13.12.2018 Sanat rovasti Ulla Saunaluoma Oma hetki

Odotus täyttyy


k-50-2018-15-Oma hetki_3
Domenico Ghirlandaion fresko Johannes Kastaja saarnaa (1486–90). Kuva Wikimedia Commons

Joulun lähestyessä mielen täyttävät monenlaiset odotukset. Ilosanoma vakuuttaa, että kaikki on jo tässä – Hänessä, joka saapui maailman valoksi.

Päivän evankeliumi

Kun Johannes vankilassa kuuli Kristuksen teoista, hän lähetti opetuslapsensa kysymään: ”Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa toista?” Jeesus vastasi heille: ”Kertokaa Johannekselle, mitä kuulette ja näette:

   Sokeat saavat näkönsä ja rammat kävelevät,
   spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat,
   kuolleet herätetään henkiin ja köyhille julistetaan ilosanoma.
   Autuas se, joka ei minua torju.”

Heidän mentyään Jeesus alkoi puhua ihmisille Johanneksesta:

”Mitä te lähditte autiomaahan katsomaan? Ruokoako, jota tuuli huojuttaa? Vai mitä odotitte näkevänne? Kenties hienosti pukeutuneen miehen? Kuninkaanlinnoista te niitä löydätte, jotka hienostelevat vaatteillaan! Mitä te sitten odotitte näkevänne? Profeetanko? Aivan oikein, ja minä sanon teille, että hän on enemmänkin kuin profeetta. Hän on se, josta on kirjoitettu:

– Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi,hän raivaa sinulle tien.”

Matt. 11:2–10

Oletko se sinä?

Se pieni hetki, kun mieleen nousee epäilys. Ymmärsinkö sittenkin väärin? Eiväthän asiat nyt tapahdukaan, kuten odotin.

Johannes Kastaja sai kutsun valmistaa tietä Messiaalle. Ja nyt hän istuu vankilassa. Oman hämmennyksensä ja epäilynsä keskellä Johannes lähettää opetuslapsensa kysymään yksinkertaisen ja hänen elämänsä tärkeimmän kysymyksen: ”Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa toista?” Vastaus joko tuo ilon ja rauhan tai musertaa hänet.

Jeesuksen vastaus palauttaa Johanneksen alkulähteille. Juuri noilla sanoilla Jesaja kuvasi tulevaa Messiasta. Nyt on aika katsoa ja nähdä – enää ei tarvitse odottaa.

Jeesus ei aina toimi kuten odotan. Silloin on lupa Johanneksen tavoin kysyä: ”Oletko se sinä?” Hän vastaa ja auttaa näkemään, mitä hän tekee. Jeesus ei jää meidän asettamiemme mahdollisuuksien kahlitsemaksi. Juuri sellaisen Vapahtajan me tarvitsemme. Ja yhä edelleen hän kutsuu meitä tietöihin.


Rukoilemme

Herra Jeesus Kristus,
epäilysten hetkinä me kyselemme:
Oletko sinä maailman pelastaja?
Anna meidän kuulla vastauksesi
ja saada siitä voimaa ja rohkaisua.
Anna epäilysten haihtua,
vahvista uskoamme.
Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset
Isän ja Pyhän Hengen kanssa
aina ja ikuisesti.