27.11.2018 Sanat Heli Karhumäki Kuva Jani Laukkanen

First Step Forumin Eija-Riitta Korhola varoittaa ”hengellisestä sankaruudesta”

Eija Riitta Korhola HYMY
Eija-Riitta Korhola toivoo, että evankeliumia levittävät suomalaiset ottaisivat selvää, millä tavoin ulkomailla kannattaa toimia, jottei aiheuttaisi vahinkoa ja vaaraa paikallisille kristityille.

Malesiassa pidätyt suomalaiset ovat palaamassa Suomeen keskiviikkona. Malesialainen diplomaatti välitti toivomuksen, että suomalaiset harkitsisivat toimintatapojaan kristillisessä evankelioinnissa.

Malesian viranomaiset ovat vahvistaneet, että maassa pidätetyt neljä suomalaista vapautetaan ilman oikeudenkäyntiä.

Ihmisoikeusjärjestö First Step Forumin suomalainen puheenjohtaja Eija-Riitta Korhola iloitsee neljän suomalaisen turvallisesta paluusta kotiin Malesiassa tapahtuneen pidätyksen jälkeen. Hän toivoo samalla harkintaa ulkomailla tapahtuvaan evankeliointiin, jotta työllä ei aiheutettaisi vahinkoa kohdemaan kristityille.

Malesiassa pidätettiin viime viikolla kristillistä materiaalia jakaneet neljä suomalaista. Kaksi miestä ja kaksi naista ovat iältään 27–60-vuotiaita, ja heidät otettiin kiinni hotellistaan Langkawin saarella. Nyt heidät on karkotettu maasta, ja he pääsevät keskiviikkona 28.11. palaamaan Suomeen.

Malesiassa laki kieltää epäsovun aiheuttamisen uskonnon perusteella. Suomalaisilta takavarikoitiin yli 300 evankelioivaa lehtistä. He olivat liikkeellä yksityishenkilöinä, eivät minkään järjestön virallisesti lähettäminä. Paikalliset olivat tehneet heistä useita ilmoituksia ennen kuin poliisi pidätti heidät.

Suomalaisten tiedotusta omaisten valtakirjalla hoitava kansanedustaja Mika Niikko toivoo kotiin palaaville rauhaa vankeusajasta toipumiseen.

Vapauttaminen varsin normaalia

Uskonnollisiin jännitteisiin keskittyvän First Step Forumin suomalainen puheenjohtaja Eija-Riitta Korhola on ollut asiasta yhteydessä paikalliseen diplomaattiin ja asiantuntijaan.

– Se, että syytteitä ei nosteta, on varsin normaali, maltillinen menettely Malesiassa. Pitkät vankilatuomiot ovat epätavallisia, Korhola sanoo Sanalle.

Korhola on tehnyt vuosia ihmisoikeustyötä sekä europarlamentissa että First Step Forum -järjestössä.

– Olen iloinen vapautettavien puolesta ja samalla siitä, että tämä tapaus tuo ihmisten tietoisuuteen uskonnonvapaustilannetta maailmalla. Kuitenkin toivon, että tästä otettaisiin opiksi ja harkittaisiin toimintatapoja huolellisemmin.

– Tarkoitus on varmaan ollut hyvä, mutta liian usein hengellisen sankaruuden hinnan maksavat paikalliset kristityt lisääntyvän jännityksen ja vainon muodossa. Olen nähnyt sen tapahtuvan uudelleen ja uudelleen eri maissa. Siksi kirkot harvoin toivovat ulkomaalaisilta lähetyssaarnaajilta tällaisia irtiottoja, ja tämä on tilanne nyt Malesiassa. Paikallinen kirkko saa kritiikin niskaansa vaikkei se ole rikkonut lakia.

Malesiassa on ollut viime aikoina paljon jännitteitä, ja laki kieltää muslimien evankelioinnin. Evankeliumi leviää silti voimakkaasti, mutta se tapahtuu ystävyyssuhteiden tasolla luonnollisesti.

– Malesialainen kontaktini muistutti, että nyt tulee mieleen Jeesuksen ohje olla viisas kuin käärme. Olisi tärkeää tuntea se kulttuuri, jota yrittää olla auttamassa. Olisi myös tärkeää kysyä paikallisilta kristityiltä, millaista apua he toivovat.