29.11.2018 Sanat Arja-Leena Paavola Nämä kiinnostavat nyt

Suomen kieli kunniaan!


K-48-2018-7-suomen kieli kunniaan_3
Turun piispa Mikael Agricola loi Raamatun suomennoksellaan suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat.

Englannin kielen vaikutuksen kasvaminen suomen kansalliskielten kustannuksella on kaikkien havaittavissa. Englanti valtaa alaa arkikäytössä ja työpaikoilla, mutta se on hiipimässä yhä enemmän myös suomalaisten koulutukseen.

Viime vuosina on jopa vaadittu pakollisen suomen kielen poistamista lukion ylioppilaskokeista ja lukiokoulutuksen järjestämistä englanniksi. Jo nyt englantia käytetään korkeamman opetuksen kielenä, vaikka sekä opettaja että opiskelijat olisivat suomenkielisiä.

Lokakuun lopulla suomen kielen lautakunta julkaisi runsaasti keskustelua herättäneen kannanoton, jolla haluttiin kiinnittää huomiota suomen kielen asemaan kohdistuvaan vakavaan uhkaan.

– Suomi kuuluu siihen pieneen vähemmistöön maailman kielistä, joita voidaan käyttää kaikilla elämänalueilla. Kielen eteen täytyy kuitenkin tehdä jatkuvasti töitä ja käyttää sitä aktiivisesti, mikäli haluaa pitää kielen hengissä ja elävänä, suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja Jaakko Leino toteaa.

– Saamamme palaute on ollut positiivista. Ihmiset ovat aidosti huolissaan kansalliskielten asemasta.

Kieli ei ole vain väline, jolla ilmaisemme itseämme, vaan se on silta toisten ihmisten luo. Suomen kielen eteen on aikanaan tehty määrätietoista työtä. Uskonpuhdistuksen yhteydessä kirjakieli luotiin etenkin kirkon tarpeisiin. Kansallisen heräämisen aikana 1800-luvulla kirjakieltä ryhdyttiin kehittämään sivistyksen välineeksi sekä hallinnon ja tieteen kieleksi.

– Suomalaisten suhtautuminen omaan kieleensä on hyvin erilainen kuin muissa maissa. Puutteellisesti suomea osaavat ovat meillä suhteellisen uusi ilmiö. Jos joku ei näytä suomalaiselta, hänelle puhutaan helposti englantia, vaikka olisi parempi antaa hänelle mahdollisuus opetella suomea ja käyttää sitä, Leino huomauttaa.

Kirkko lienee edelleen niitä paikkoja, joissa suomen kielellä on vankka rooli. Vieraskieliset otetaan huomioon järjestämällätoimintaa eri kielillä, mutta monet seurakunnat tarjoavat myös suomen kielen opetusta erilaisissa keskustelu- ja lukuryhmissä.