4.10.2018 Sari Tikkanen Nämä kiinnostavat nyt

Nämä kiinnostavat nyt

Aikuinen, uskalla kysyä vaikeita asioita!

k-40-2018-07-nämäkiinnostavatnyt_mielenterveyspäivä
Aikuisten pitää rohkaista lasten uskoa siihen, että elämän vastoinkäymisistä selviää ja apua mielen ongelmiin löytyy.
k-40-2018-07-nämäkiinnostavatnyt_maalmanmielenterveyspäivä_TainaMalvivuori_2
Sataedun mielenterveys- ja päihdetyön lehtori Taina Malmivuori pitää Nuoren mielen ensiapu -koulutuksia, joissa hän opettaa aikuisia ehkäisemään ja tunnistamaan lasten ja nuorten mielenterveysongelmia. Hän haluaa kannustaa ottamaan rohkeasti puheeksi nuorten ongelmat.

Viisi neuvoa aikuisille

1. Ole läsnä ja saatavilla. Aikuisten täytyy miettiä, mikä on tärkeintä: omat kiireet vai lapsi. Vietä aikaa yhdessä nuoren kanssa.

2. Kuuntele. Me aikuiset teemme liian nopeasti johtopäätöksiä, ja latelemme vastaukset sen mukaan. Kuuntele siis loppuun asti, mitä lapsesi sanoo. Nykynuorten maailma on aivan erilainen kuin meidän nuoruudessamme. Siksi aikuisten täytyy ihan oikeasti kuunnella, mitä lapsi kertoo.

3. Uskalla kysyä ja keskustella.
Nuoren mielen ensiapu -kurssilla käsitellään paljon sitä, että aikuisen täytyy uskaltaa kysyä vaikeita asioita. Vanhemmalle on kova paikka ottaa puheeksi lapsen pahaa oloa. Heidän on myös tuskallisen vaikeaa ottaa vastaan itsetuhoisuutta ja jopa itsemurha-ajatuksia. Mutta se on tehtävä. Vaatii myös rohkeutta keskustella avoimesti nuoren kanssa. Heillä voi olla aivan erilaisia näkemyksiä päihteistä. Silloin täytyy käyttää malttia ja viisautta keskusteltaessa niiden vaaroista.

4. Säilytä yhteys.
Pieni lapsi on äidin helmoissa, mutta nuori on vaarassa liueta kokonaan ulottuvilta. Aikuisen pitää tietää, missä lapsi menee ja mitä tekee. Yhteyttä on pidettävä jatkuvasti yllä.

5. Välitä. Vanhemman täytyy osoittaa välittämistä sanoilla ja teoilla. Sitä on jutteleminen, auttaminen ja huolenpito. Nuoruudessa mitataan hyvä itsetunto, joka on aivan keskeistä nuorten hyvinvoinnille. Itsetunto korostuu, kun pitää pärjätä omillaan. Kotona opittu keskusteleva ilmapiiri opettaa nuoren itsenäiseen ajatteluun, jota tarvitaan kasvettaessa elämässä pärjääväksi aikuiseksi.


Sari Tikkanen

Maailman mielenterveyspäivä 10.10.

Tänä vuonna maailman mielenterveyspäivän teemana on maailmanlaajuisesti nuorten mielenterveys muuttuvassa maailmassa. Suomessa aihetta käsitellään nuorten mielenterveyden vahvistamisen kannalta.