10.12.2018 Sanat Heli Karhumäki Kuvat Henna Niemisen albumista

Mistä johtui Henna Niemisen jääräpäisyys ja hajoamisen tunne?

Henna Nieminen pääkuva

Aikuisena saatu diagnoosi yllätti gospel-muusikon. Edessä avautuu nyt evankelistan ja freelancer-yrittäjän tie.

Kylätie mutkittelee pienen ja idyllisen Lapinjärven kirkonkylän itäisellä Uudellamaalla. On huhtikuinen ilta 2018, ja vuonna 1746 valmistuneessa puukirkossa palavat valot. Kirkkoon saapuu ihmisiä kävellen, pyörillä ja autoilla. On alkamassa Majataloilta.

Vain 450-paikkaisessa kirkossa alle sadan hengen kuulijakunta tuntuu runsaalta. Kirkkoherra Tuire Huovinen-Westerlund käy tervehtimässä kaikkia ennen ohjelman alkamista. Seurakuntaan kuuluu 1300 jäsentä, ja kirkkoherra näkyy tuntevan jokaisen kirkkoon tulijan.

Tämä 2700 asukkaan kunta on sinnitellyt itsenäisenä ja torjunut naapurikuntien liitoskutsut. Kolme kymmenestä lapinjärveläisestä puhuu äidinkielenään ruotsia. Heille kotipitäjä on Lappträsk.

Kahvin ja pullan tuoksu täyttää kirkon, ja tutut ihmiset jutustelivat penkeissä.

Olen saanut kutsun illan puhujaksi, ja aiheenani ovat suvun perintönä saadut henkiset eväät ja painolastit. Miten säilyttää hyvät perinteet, mutta vapautua raskaista taakoista? Puhuessani katselen ihmisiä lähes 300-vuotiaassa puukirkossa, jossa perinne on kantava voima. Historia tuntuu, näkyy ja tuoksuu joka neliömetrillä.

Illassa esittää musiikkia raikas ja valoisa persoona, oman seurakunnan vapaaehtoisena toimiva Henna Nieminen. Muusikkona hän on ammattilainen, Kuusankosken seurakunnan kanttori.

Kun Henna aloittaa laulun, kuulaana soiva ääni leikkaa ilmaa ja kantaa läpi kirkon sen perimmäiseen sopukkaan saakka. Ääni on vahva ja kypsä. Ei uskoisi, että se todella lähtee tuosta 25-vuotiaasta naisesta. Laulujensa välillä hän kertoo katkelmia omasta elämästään. Tarinat paljastavat, ettei tämä valoisa nainen ole säästynyt vastoinkäymisiltä. Ne kuultuaan voi ymmärtää, miksi laulujen tulkinnassa on vahvaa kaikupohjaa elämästä ja vakaa luottamus Jumalan huolenpitoon.

Musiikin ja puheiden välillä koko kirkkoväelle tarjotaan kahvit runsaine leivonnaisineen. Pullaa, piirakkaa, pikkuleipiä. Vapaaehtoiset ovat leiponeet ne. Henna käy juttelemassa kirkkovieraiden kanssa, ja jutustelun lomassa helisee valoisa nauru.

Lämminhenkinen ilta päättyy hymyileviin kättelyihin ja hyvän kotimatkan toivotuksiin. Tämä nuori kanttori jäi mieleen.

Enkelten laulu soi adventtina

Henna Nieminen Enkeleiden joululaulu videon kansi

Kun Suomi hiljenee ensimmäiseen adventtipyhään, saan sävelterveiset Henna Niemiseltä. Kesän ja syksyn mittaan hän on valmistellut musiikkivideota, joka viitoittaa tietä jouluun. Hän tulkitsee siinä muusikko Ida Elinan kappaleen Enkeleiden joululaulu ja laulaa itse moniäänisen laulun kaikki äänet. (Videolinkki on jutun lopussa.)

Tänä vuonna Henna on myös käynyt läpi tulevaisuuden suunnitelmiaan, eikä punnitseminen ole ollut helppoa.

Nyt on aika kuulla hänen tarinansa. Millaiset elämisen eväät tekivät hänestä sen, mitä hän on nyt? Mitä hän on ehtinyt 25 ikävuotensa aikana? Mihin hän on matkalla?

– Olen ollut lapsesta lähtien uskossa. Äiti piti esillä rukouksen tärkeyttä, opetti Raamatusta sekä Jeesuksesta, Henna kertoo.

– Soitin ensimmäisen messuni kuudennella luokalla, kun säestin mukulamessun. Olen siitä asti palvellut seurakunnissa.  Yläasteella jo pidin perheille musiikkipyhäkoulua äitini avustuksella. Kyllähän moni suhtautui vinosti kristilliseen uskoon ja sen esillä pitämiseen, ja suhtautuu edelleen.

Monet opettajat olivat kuitenkin kannustavia.

– Muistan, kuinka uskovat opettajat yläasteella pyysivät minua pitämään keskusradiossa koko koululle aamuhartauksia. Sain kertoa Jumalasta ja kuunteluttaa gospelia. Myöhemmin olen miettinyt, miten ihmeessä kehtasin. Mutta tuoltakin ajalta minulle on jäänyt hyviä ystäviä, joiden kanssa pystyn puhumaan uskonasioista. He tulevat jopa välillä kuuntelemaan musiikkiani kirkkoon, vaikka eivät ole kaikesta samaa mieltä. Yksi heistä ei edes usko Jumalaan.

Rippikoulu jätti jäljen

Henna on tuntenut tehtäväkseen palvella ihmisiä. Rippikoulussa häntä puhutteli erityisesti Marian rooli Jumalan suunnitelmissa. Entä jos Maria olisi sanonut Jumalan suunnitelmalle ei?

– Siitä asti rukoukseni on ollut, että saisin olla Jumalan käytössä.  

– On hienoa, jos joku voi saada minun kauttani sisältöä tai helpotusta elämäänsä. Kristinuskossa on hienoja ja arvokkaita arvoja, kuten lähimmäisenrakkaus ja itsensä arvostaminen. Päämääränä on kertoa evankeliumia Jeesuksesta, jotta ihmiset ottaisivat vastaan sovitustyön ja löytäisivät henkilökohtaisen suhteen Hänen kanssaan.

Hennan elämän polku ei ole ollut sileä eikä mutkaton.

– Elämässäni on ollut monenlaisia vaikeuksia. Silti perusluottamus Jumalaan on aina kantanut eteenpäin. Olen aina pystynyt hädässä huutamaan Herran puoleen: ”Auta minua!”

Opiskelupaikka avautui heti lukion jälkeen, mutta muusikon identiteetti joutui koetukselle kanttoriopintojen loppupuolella.

– Jouduin rankkaan identiteettikriisin. Tuntui siltä, että koko elämäni hajoaisi käsiini. Yhtäkkiä kohtasin syvät kysymykset. Kuka minä oikein olen? Millaiseksi minut on luotu? Mikä on minut tehtäväni? Jumalalle kiitos, minulla oli koulussa erittäin hyvä urkujensoiton opettaja, joka halusi auttaa minua eteenpäin. Hän ohjasi minut hakemaan apua. Kului pari kuukautta ammattiavun piirissä, ja sitten hän sai diagnoosin: ADHD eli aktiivisuuden eli tarkkaavuuden häiriö.

Prosessi opetti kolme asiaa

Aikuisiällä saatu diagnoosi hämmensi Hennaa. Se myös selitti paljon lapsuus- ja nuoruusvuosien tuntemuksia. Oma sisar Sanni Pesonen oli tärkeänä tukena avun hakemisessa.

– Diagnoosista alkoi puolentoista vuoden mittainen prosessi, johon kuului rukousta, terapiaa ja sielunhoitoa.

Terapiaprosessissa Henna oppi kolme asiaa.

– Ensinnäkin opin löytämään asioita, joita arvostan itsessäni, ja opettelin korostamaan niitä.

– Toiseksi opin löytämään toimintamalleissani piirteitä, joista tahtoisin päästä eroon. Opettelin löytämään keinoja, jotka auttavat toimimaan toisin.

– Kolmanneksi opin löytämään asioista, joista ehkä haluaisin päästä eroon, mutten itse kykene. Siksi opettelen hyväksymään niitä.

Prosessin jälkeen suhtautuminen omaan ADHD-diagnoosiin on muuttunut.

– Nykyään ajattelen, että se on suuri siunaus! Jumala on luonut minusta tällaisen syystä. Uskon, että ilman ADHD:ta näitäkään videoita ei olisi syntynyt, ja moni muukin projekti olisi jäänyt tekemättä. Toimin ensin ja ajattelen sitten. Innostun melkein mistä vain, ja olen mukana sähläämässä parhaani mukaan vähän siellä ja täällä.

Jääräpää hyvässä ja pahassa

Henna kokee olevansa aikaansaava, luova ja hieman tyhmänrohkeakin.

– Tästä syystä en varmaan edes ymmärtänyt hävetä yläasteella keskusradion aamuhartauksianikaan. Olen myös hyvin peräänantamaton, ja minun on vaikea luovuttaa, hyvässä ja pahassa. Muun muassa tässä Jumala kyllä saa vielä tehdä kanssani pitkään töitä, jotta oppisin olemaan heikko.

Reilu vuosi sitten Henna teki suuren luottamushypyn Taivaan Isän käsivarsille.

– Olin tilanteessa, jossa järjen perustein en uskonut selviäväni. Silloin rukoilin: ”Jos Isä sä voit tämän selvittää, laulan jatkossa aina sinusta, heittäydyn täysin varaasi.”

– Olin tuohon aikaan treenannut paljon myös klassista laulua ja ajatellut kokeilla mahdollisuuksiani ammattilaulajan uraan sillä puolella. Olin myös harkinnut, että vaihtaisin julistavan gospelmusiikin tekemisen vähän ”arkisempaan”. Ehkä työllistyminen olisi silloin hieman helpompaa. Olin jo pohtinut näitä a cappella -videoita ja alustavasti kysynyt sovittajaystävääni tekemään kanssani maailmallakin tunnetuksi tulleita Disney-covereita. Jumala kuitenkin nappasi tästä rukouksesta kiinni. Hän auttoi, kiitos Herralle!

Heittäydyin gospeliin

Henna Nieminen jutun puoliväliin

Suunnitelma muuttui siten, että Henna aikoo a cappella -covereissakin laulaa hengellistä musiikkia. Hän on tänä vuonna julkaissut uuden gospel-levyn ja aikoo jäädä tammikuun 2019 alusta turvallisesta palkkatyöstä freelanceriksi.

– Tuntuu, että Jumala on johdattanut askeleeni tähän pisteeseen.

Henna on tehnyt elämänsä matkasta ja ajatuksistaan videopäiväkirjaa eli vlogia omalle YouTube-kanavalleen.

– Haluan jakaa siitä, mitä itse olen oppinut. Jos meitä gospelmuusikoita voisi olla enemmän ja gospelmusiikki soisi kaikkialla ympärillämme enemmän, ihmiset eivät voisi välttyä kuulemasta sitä! Kerron vlogissa ajatuksiani evankelioimisesta musiikkialan kautta. Uusimmat videot kertovat markkinoinnista, yhteistyöstä ja verkostoitumisesta.

Monipuolinen gospelmuusikko on jäämässä vuoden 2019 alusta freelancer-pohjalta evankelista-muusikoksi. Hänen näkynsä on yksinkertainen: viedä ilosanomaa eteenpäin musiikin keinoin. Tähän työhön hän valmistautuu yhdessä miehensä kanssa Perheniemen opiston evankelistakoulutuksessa.

A capella -covereiden teon Henna aloitti 2017 vuoden lopussa julkaisemalla YouTube-kanavallaan videoita joulukalenterina. Hän kuunteli ahkerasti ulkomaisia a cappella -sovituksia ja sai niistä kipinää omaan tekemiseen.

Laulutyylien koko kirjo

Hennan pääaine opiskellessa oli kuoronjohto. Kuoromusiikki oli aina kiehtonut häntä, ja tuohon aikaan hän etsi tiiviisti omaa soundia opiskelemalla pop-, jazz- ja klassista laulua. A capella -coverit olivat vastaus oman tyylin etsintään. Niissä hän saisi yhdistää erilaisia laulutyylejä.

Laulujen sovittamisessa hän pyysi avuksi opiskeluaikojen kanttorikollegaansa Maria Kujanpäätä. Kaksikko on tänä vuonna julkaissut kolme kappaletta. Tavoitteena on kehittää toteutusta yhä ammattimaisempaan suuntaan.

Enkeleiden joululaulu -videon teko onnistui, kun rahoitukseen löydettiin sponsoreita. Tukea saatiin Hennan kotipaikkakunnalta Lapinjärveltä sekä ystäväpiirin yrityksistä ja yhteisöistä. Äänite tuotettiin Akun tehtaalla, jossa äänityksen ja editoinnin hoiti Sami S. Asp, miksauksen Sampo Neuvonen ja masteroinnin Samu Oittinen. Myös kuvaukseen saatiin ammattilaisten apua. Ohjaajaksi lähti Hennan ystävä Katriina Kong. Kameran taakse Katriina kutsui ystävänsä Lauri Kallion. Sanni-sisar teki levylle tekstejä ja auttoi Hennaa tämän omien tekstien hiomisessa.

Muitakin hankkeita Hennalla on meneillään. Hän on julkaissut marraskuussa omaa musiikkiaan äänitteellä Tahdon sinulle laulaa. Henna valmistelee ohjaajana nuorisomusikaalia Kouvolan seurakuntayhtymän nuorten kanssa ja aloittaa ensin vuonna TV7-kanavalla Raamatun psalmien laulamisen improvisoiden.

– Hyppy hengellisen musiikin tekijäksi tuntuu samaan aikaa järjettömältä ja juuri oikealta. Välillä tuntuu hullulta panostaa omaa aikaa ja rahaa alaan, jossa evankelioimisen työnäky on rannattoman suuri, mutta rahoitusmahdollisuudet melko pienet. Olen kuitenkin luottavaisin mielin. Meillä on vain tämä yksi elämä aikaa kertoa Jeesuksesta mahdollisimman monelle. Olen valmis tekemään sitä niissä työtilanteissa ja paikoissa, joihin Herra ohjaa.

Henna Niemisen musiikkivideon Enkeleiden joululaulu voit katsoa tästä.