13.12.2018 Sanat Arja-Leena Paavola Nämä kiinnostavat nyt

Pitkät kulutusluotot vievät vaikeuksiin

k-50-2018-07-Velkaantuminen Lehtikuva_3


Velkakierre voi alkaa jo yhdestä huonosti hoidetusta talousratkaisusta. Marjan kohdalla se käynnistyi maksamattomista vuokrista.

– Muutin 18 vuotta täytettyäni omilleni. Sain kunnalta töitä, mutta palkka oli pieni. Jätin vuokran maksamatta ja sitten otin pikavippejä, joilla maksoin velkoja ja vapaa-ajan viettoa. Olin kokematon raha-asioissa ja kuvittelin, että jossain vaiheessa tilanne korjaantuisi. Mutta eihän se niin mene, hän huokaa.

Seurasi parisuhde, lapsi ja lopulta ero. Velka kasvoi, eikä nuori äiti enää edes tiennyt velkojen kokonaissummaa. Korttitalo luhistui eron ja häädön jälkeen.

– Vihdoin otin yhteyttä velkaneuvontaan. Olin onnekas, sillä pääsin mukaan velkajärjestelyyn, ja ehkä ensi vuonna saan lainat maksettua.

Viestintäpäällikkö Minna Mattila Takuusäätiöstä toteaa, että velkaantumisen syyt ovat moninaisia, mutta perussyy on se, että ihmisillä ei ole säästöjä.

– Myös perusturvan taso on niin matala, että ihmiset eivät kykene säästämään. Pienikin yllättävä tilanne voi ajaa talouden kaaokseen, hän toteaa.

Erityisesti vuoden 2015 jälkeen lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt sosiaaliturvaetuuksien leikkauksien myötä, ja Suomessa noin joka kahdeksas lapsi elää köyhässä perheessä. Köyhyys vaikeuttaa opiskelua ja harrastamista ja lisää syrjäytymisen uhkaa.

– Ylivelkatilanteessa pankista ei useinkaan saa järjestelylainaa. Pienten pikavippien korkorajoituksen jälkeen rahoituslaitokset ovat alkaneet markkinoida suurempia kulutusluottoja. Pitkäaikaisina niistä joutuu todellisuudessa maksamaan lainatun summan moninkertaisena.

Takuusäätiön takaaman pankkilainan saa vuosittain 500– 600 ihmistä, mutta sen kriteerit ovat melko tiukat. Talousvaikeuksiin joutunut voi kääntyä myös kirkon diakoniatyöntekijän puoleen saadakseen neuvoa ja tukea oikean avun piiriin pääsemiseksi.