13.12.1018 Sanat Heli Karhumäki Tervetuloa

Huonojen uutisten kääntöpuoli

50_Tervetuloa


Vuoden 2018 kääntyessä lopuilleen olemme joutuneet lukemaan pysäyttäviä uutisia.

Oulussa on paljastunut äärimmäisen vakavia alaikäisten hyväksikäyttörikoksia, joissa epäiltyinä on ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä marssi hakaristilippuja kantavia uusnatseja, joiden tavoitteena on demokratian korvaaminen kansallissosialistisella hallinnolla Pohjoismaissa. Aatteen pontimena on rasistinen muukalaisviha.

Lapsiperheköyhyys ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan taustalla on usein perheissä kasautuneita ongelmia, kuten vanhempien matalaa koulutusta, psyykkisiä ongelmia ja hoitamattomia kriisejä.

Nämä uutiset herättävät vakavia kysymyksiä. Miksei maailman onnellisimman maan hyvinvointi ulotu kaikkiin? Mikä ajaa ihmisen väkivaltaan ja seksuaalirikoksiin? Mikä saa ihmisen niin sekaisin, että hän haluaa vaihtaa demokratian fasistiseen hallintoon? Näitä huonoja uutisia lukiessa on hyvä muistaa niiden kääntöpuoli: ne osoittavat, että oikeusvaltio toimii.

Alaikäisten hyväksikäyttäjät Oulussa on vangittu, poliisitutkinta etenee ja tekijät tulevat saamaan rangaistuksensa. Uhrit ovat nyt turvassa, ja karu tapaus on valpastanut vanhemmat ja viranomaiset torjumaan vastaavia rikoksia. Tapaus saattaa johtaa maahantulon ja kansalaisuuden saamisen perusteiden tarkistamiseen vakavan rikollisuuden torjumiseksi.

Natsiliput eivät pitkään liehuneet, kun poliisi takavarikoi ne ja pidätti mellakoitsijoita. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminta on kielletty jo Turun käräjä- ja hovioikeudessa, ja Korkein oikeus antanee ratkaisun, joka tekee sen lorusta lopun. Järjestön pyrkimystä organisoitua uusilla nimillä seurataan, ja ääriliikkeiden tunnusten käytön kieltämistä selvitellään jo oikeusministeriössä.

Huonot uutiset köyhyydestä ja syrjäytymisestä kertovat siitä, että Suomi seuraa asukkaidensa hyvinvointia. Kun takapakit huomataan, voidaan tehdä korjausliikkeitä. Se on välittämistä ja huolenpitoa.

Suomi on maailman vakain maa, mutta valmis se ei ole. Sadassa vuodessa se on kasvanut luokkaerojen ja sisällissodan repimästä maasta demokratiaksi, joka satsaa valtavat summat koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan.

Hallituksen tulisi reagoida vakavasti muutoksiin, jotka jakavat kansaa hyvä- ja huono-osaisiin, osallisiin ja osattomiin, omiin ja vieraisiin. On ehkäistävä syyt, jotka voisivat johtaa Ranskan kaltaisiin, parhaillaan kuohuviin väkivaltaisiin levottomuuksiin, joiden taustalla on hallituksen eriarvoistava politiikka ja syrjäytyneiden epätoivo.

Kristillinen mieli on vakauden tärkeä työkalu. Jeesus osoitti jokaisen ihmisen yhtäläisen arvon, ja hänen innoittamansa kansanliike on ohjannut yhteiskuntia kaikilla mantereilla heikoimpien suojaamiseen ja elämän eväiden tasaamiseen.

Hyvään yhteiskuntaan ja kristilliseen etiikkaan kuuluu myös oikeudenmukainen tuomiovalta. Rangaistus ei ole vihan vallassa tehty kosto, vaan rikoksia ehkäisevä ja ihmisiä suojaava rikosseuraamus. Rikoslakia on siksi määrätietoisesti säädettävä sen mukaan kuin maan vakaus ja turvallisuus vaativat.

heli .karhumaki@sana.fi

P.S. Tavallista hauskempi joululahjasopimus tuttujen kesken...

50 ps_tervetuloa