21.3.2013Teksti: Kaj Aalto

Vaatefirma patentoi Jesus-nimen

Jesus jeans

Luulitko, ettei kukaan voi omia Jeesusta? Väärin. Italialainen farkkutehtailija on kaupallistanut Jesus-nimen ja uhkaa oikeustoimilla niitä, jotka yrittävät tuotteissaan käyttää sitä.

Tuotesuoja antaa firmalle yksioikeuden käyttää tuotteissaan sanaa Jesus. Yhtiön asianajaja sanoo, että he yksinkertaisesti haluavat suojella tuotemerkkiä niin kuin tekee esimerkiksi Nike, jonka symbolina on siivekäs voiton jumalatar.

”Mutta jos joku kirkko painattaa Jesus-nimen t-paitoihinsa, emme puutu siihen”, firman juristilupaili Wall Street Journal -lehdessä.

Jeesusfarkkuja ja muita vaatteita valmistavan yhtiön omistaa Torinossa pääkonttoriaan pitävä pörssiyhtiö BasicNet. Sillä on myös suuri urheiluvaatteita valmistava tuotemerkki Kappa.

Kristinuskon keulakuvalla ratsastavalla vaatekauppiaalla ei ole rahantekoa jalompaa missiota. Tuotemerkki syntyi jo 70-luvulla, kun farkkuja valmistanut Maurizio Vitale näki Jesus Christ Superstar -musikaalin ja keksi, että Jeesuksesta voisi hyötyä kaupallisesti. Vitalen kuoltua BasicNet osti tuotemerkin ja sai sen rekisteröityä Yhdysvalloissa.

Useimmissa muissa maissa on tullut seinä vastaan. Britannian patenttivirasto torjui anomuksen, koska jeesusfarkut olisivat olleet ”moraalisesti loukkaavia”. Eikä ihme, kun katsoo farkuntekijän pikku mikroja, joiden takapuolessa lukee Jesus.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä