12.4.2018Teksti Erja Taura-JokinenKuva Lyydia Kontkanen

Vihdoinkin muuttolintuja!

ajankohtaista_kiikari

Kylmä sää myöhästytti lintujen kevätmuuttoa. Joensuulainen lintuharrastaja Harri Kontkanen on odottanut hartaasti sesongin alkua.

– Toissa viikolla Joensuussa oli lähes metrin verran lunta, joten täällä ei ole ollut oikein ravintoa linnuille. Mutta täällä on nähty silti jo joutsenia, harmaalokkeja ja sepelkyyhkyjä.

Viime viikolla alkoi vihdoin lintujen kevätmuutto Itä-Suomessakin, kun etelästä saapui lämmintä ilmavirtaa. Muuttolintusesongin alettua Harri Kontkanen otti kaapista lintukiikarinsa, jonka sai valmistujaislahjaksi 25 vuotta sitten.

Vanhemmat yllättivät poikansa, kun tämä valmistui biologiksi.

– He olivat tietämättäni soittaneet lintuharrastajalle ja kysyneet vinkkejä lahjaa varten. Niin sain markkinoiden laadukkaimman, melko hintavan Zeiss-kiikarin.

Iskunkestävä laite on kulkenut miehen matkassa ulkomaillakin.

– Reissasin Intiassa vuonna 1994, ja yövyin dormitorissa, yhteismajoituksessa. Siellä laitoin arvotavarani suosituksen mukaan betonikaappiin. Kuulin sieltä myöhemmin omituista ääntä, ja tapasin suurikokoisen rotan. Se oli järsinyt linssin reunoja suojaavaa kumirengasta sekä kaverin kirjasta pahvisen selkämyksen.

Kiikarillaan Kontkanen on ihastellut satoja lintulajeja.

– Parasta lintuharrastuksessa on sen yllätyksellisyys. Koskaan ei voi tietää, mitä kohtaa. Hyvin harvinaisia harhailijoita voi tulla ilmavirtojen mukana Siperiasta tai Amerikasta asti. Ja myös tavallisista linnuista voi tehdä yllättäviä havaintoja.

Hän teki esimerkiksi Suomessa ensimmäisen havainnon naaraspuolisesta sinisiipitavista. Harvinainen taas oli poikue, joka edusti risteytymää lapasorsan kanssa.

  Keväisen luonnon kauneus jaksaa ihastuttaa joka kevät.

– Parasta on se tunne, kun näkee luonnon heräävän kukkaan pitkä talven jälkeen.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä