17.1.2013Teksti: Arja-Leena PaavolaKuvat: Istockphoto

Vatikaanissa kelpaa vain käteinen

vatikaani
Vain käteisellä, kiitos

Vatikaanin museoihin jonottavien turistien on syytä pitää käteistä rahaa mukanaan, sillä vuoden alusta alkaen maksukortteja ei enää hyväksytä paavin kotivaltiossa. Italian keskuspankki on toistaiseksi lakkauttanut elektronisten maksupäätteiden käytön osana pyrkimystä estää rahanpesua.

Rahanpesulla tarkoitetaan rikollista toimintaa, jossa tavoitteena on peittää rahan alkuperäinen lähde ja pyrkiä liittämään rikollisesta toiminnasta kertyneet varat lailliseen liiketoimintaan.

Vatikaanin maksupäätteistä vastannut Deutsche Bank Italia on ilmoittanut, että Italian keskuspankki on estänyt pankin maksupäätteiden käytön Vatikaanissa, koska Vatikaani ei ole pystynyt läpäisemään Euroopan unionin asettamia rahanpesun vastaisia toimia.

Maailman pienimmän valtion suurin tulonlähde on Sikstiiniläiskappelin yhteydessä toimiva Vatikaanimuseo. Vuonna 2011 se tuotti 91,3 miljoonan euron liikevaihdon. Pääsylipputulojen lisäksi pottia kasvattaa oheismyynti, johon kuuluu esimerkiksi paavin kuvia, kirjallisuutta ja rukousnauhoja. Käteiseen siirtyminen hankaloittaa turistien elämää, sillä todennäköisesti tiedossa on vielä aiempaa suurempaa ruuhkaa lippukassoilla.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä