinkeinoelämän keskusliitossa, Finlaysonissa, Joensuun kaupungissa, Liigassa, Kotipizzassa, Nokiassa, opetushallituksessa, Orionissa, Supercellissä, SAK:ssa ja Yleisradiossa.

Planin mukaan tyttöjen syrjintä on nykyajan suurin ihmisoikeusrikkomus.

– Heitämme hukkaan paljon potentiaalia, jos vain pojat ja miehet osallistuvat päätöksentekoon. Kun tytöt pääsevät mukaan päättämään, maailmasta tulee parempi kaikille. Tyttöjen aseman parantaminen on paitsi oikein myös viisasta, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä