14.9.2017Teksti Sari TikkanenKuva Andres Teiss©Matila Röhr Productions

Unohdettujen suomalaisten tarina

ajassa-ikitie

Venäjän Karjalassa Petroskoin lähellä on kaunis mäntymetsä, jossa on noin kahdentuhannen Stalinin vainoissa vuonna 1937–38 kansanvihollisina teloitetun ihmisen hauta. Suurin osa heistä oli Neuvostoliittoa rakentamaan tulleita suomalaisia. Metsän haudoista vaiettiin neuvostoaikana, mutta paikka tunnustettiin virallisesti 1992.

Tänä Suomi 100 -vuonna juhlimme suomalaisuutta.  Turhan usein ajattelemme ahtaasti vain maan rajojen sisällä olevaa kulttuuria, vaikka suomalaisuuden vaikutus on suurempi. Myös ulkosuomalaiset ovat osa yhteistä tarinaamme. Suomalaisia on muuttanut sankoin joukoin naapurimaahan Ruotsiin, talouslaman myllerryksessä 1930-luvulla Yhdysvaltoihin ja utopian perässä Neuvostoliittoon.

Antti Tuurin romaaniin perustuva, mutta tosielämään pohjautuva Ikitie-elokuva kertoo jälkimmäisten tarinaa. Suomalainen maanviljelijä Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustan auton kyydissä itärajalle. Neuvostoliiton puolella valtiollinen poliisi haluaa tehdä hänestä vakoojan. Hänelle annetaan uusi henkilöllisyys ja kuskataan Karjalaan saapuneiden amerikansuomalaisten asuttamaan kolhoosiin. Ketola rakentaa siellä työläisten paratiisia, joka muuttuu vähitellen helvetiksi.

Virossa kuvattu elokuva on vaikuttava. Kasvot täytyy välillä kääntää pois valkokankaalta, koska toisen tuskan seuraaminen niin läheltä tuntuu liian intiimiltä ja järkyttävältä. Lisäksi elokuva on hyvin ajankohtainen, koska se muistuttaa totalitarismin vaaroista. Emmekö jo kerran vannoneet, ettei koskaan enää?

AJ Annilan ohjaaman elokuvan ensi-ilta on 15.9.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä